fbpx

Jak na regulaci alkoholu: Zdanění tichého vína, prodejní licence a další nepopulární návrhy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jak zmírnit dopady alkoholové závislosti na českou společnost? Pirátky doufají, že alespoň některé změny, jako je například varování o škodlivosti na obalech od lahví, prosadí do konce volebního období.

Zveřejněno: 20. 7. 2024

„Češi jsou k alkoholu příliš tolerantní, regulace alkoholu v ČR není dostatečná. Návykové látky by měly být regulovány podle své skutečné škodlivosti,“ říká Janka Michailidu, členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Návykové chování. 

Aktuálně je v ČR zakázán prodej alkoholu lidem pod 18 let pod hrozbou pokuty, která podle pirátů není dostatečně motivační. „Sankce jsou takové, že se to podnikům vyplatí risknout,“ konstatuje. Kromě věkové bariéry také zákon omezuje reklamu, ta nesmí vyvolávat dojem, že konzumace alkoholu vede „ke společenskému úspěchu a uvolňujícím účinkům“ a nemá být cílená na nezletilé.

V praxi se ale vymáhají těžko obě opatření – reklamy se pohybují na hraně a nezletilí se k alkoholu dostanou bez velkých potíží. „Děti připravujeme na konzumaci alkoholu od útlého věku – podívejte se na kofolu s rumovou příchutí, dětské šampusy a další,“ ukazuje Michailidu v prezentaci. Česká protialkoholní  prevence je zanedbaná, alkohol se tak týká většiny dětí. 73 procent patnáctiletých má s pitím zkušenosti a polovina z nich se napila v posledních třiceti dnech.

Negativní dopad na jednotlivce, rodiny i stát

Podle dostupných dat má 15 až 19 % všech dospělých, tedy zhruba 1,3 milionů lidí, významný až život ohrožující problém s alkoholem. Každoročně je kvůli ethanolové intoxikaci hospitalizováno 13 až 14 tisíc lidí. Alkohol je také příčinou v 6 % z veškerých úmrtí, ať už smrt způsobil náhle, nebo skrze chronické selhání orgánů. Riziko úmrtí s příčinou v alkoholu se liší podle pohlaví: pití hraje roli v úmrtí každé padesáté ženy a každého desátého muže.

Mezi akční kroky, o kterých Piráti doufají, že je prosadí do konce volebního období, patří zavedení zdravotního varování na obaly od lahví a etiket. Toto opatření už se osvědčilo v Irsku, kde povinné štítky varují před nemocemi jater, rizikem pro plod během těhotenství a před rakovinou.

 Závislostí si však neničí život jen jednotlivci a jejich rodiny. Důsledky pocítí i stát, například v podobě nákladů na zdravotní péči, trestné činnosti a výpadku příjmů z daní kvůli zkrácení produktivního věku závislých občanů o deset až dvacet let. „Řešíme státní dluh, ale zapomínáme na zdanění a dopady alkoholu,“ říká poslankyně Klára Kocmanová. 

Nepopulární, ale účinná opatření

Benevolentní přístup k alkoholu je pro Čechy typický. Na otázku, jaká je argumentace lidí, kterým se status quo líbí, Michailidu odpověděla: „Říkají, že současné nastavení je plně dostačující, a apelují na tradici a kulturu.“ Zastánci alkoholu ale mohou mít různou motivaci.  „Možná se alkoholu zastávají proto, že je součástí jejich osobního životního stylu, nebo patří do lobbistické skupiny.“ Proti přísnější regulaci alkoholu je i většina voličů, takže si někteří politici nechtějí kazit popularitu. 

Díky Pirátům je šance, že se během následujících měsíců začnou dít konkrétní opatření, která by epidemii alkoholismu mohla trochu ztlumit. Mezi akční kroky, o kterých piráti doufají, že je prosadí do konce volebního období, patří zavedení zdravotního varování na obaly od lahví a etiket. Toto opatření už se osvědčilo v Irsku, kde povinné štítky varují před nemocemi jater, rizikem pro plod během těhotenství a před rakovinou. Návrh se nelíbí lidem z ODS, kteří prý říkají, že „etiketa má být hezká“.

Je paradoxní, že zrovna Piráti, kterým jejich odpůrci nadávají do „feťáků“, se k problematice alkoholové závislostí staví mnohem přísněji než tradiční konzervativní strany.

Další opatření, které možná bude brzo uvedené do praxe, je zákaz reklamy na alkohol v televizi a rozhlasu mezi hodinami 6:00 a 20:00. Zhodnocení novelizace by mělo proběhnout do 21. srpna. Do konce volebního období pak budou padat  pozměňovací návrhy.

Daně, konec nonstopů a přísné prodejní licence

Ideální stav, kdy jsou drogy regulovány podle své konkrétní škodlivosti (podložené daty a poznatky adiktologů) a ne podle toho, jak se to lidem nejvíc líbí, je zatím v nedohlednu. Piráti představili různá řešení, často inspirovaná dobrou praxí v zahraničí. Opatření by to ale byla nepopulární. Jejich pilířem je přísnější, systematické a koncepční zdanění ethanolových produktů, včetně tichého vína – tiché víno je nyní jediný alkohol bez spotřební daně. Zdanění by bezpochyby narazilo u lidovců i dalších stran. Je paradoxní, že zrovna piráti, kterým jejich odpůrci nadávají do feťáků, se k problematice alkoholové závislostí staví mnohem přísněji než tradiční konzervativní strany.

Je potřeba kontrolovat produkt, reklamu na něj, ale i samotný jeho prodej. Taková změna by se významně dotkla i supermarketů, trafik, večerek, restaurací a barů. Časově omezený prodej má pozitivní vliv na bezpečnost prostředí, pod vlivem alkoholu se totiž děje více trestných činů než je tomu u jakékoliv jiné návykové látky. „Výzkumy ukazují, že omezení prodejní doby pomáhají ve společnosti omezovat násilné incidenty. Alkohol je také spouštěčem domácího a sexualizovaného násilí,“ vysvětluje Kocmanová.

Protialkoholní služby jsou v Česku poddimenzované. Když jste alkoholik, který je ale motivovaný se léčit, musíte často čekat čtyři měsíce. Za čtyři měsíce už ale můžete být klidně v úplně jiné situaci, bez prostředků, motivace, anebo taky mrtvý.

Piráti by byli také pro zpřísnění trestů pro ty, kteří prodají alkohol nezletilým, a zavedení prodejních licencí.  „Sankce za prodej alkoholu mladistvým jsou tak nízké, že se prodejcům vyplatí nekontrolovat občanky. U licencovaného prodeje v zahraničí jsou tresty vyšší,“ říká Michailidu. Stejně jako v USA i jiných zemích by alkohol mohli prodávat pouze lidé se speciálním povolením, které by jakýmkoliv přestupkem mohli ztratit. V zahraničí není zákaz prodeje alkoholu, ale povolení prodávat alkohol. Kdyby se jednalo například o majitele baru, nestačilo by, že by pouze zaplatil pokutu a fungoval jako podnikatel dál, bez licence by musel zavřít. 

Kromě prevence a edukace ve školách by Piráti také chtěli zlepšit dostupnost pomoci pro závislé – chtěli by zvýšit výdaje na adiktologické služby na miliardu. „Protialkoholní služby jsou v Česku poddimenzované. Když jste alkoholik, který je ale motivovaný se léčit, musíte často čekat čtyři měsíce. Za čtyři měsíce už ale můžete být klidně v úplně jiné situaci, bez prostředků, motivace, anebo taky mrtvý,“ konstatuje Michailidu.

„Jako kdybyste si dali lajnu kokainu a prohlásili přitom na zdraví. Takhle absurdně působí konzumace alkoholu na adiktology.“

Související…

Vysoce funkční alkoholici mezi námi: Ten milý a zábavný soused odvedle
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Česká pirátská strana

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...