fbpx

Strach ze závislosti, neplodnosti nebo poškození. Proč se třetina žen vyhýbá sebeuspokojování 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Masturbace má tolik benefitů. Přesto si její výhody užívají jen dvě třetiny žen.

Zveřejněno: 24. 8. 2024

Podle zatím nejrozsáhlejšího výzkumu, kterého se zúčastnilo 13 000 respondentů, masturbuje 92 % Američanů, ale jen 76 % Američanek. Proč si v tomto ohledu pánové dopřávají víc? A proč se vyplatí muže v tomto ohledu dohnat?

Ještě před desítkami let byla masturbace vnímaná jako provinění. Doslovně to dokresluje český archaismus „samohana“ – pohana sama na sobě. Tehdejší mámy své děti kontrolovaly, aby spaly spořádaně s rukama na peřině, a o masturbaci kolovala celá řada mýtů. Mezi ty úsměvnější patří výhružka „Budeš mít chlupaté ruce!“, ale zcela vážně se brala i následující tvrzení:

„Masturbace vede k poškození genitálií a neplodnosti.“

„Masturbace způsobuje poruchy erekce.“

„Děti nesmí masturbovat, zpomalí to jejich vývoj a růst.“

A jeden špek na konec: „Masturbace způsobuje slepotu.“ Vážně by mě zajímalo, jak tenhle mýtus vznikl!

Lepší spánek a imunita, méně nemocí

Dnes už naštěstí víme, že jde o vyvrácené mýty. A co víc – je to celé přesně naopak. Masturbace kromě orgasmu přináší celou řadu pozitivních „vedlejších účinků“. Kromě prohloubeného poznání a propojení se svým tělem totiž také prokazatelně:

Co si budeme povídat, je úplně normální mít priority jinde než v masturbaci! Jenže zároveň platí: dokud to neděláte, nemůžete ani poznat přínosy, jako je třeba celkové zvýšení libida a lepší partnerský sex.

- Snižuje míru stresu a napětí

- Zlepšuje spánek

- Pomáhá k lepšímu soustředění

- Zlepšuje náladu a zmírňuje bolesti

- Pomáhá k intenzivnějším sexuálním prožitkům

- Působí jako prevence proti depresím a úzkostem

„Masturbaci beru jako způsob, jakým vaše tělo říká: „Děkuji!“ Nezapomínejme ani na bonus v podobě hormonů dobré nálady, které rozpumpují i ten nejobyčejnější den. Takže když to shrneme, po intimním sólo setkání se my holky často cítíme, jako bychom si dopřály osobní wellness. A kdo by se nechtěl cítit jako bohyně? Je to jako trefit jackpot, aniž byste opustili pohodlí své vlastní ložnice,“ svěřuje se na diskuzním fóru Quora žena s přezdívkou Sharma.

Změňte pravidla hry

Když už víme, jaké výhody může masturbace přinést, proč stále téměř třetina žen dává od svého soukromého potěšení doslova ruce pryč? Přesně na tuto otázku se ve svém videu zaměřila sexkoučka Luci Lampe, autorka Youtube kanálu PSSY PWRD.

1. Nemám na to čas

Čas je zabiják mnoha potěšení a mezi námi holkami: je to aspoň podle Luci také nejčastější důvod k absenci masturbace, který její klientky uvádí. Možná to znáte samy: občas řešíme práci, rodinu a děti tak intenzívně, že čas jen pro nás se zdrcne do 5 minut ve večerní sprše. I tahle malá chvilka se ale dá využít k potěšení: „Děláme si čas jen na věci, které považujeme za důležité a které ovlivňují náš život – ale mezi ty masturbace patří. Zkuste vymyslet, v jaké části dne si můžete na sebe udělat pět, deset nebo patnáct minut, a budujte si důvěru v napojení na sebe samou.“ doporučuje Lampe.

2. Nedostatek soukromí

Druhý nejčastěji uváděný důvod souvisí s tím, že mnoho z nás vlastně nikde nemá prostor jen sama pro sebe. Obzvlášť to znají maminky malých dětí, které si za námi dojdou klidně i na toaletu. I tato překážka je řešitelná, a co víc: čas a prostor jen samy pro sebe potřebujeme nejen pro masturbaci, ale i pro to, abychom si mohly chvíli odpočinout, dobít baterky, přečíst kapitolu oblíbené knihy. Zkuste si o tom promluvit s partnerem.

3. Stydím se, nebo mám pocity viny

Část žen má tento postoj nejen k masturbaci, ale i k sexu. Nejčastěji jde o styl výchovy, který je takto poznamenal, vliv ale mohou mít i předchozí partnerské vztahy.

Ještě před desítkami let byla masturbace vnímaná jako provinění. Doslovně to dokresluje český archaismus „samohana“ – pohana sama na sobě.

„Kdysi jsem si myslela, že masturbují jen kluci a že jsem jediná! A že jsem kvůli tomu nechutná a divná. Kéž bych věděla, že jako žena můžu mít sexuální apetit,“ svěřila se Danielle časopisu TeenVogue.

4. Trauma

V případě traumatizujících zážitků z dětství nebo s nerespektujícími partnery je lepší řešit tyto problémy s psychoterapeutem.

„Když jsem vyrůstala, rodiče mi natlačili do hlavy, že sex a masturbace jsou ostuda. Byla to šílená ironie, protože jsem byla zároveň zneužívaná svým biologickým otcem. V dospělosti jsem se vypořádala s negativními pocity ohledně sexu, ale stud kolem masturbace pořád nějak zůstal. Bylo to vlastně problematické, protože mám docela vysoké libido a jediným řešením tak bylo mít sex s partnerem. Což vedlo k chybám v jejich výběru... Nakonec jsem překonala hanbu, ale nyní, ve věku 44 let, masturbuji až poslední 2 roky – a jsem rozhodně spokojenější,“ napsala na Quoru uživatelka Willow.

5. Partner žárlí

Ačkoliv je pro mnoho mužů sexy sledovat masturbaci žen, může to v nich otevírat také pocity opomíjení nebo žárlivosti. Užívá si to lépe než se mnou? Znamená to, že jí nestačím? „Ve skutečnosti je to skvělá příležitost, jak otevřít partnerský dialog o tom, co se komu líbí a v jaké oblasti vztahu a vašeho sexuálního života je napětí a proč,“ vysvětluje Lampe a dodává: „Dejte svým mužům zažít, že jsou pro vás cenění, že je potřebujete a že právě masturbace může přinést intenzivnější uspokojení vám oběma.“

6. Není to pro mě zas tak důležité

…co si budeme povídat, je úplně normální mít priority jinde než v masturbaci! Jenže zároveň platí, dokud to neděláte, nemůžete ani poznat přínosy, jako je třeba celkové zvýšení libida a lepší partnerský sex.

7. Mám strach

Masturbace může v některých ženách vyvolávat obavy. Co když se tam dole poškodím? Co když to poškodí můj vztah? A když se mi to zalíbí, co když se stanu závislou? Tyto otázky jen dokreslují, jak hluboké a obsáhlé téma zdánlivě obyčejná masturbace je.

Je to lekce, jak začít vést náročné rozhovory sama se sebou i s partnerem, ale zároveň to stojí za to. Má totiž přesah ze sexuality k prozkoumání vlastních emočních a duchovních hlubin.

Jak ostatně řekla pro TeenVogue Polly: „Sebeuspokojování a chuť na sex jsou přirozená věc. Jsou to vaše emoce, nutkání a sklony. Je vaším právem (a také výsadou!) je zkoumat. Je také v pořádku cítit strach, když čelíte něčemu novému a neznámému. Nejdůležitější je vytvořit si vztah k sobě a svému tělu. Tento intimní vztah je tu jen pro vás a pro nikoho jiného.“

Související…

Moc velké, nesouměrné či plandavé: Čtvrtina žen z generace Z se stydí za své intimní partie
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...