fbpx

Ženská sexualita je mnohdy velmi citlivé téma zejména u žen, které prodělaly gynekologickou operaci, měly komplikovaný porod nebo se léčily s rakovinou. Není se čemu divit. V tomto období žena překonává nejen fyzické obtíže, které mnohdy provází i bolesti, ale také výzvy hledání nového vztahu k sobě sama, svému tělu a vlastní sexualitě.

Zveřejněno: 28. 7. 2024

Je až neuvěřitelné, co dokáže naše tělo vydržet. Jenže šrámy na duši jsou mnohdy mnohem hlubší než například jizvy po císařském řezu. Ženy jsou v tomto ohledu velmi citlivé bytosti, které se musí vyrovnat se svým „novým já“ postupně. Co doporučují odborníci?

Rakovina se nevyhýbá ani mladým lidem. Léčebný proces představuje obrovský nápor, který se odráží ve fyzickém i psychickém rozpoložení každý ženy. Gynekologický nádor či rakovina prsu a jejich léčba mění sexuální funkce, potěšení ze sexu, rovnováhu vztahu, narušuje pocit bezpečí v životě včetně partnerského života. Onkologické nemoci ovlivňují život pacienta z hlediska zdravotního, sociálního, ekonomického a společenského. Podle primáře Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Marka Broula tak onkologická onemocnění mění kvalitu člověka a jeho systém hodnot.

„Nemocný má strach z vyšetření, je bezmocný, cítí bolest, beznaděj, obává se ztráty důstojnosti, závislosti na druhých osobách, bojí se smrti. Je jisté, že diagnóza onkologické nemoci a průběh léčení způsobují psychologickou zátěž, což má velký vliv na uzdravování nemocného. Pokud není pacient psychicky vyrovnaný, je důležitá podpora rodiny a přátel, aby se nemocný mohl vyrovnat s nemocí a lépe ji zvládnout,“ říká sexuolog.

Související…

Jak žít s onkologickou diagnózou a po ní: Rakovina patří k životu, říká radiolog
Kristýna Nedobitá

„Gynekologické nádory se bohužel objevují i u velmi mladých žen, proto musíme počítat s tím, že velká část z nich ještě nestihla založit rodinu. Pro mnohé je pochopitelně prioritou mít vlastní potomky, ale také dobrou kvalitu života i po sexuální stránce,“ říká Roman Kocián, lékař onkogynekologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze (Apolinář).

Dodává také, že by ženy měly být léčeny v některém z komplexních onkologických center, která disponují multidisciplinárním týmem odborníků včetně vlastních psychologů. „Velkou část komplikací onkologické léčby dokážeme nějakým způsobem řešit a může pomoci i drobná úprava léčby. Doporučuji odhodit stud a společně s lékařem hledat nejlepší řešení,“ doplňuje onkogynekolog.

Jako po porodu

Nádorová onemocnění a jejich léčení mají vliv na sexuální život jedince, na radost z pohlavního styku, na život partnerů, jejich porozumění a pocit bezpečí. Ovlivněny jsou i vlastní pocity vnímání těla. „Nemocní se cítí neatraktivní v důsledku vedlejších účinků léčby, jako jsou změny na kůži, jizvy, popáleniny, změna váhy, může dojít k amputaci (prsa, konečník, penis), dochází k negativnímu vnímání svého těla. Objeví se obavy ze smrti,“ doplňuje sexuolog Marek Broul.

img 6052

MUDr. Marek Broul.


Tyto pocity ale mohou mít i ženy, které porodily císařským řezem nebo podstoupily nějakou rozsáhlou operaci. „Vždy je potřeba předem se zeptat svého operatéra, jaké následky ta daná operace bude mít a jaký vliv na sexualitu očekává,“ doporučuje Broul. Jak může ženě pomoci partner? Sexuolog dodává, že velmi důležité je komunikovat a navzájem si vyříkat své obavy a přání.

„Závažné onkologické onemocnění je symbolem toho, že se máme bát o svůj život, a léčba je spojená s ohromnou nejistotou. Chuť na sex přitom u žen naopak vzrůstá s pocitem bezpečí, jistoty, víry v sebe. Toto vše jim těžká nemoc nebo náročný zákrok berou,“ vysvětluje sexuoložka Petra Vrzáčková z TH kliniky v Praze.

Poukazuje na to, že jsou ženy v takové situaci nervózní stejně jako například před prvním sexem po porodu. Často se obávají bolesti. V tomto ohledu je potřeba brát strach jako přirozený a mluvit o něm. „Doporučuji tedy ženám nespěchat na sebe, udělat si s partnerem hezkou chvilku a do sexu jít jedině tehdy, když ho opravdu chtějí,“ objasňuje sexuoložka.

Jestliže lékař doporučí jako vhodné použití dilatátorů, pro jemné zvykání jsou určené sady, ve kterých je například 5 pomůcek různé velikosti – od délky kolem 7 a průměru menšího než 1,5 cm po rozměry blížící se velikosti penisu.

„Přála bych ženám, které si prošly náročnou onkologickou léčbou a martyriem strachu ze smrti, aby v době, kdy mohou zase více žít jako ženy, v tom nezůstávaly samy. Aby se nebály koupit si knížku, domluvit si schůzku se sexuologem, terapeutem, fyzioterapeutem, využít podpůrné skupiny, kamarádek. Stále mají život ve svých rukou a to je to nejcennější,“ doplňuje Petra Vrzáčková.  

K dispozici je řada pomůcek

Skvělým pomocníkem mohou být také vhodné erotické pomůcky. Jejich výběr ale určitě nepodceňujte. Má-li žena po prodělaném onemocnění nějaké komplikace, ať už jde o bolestivost, zúžení pochvy či cokoliv jiného, měla by použití jakýchkoliv pomůcek konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Strach ze soulože mnohdy pramení z toho, že je častou překážkou sexu vaginální bolest a krvácení – ať už z důvodu zúžené, zkrácené pochvy nebo kvůli dalším pooperačním komplikacím. Podle Petry Vrzáčkové je proto důležité pochvu postupně vyživovat hormonálně a dilatovat ji – tedy citlivě a nenásilně roztahovat a navracet jí tím pružnost.

dr. vrzackova

MUDr. Petra Vrzáčková.


„Jestliže lékař doporučí jako vhodné použití dilatátorů, pro jemné zvykání jsou určené sady, ve kterých je například 5 pomůcek různé velikosti – od délky kolem 7 a průměru menšího než 1,5 cm po rozměry blížící se velikosti penisu. Ideální materiál představuje lékařský silikon, který je příjemný na dotek a velmi rychle se zahřeje na tělesnou teplotu. Navíc je zcela voděodolný a dobře se udržuje hygienicky čistý pomocí vhodného přípravku na čištění. Pro použití stačí silikonové pomůcky doplnit lubrikantem na vodní bázi. Na pomůcky ze silikonu není vhodné používat lubrikant na silikonové bázi, který může narušit strukturu povrchu. Pro stimulaci bez penetrace pak slouží stimulátory klitorisu, které jsou velmi oblíbené díky široké škále vibračních a pulzačních programů, některé dokonce hřejí,“ vysvětluje Michal Večeřa, zástupce e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz.

Právě lubrikace může ženám, které trpí vaginální suchostí, velmi pomoci. Zejména po onkologické léčbě reaguje poševní sliznice jinak a je mnohem sušší. Kromě klasických lubrikantů lze zvolit i různé výrobky na přírodní bázi.

 „Pro ženy, které nechtějí používat umělé produkty, funguje třeba kokosový olej, který je zároveň hypoalergenní. Dále oleje s CBD a dalšími pomocnými látkami, které zvyšují prokrvení, vzrušivost a zvlhčují. Ideální kluznost však poskytují silikonové lubrikanty – vydrží dlouho, v malém množství i hodiny, nemusíte se obávat alergií,“ upřesňuje doktorka Vrzáčková.

Odhoďte stud

Podle průzkumu, kterého se účastnilo 5776 respondentek, má až čtvrtina Češek problém s partnerem nebo partnerkou hovořit o nespokojenosti s vlastním tělem a fyzických překážkách v sexu, jako je bolestivost nebo vaginální suchost. To postupně může vést k odmítání sexu a odcizení se ve vztahu.

Pokud problém žena nezvládne vyřešit sama, případně se svým obvodním lékařem či gynekologem, je vhodné objednat se k sexuologovi. Podle Marka Broula se žena nemusí ničeho obávat. Čeká ji standardní vyšetření a konzultace o jejím problému. „Poté sexuolog doporučí nějakou z forem léčby a je už na pacientce, zda se bude doporučením řídit,“ upřesňuje lékař. Dodává, že problém může být často i psychického rázu, proto není od věci své obtíže konzultovat případně i s psychologem.

Je ale také důležité vědět, že například antidepresiva nemusí být řešením, spíše naopak. Některá antidepresiva mají totiž negativní vliv na libido a žena se sice cítí po psychické stránce lépe, ale přestává mít chuť na sex. I tento problém je ale vždy potřeba konzultovat s lékařem a hledat možnosti, jak to vyřešit.

foto: Shutterstock, se svolením Marka Broula, se svolením Petry Vrzáčkové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...