Nošení slunečních brýlí je zcela jistě velmi důležité, a to především ze zdravotního hlediska. Ale věděli jste, že například časté nošení tmavých skel může narušit spánek? Platí opravdu pravidlo, že čím tmavší, tím lepší? A k čemu je vlastně dobrý polarizační filtr? Na tyto otázky odpověděla primářka Lucie Valešová z Oční kliniky Neovize Praha.

Pokud mám kvalitní sluneční brýle, musím si stále mazat okolí očí krémem?

Sluneční brýle s kvalitním filtrem poskytují 100% ochranu před UV zářením. Je však důležité, aby byly dostatečně velké a zakrývaly co největší část okolí očí. Nezapomínejte, že sluneční paprsky dopadají i zboku. Ideální je kombinovat sluneční brýle s kšiltem nebo kloboukem s širším okrajem, které poskytují dodatečné stínění.

Může nošení brýlí pomoci jako prevence proti vzniku vrásek?

Ano, při silném slunci automaticky přivíráme oči a „mžouráme“, což může způsobit tvorbu drobných mimických vrásek kolem očí, tzv. „vějířků“. Když si nasadíme sluneční brýle, uvolní se obličejové svalstvo, což funguje jako prevence proti vzniku těchto vrásek.

Podle čeho vybírat sluneční brýle, aby byly skutečně kvalitní a nenaletěli jsme reklamním trikům?

Sluneční brýle zakoupené v optice mají zaručenou 100% ochranu před UV zářením. U nákupu na stánku nebo v drogerii však kvalitu filtru nemáte jistou. Pokud byste chtěli zjistit, kolik škodlivého záření vaše starší sluneční brýle propouštějí, můžete si nechat kvalitu filtru změřit v optice na speciálním přístroji.

Související…

Všechno je jinak. Na slunce máme chodit přes poledne a používat jen opalovací krémy s nižším faktorem
Jana Tržilová

Kvalitní brýle mají na vnitřní straně postranice uvedený certifikát CE a zároveň stupeň ochrany. Kategorie slunečního filtru se označuje číselnou hodnotou od nuly do čtyř, což vyjadřuje propustnost světla a určuje světelné podmínky, pro které jsou brýle vhodné. Obecně platí, že čím vyšší je kategorie filtru, tím méně světla čočka propouští.

Pokud má člověk dioptrie, měl by si nechat udělat sluneční brýle na míru? A na co si dát pozor?

Kdo trpí krátkozrakostí, dalekozrakostí či astigmatismem, má situaci o něco komplikovanější než lidé se zdravým zrakem. Často se rozhodují, zda sáhnout po slunečních brýlích, které chrání před paprsky, nebo po dioptrických, které korigují oční vadu. Tito lidé však mají možnost vybrat si obroučky a nechat si v optice vsadit zabarvená dioptrická skla. Nabídka je ovšem limitovanější. U klasických slunečních obrouček to obvykle jde bez problému, u sportovních typů s prohnutím do strany jsou však potřeba speciální brýlové čočky s křivkou. Finanční náročnost této úpravy je vyšší než u „nedioptrických“ slunečních brýlí.

Další možností je dioptrický klip, do kterého se vsadí sklíčko, nebo dioptrické vložky, případně kontaktní čočky v kombinaci s klasickými slunečními brýlemi. Ne každému však nošení čoček vyhovuje a na cestách může být obtížné dodržovat potřebnou hygienu, která je při výměně čoček klíčová, jinak hrozí nebezpečné záněty. Ideálním řešením je zbavit se dioptrií prostřednictvím rychlé a bezbolestné laserové operace. Jednou z mnoha výhod tohoto zákroku je možnost používat klasické sluneční brýle bez omezení.

Mohou oči ochránit také kontaktní čočky, které se dnes vyrábí s UV filtrem?

Bohužel si to někteří lidé myslí. Pravda je však taková, že kontaktní čočky s UV filtrem nenahradí sluneční brýle, protože nekryjí celou plochu oka a jeho okolí. Proto doporučujeme jejich doplnění slunečními brýlemi.

Co se zatmavení týče, pokud trávím většinu času ve městě, ale občas vyrazím k moři nebo na hory, měla bych si k tomuto účelu pořídit ještě jedny tmavší brýle?

U moře nebo na horách je sluneční záření intenzivnější, a proto zde využijete sluneční filtr kategorie 4, tedy „nejtmavší“. Mnoho lidí si však myslí, že čím jsou brýle tmavší, tím lepší ochranu zajišťují. To ale není pravda! Tmavé brýle bez UV filtru mohou naopak způsobit větší škody než nenosit brýle vůbec.

V našich zeměpisných šířkách se doporučuje nasazovat dětem sluneční brýle až přibližně od dvou let, aby nedošlo k rozvoji světloplachosti. Do té doby postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem.

Na slunci se oční zornička automaticky stáhne a propustí méně světla. Když si ale nasadíte tmavé brýle bez UV filtru, zornice se rozšíří a škodlivé UV záření se dostane do oka ve větší míře. Mnohem důležitější než úroveň zabarvení je tedy kvalitní UV filtr.

Je pravda, že polarizační brýle jsou vhodné zejména pro řidiče?

Polarizačním filtrem je dnes vybavena většina kvalitních slunečních brýlí. Polarizační filtr je takový malý kouzelník. Ve skutečnosti jde o chemickou směs, jejíž molekuly se přirozeně řadí vedle sebe do vodorovných řetízkových struktur. Skrze tyto řetízky prochází vertikální záření, ale nikoliv horizontální. Díky absenci odraženého světla je krásně ostře vidět například i na mokré silnici zalité sluncem. Kouzlo polarizačního filtru spočívá v tom, že eliminuje difúzní, tedy odražené světlo. Je vhodný zejména pro řidiče, protože zlepšuje vidění na mokré vozovce po dešti.

Od kolika let je vhodné dávat sluneční brýle malým dětem a jak je zase vybírat? Obyčejné z drogerie asi nemají význam, že?

Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V našich zeměpisných šířkách se však doporučuje nasazovat dětem sluneční brýle až přibližně od dvou let, aby nedošlo k rozvoji světloplachosti. Do té doby postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální je však takto malé dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat. Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, i pro malé dítě sluneční brýle přibalte. Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně. Starší děti by již měly sluneční brýle nosit, ale pokud na to nejsou zvyklé, často si je strhávají. Pro menší děti mohou být vhodné brýle s páskem, který znesnadňuje jejich stržení. Dětské brýle by měly být lehké a bezpečné, přičemž se doporučuje stupeň ochrany 2–3.

Pojďme ještě ke zdravotním rizikům. Jaké obtíže hrozí lidem, kteří se slunečním brýlím zásadně vyhýbají a mhouří oči do sluníčka?

Viditelné světlo může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, oči nepoškodí. Škodlivou složkou slunečního záření je neviditelné UV záření. Když se účinky UV záření nastřádají, může se projevit šedý zákal, věkem podmíněná makulární degenerace nebo zhoubný nádor.

Ultrafialové záření jako složka slunečního záření je pro oči škodlivé, takže je třeba jeho účinkům bránit, aby nezpůsobilo během celoživotního působení poškození sítnice. Na druhé straně sluneční záření obsahuje také modrou složku světla, která je důležitá pro rovnováhu hormonů bdělosti a spánku neboli serotoninu a melatoninu.

Při přímém pohledu do slunce je intenzita světla dopadajícího na sítnici tak vysoká, že může dokonce dojít až k vypálení díry. Bolest přitom nepociťujeme, poškození se pozná až za několik hodin. Do dvou týdnů se v popáleném místě vytvoří jizva, která pak spolu se zhoršením vidění přetrvává celý život a nedá se vyléčit ani odstranit.

Pokud člověk nosí tmavé brýle opravdu téměř po celý den, může to mít i nějaký negativní dopady na zdraví?

Ultrafialové záření jako složka slunečního záření je pro oči škodlivé, takže je třeba jeho účinkům bránit, aby nezpůsobilo během celoživotního působení poškození sítnice. Na druhé straně sluneční záření obsahuje také modrou složku světla, která je důležitá pro rovnováhu hormonů bdělosti a spánku neboli serotoninu a melatoninu.

Dostatek modrého světla ve dne (nikoliv modré světlo z počítačů večer) zajišťuje ve dne bdělost a zabezpečuje kvalitní cirkadiánní rytmus (jedná se o pravidelně se opakující změny fyziologických funkcí), takže neustálé nošení tmavých brýlí může zabránit účinku modrého světla na mozek, zhoršení přirozené křivky cirkadiánního rytmu, tedy i zhoršení kvality spánku. I v případě nošení slunečních brýlí platí zkrátka, že nic se nemá přehánět.

Jaké vlastnosti by tedy měly sluneční brýle splňovat?

Podstatným kritériem při výběru slunečních brýlí je i to, při jakých činnostech je budete nosit. Můžete si proto pořídit několik typů podle druhu aktivit. Sportovci by měli vybírat brýle s ohledem na funkčnost, ochranu před úrazy a pohodlí. Při běhání by brýle hlavně neměly klouzat z nosu, pro cyklisty jsou vhodné samozabarvující brýle, které usnadňují přechody ze světla do stínu.

Důležitou roli hraje i samotný design – přeci jen jde také o módní doplněk a zejména dámy preferují sluneční brýle, které ladí s celkovým outfitem. Naštěstí designéři myslí na všechny kategorie zákazníků, a na trhu tak najdete nepřeberné množství tvarů, barev i materiálů obrouček. Nezapomeňte však, že brýle by měly ladit nejen stylově, ale také vám dobře sedět na obličeji.

5 tipů, na co se při výběru zaměřit, aby vám brýle dobře seděly…

  • Nenakupujte sluneční brýle po internetu – vždy si je nejprve vyzkoušejte, abyste zjistili, zda vám dobře sedí podle tvaru obličeje.
  • Brýle musí dobře padnout za ušima, a hlavně na kořeni nosu, aby neklouzaly, ale ani netlačily.
  • Řasy by se při mrkání neměly dotýkat brýlových čoček.
  • Aby brýle propouštěly co nejméně UV paprsků, měly by mít velká skla. Sluneční záření se odráží od okolního prostředí, takže dobře padnoucí brýle chrání zrak před účinky ostrého slunečního svitu i před odrazy z různých stran. Velká skla jsou zároveň moderní.
  • Pokud vybíráte sportovní brýle na kolo nebo in-line brusle, vždy je zkoušejte i s helmou, abyste zjistili, zda jsou s ní kompatibilní a netlačí.