Zmrzlina je nepochybně jednou z nejoblíbenějších letních pochoutek u dětí i dospělých. Možná často řešíte dilema, zda zvolit točenou, kopečkovou, nebo si raději koupit nanuk. Pokud však dbáte na zdravější stravování nebo chcete sobě a svým dětem dopřát to nejlepší, je dobré vědět, jak se zorientovat v nabídce. Známá propagátorka zdravé výživy Margit Slimáková na to má jasný názor, o který se s Flowee podělila.

Když jste na dovolené, na procházce nebo prostě jen nemáte čas, zato ale máte na zmrzlinu velkou chuť, je podle Margit nejlepším řešením zmrzlina kopečková, která se obvykle vyrábí v menších zmrzlinárnách. V těch se zákazník může informovat o složení jednotlivých výrobků, pokud má zájem. „Za mě je tato varianta nejlepší. Je pravda, že také nejdražší, ale raději bych doporučila menší množství kvalitního produktu než koupit sice levněji, ale více něčeho, co obsahuje převážně cukr a dochucovadla,“ prozradila.

Vím, co jím

Margit Slimáková je však zastánkyní především domácí zmrzliny, která vám dá 100% jistotu, že budete znát její přesné složení. Výroba domácí ledové pochoutky je navíc snadná a ocení ji hlavně děti. Sama Margit používá řadu osvědčených domácích receptů, které nezaberou skoro žádný čas a ani moc nestojí. Jsou ale dobré, kvalitní a můžete si je přizpůsobit svým potřebám.

Skvělou ingrediencí na výrobu domácí zmrzliny je banán, který rodiče běžně využívají jako svačinu. Proč jej tedy v létě neupravit tak, aby krásně osvěžil? „Jako naprosto nejsnazší recept můžete rozkrojit oloupaný banán na dvě poloviny, napíchnout na špejli a nechat na pár hodin zamrazit. Po vyndání z mrazáku můžete banány namočit v čokoládě, posypat například lyofilizovaným ovocem nebo rozdrcenými ořechy a máte ideální mlsání pro nejmenší, které skvěle chutná a také hezky vypadá,“ doporučuje.

Jak jednoduché, že? A přitom připravit tuhle dobrotu vám nebude trvat ani tak dlouho, jako ji sníst.


„O něco náročnější, ale zajímavější verzí je potřít banány na špejlích ořechovým máslem, nechat je zamrznout a poté namáčet do čokoládové polevy,“ dodává Margit Slimáková.

Další možností je nakrájet banány na kousky, vložit je do mrazáku a poté je rozmixovat s čímkoli, na co budete mít chuť – například s jahodami nebo jiným ovocem. Můžete přidat trochu kakaa, smetany, tvarohu nebo čokolády. Doslazování není nutné, protože banán sám o sobě je sladký dostatečně. Pokud máte doma více banánů, které začínají měknout, s tímto receptem je velmi snadno zužitkujete.

Pokud si chcete vytvořit zdravý a chutný mražený dezert, stačí smíchat řecký jogurt se sladkým ovocem, případně medem, jemně zamíchat a vložit do mrazničky na dvě až tři hodiny. Vznikne tak příjemně vychlazená dobrota, která není zcela zmrzlá a dokonale osvěží.

Navrch huj, vespod fuj

A jaké složení by tedy měla mít poctivá zmrzlina z cukrárny nebo ze stánku? „Měla by obsahovat smetanu, může tam být žloutek na zahuštění, a pokud se jedná o ovocnou zmrzlinu, například jahodovou, pak tam nebude jen jahodový parfém nebo vůně, ale skutečně jahody v nějakém smysluplném množství,“ upřesnila Margit.

Jako naprosto nejsnazší recept můžete rozkrojit oloupaný banán na dvě poloviny, napíchnout na špejli a nechat na pár hodin zamrazit.

A jak poznat kvalitní nanuk? Podle Margit Slimákové není ideální pročítat složení přímo v obchodě, protože je to časově náročné a často velmi nepřehledné. Nejjednodušší řešení vidí Margit v tom, sledovat několik základních ingrediencí. Pokud se jedná o tvarohový nanuk, měl by obsahovat nejen tvaroh, ale také mléčný tuk, případně kokosový tuk. „Neměly by tam být žádné rostlinné oleje,“ dodává specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Samostatnou kapitolou jsou pak ovocné sorbety. „Sorbety mohou být naprosto perfektní letní pochoutkou, pokud jsou vyrobeny ze skutečného ovoce. Naprostá většina z nich je ovšem opět pouze směsí vody, cukru a dochucovadel. Opět je tedy vždy lepší zeptat se na složení a mít jistotu, že si koupíte kvalitní produkt místo levnější náhražky,“ připomíná.

Související…

Margit Slimáková: Pandemie obezity a nadváhy nás nechává chladnými. Ozempic a Saxenda nedělají nic jiného, než co dokáže skutečné jídlo
Oldřich Pospíšil

foto: se svolením Margit Slimákové, zdroj: Autorský článek