Všichni víme o tom, že vagína má svůj přirozený odér – a má to tak být, opravdu nemá vonět po fialkách! Ale jak je to s penisem?

Přirozený odér zdravého a hygienicky udržovaného penisu je jemně pižmový, neměl by být ale nepříjemný. A už vůbec ne takový, že je potřeba se chytit za nos při každém sundání trenek! Rozsah tohoto charakteristického odéru je celkem velký a vstupuje do něj víc věcí – od potu přes specifické bakterie osídlující tento prostor až po oblíbená jídla.

„Za individuální zápach může často hladina hormonů, pocení, přítomnost běžné slizniční flory a mužské pižmo. Někdy k zápachu může přispívat paradoxně nadměrná hygiena, používání sprchovacích gelů, které ničí fyziologickou slizniční floru, a namísto ní se rozšiřují nefyziologické bakterie. Proti zápachu může pomoci antibakteriální intimní mýdlo,“ vysvětluje MUDr. Markéta Rafajová na online poradně ulekare.cz.

Pokud jako muž dodržujete pravidelnou hygienu a bez přestávky neexperimentujete v oblasti kořeněných jídel nebo vyzývavě zapařeného latexového spodního prádla, mělo by platit pravidlo: ať už je přirozený odér vašeho penisu jakýkoliv, neměl by se nijak zásadně měnit.

Bakteriální Eldorado

Co když je najednou cítit jinak? Zbystřete. Rozhodně se děje něco, co je potřeba aktivně řešit. A vážně ne, nejspíš nejde jen o vaše malé tajemství, ale všimla si toho i partnerka. Ženy mají totiž až desetkrát citlivější čich, obzvlášť (ale nejen!) těhotné. Jenom je nám někdy trapné říct to na férovku, ehm:

Smegma je směs odumřelých kožních buněk, mazu a potu, která se přirozeně tvoří ´za ráfkem´ - v záhybech penisu, nejčastěji pod předkožkou. Tvorba smegmatu je přirozený fyziologický proces, jeho hromadění už ale normální není 

„Penis mého přítele smrdí. Stydím se mu to říct, ale zároveň nechci, aby to tak mezi námi bylo dál. Jak mu to dát citlivě najevo? Že chci, aby mi na rande voněl?“ svěřila se například anonymní uživatelka na diskuzním fóru Quora.

Mezi nejčastější příčiny zapáchajícího penisu patří:

1. Smegma

Smegma je směs odumřelých kožních buněk, mazu a potu, která se přirozeně tvoří ´za ráfkem´ - v záhybech penisu, nejčastěji pod předkožkou. Tvorba smegmatu je přirozený fyziologický proces, jeho hromadění už ale normální není – bělavé hrudky jasně žalují na nedostatečnou hygienu.

Není to jen o zápachu a jisté porci nechutnosti, na kterou žádnou partnerku na orální sex rozhodně nenalákáte. Tahle směs je společně s vlhkostí a teplem ideálním inkubátorem pro množení bakterií, kvasinek a mykóz, takže hurá do sprchy!

„Zapáchající penis je pro muže stejně trapný jako zapáchající vagína pro ženu. Nikdo nechce mít pocit, že je neatraktivní, ať už jde o fyzický vzhled nebo zápach. Není pochyb o tom, že čich je důležitý smysl a hraje klíčovou roli v sexuálním vzrušení a sexuální reakci,“ zdůrazňuje lékařka Deborah Lee, M.B.

2. Infekce močových cest

Neustálé běhání na záchod a pálení při čůrání? Moč je navíc zakalená, nebo dokonce růžová? Tyto příznaky ukazují na zánět močových cest, způsobený bakteriemi nebo viry. Nejde o žádnou tragédii, ale nevyplatí se ho ani podceňovat. Pokud by se bakterie totiž proboxovaly až do ledvin, končí veškerá sranda. Při přechození nebo nedostatečném přeléčení se tyto infekce navíc rády vrací.

3. Kvasinky

Tyhle potvory bohužel netrápí jen holky… a bohužel jsou taky pekelně nakažlivé. Příčinou je kvasinka s honosným názvem Candida, která způsobuje méně vznešené příznaky: zarudnutí, pálení, bílé hrudky a nepříjemný „houbový“ odér.

Efektivní přípravky proti kvasinkám jsou volně k dostání v každé lékárně. Pokud by však rychle nezabraly, nezbývá než návštěva lékaře. Stejně jako u všech pohlavních nemocí platí, že by se měli současně přeléčit oba dva sexuální partneři (případně více). 

4. Balanitis

Au, tak tohle je rozhodně jedna z těch nejbolestivějších příčin nepříjemného odéru – zánět žaludu a k němu přiléhající předkožky. Pod tento problém se opět mohou podepsat bakterie, viry a mykózy, ale paradoxně také přemíra hygieny a s tím spojené používání agresivně parfémovaných mýdel.

Penis mého přítele smrdí. Stydím se mu to říct, ale zároveň nechci, aby to tak mezi námi bylo dál. Jak mu to dát citlivě najevo? 

Jak balanitis poznáte? V lepším případě se ohlásí svěděním a zarudnutím, v těžší formě ale dochází k bolestivému otoku a nahromadění tekutiny pod předkožkou. Předkožka potom nejde přetahovat a v tomto okamžiku už zpravidla běží k lékaři i ti nejstatečnější obhájci přístupu „to se spraví samo“.

5. Kapavka

Jedna z nejčastějších pohlavně přenosných nemocí, kterou se ale nevyplatí podceňovat. Šíří se kontaktem s pochvou, konečníkem a taky orálním sexem. Mezi typické příznaky patří pocit pálení při močení a výtok z penisu, který je nejčastěji nazelenalý, žlutý nebo bílý. Někdy se může přidat i bolestivost, svědění nebo krvácení v okolí genitálu a konečníku.

Tak hurá k doktorovi, opět se všemi, s kým jste byli v sexuálním kontaktu. Typicky se kapavka léčí týden a nezapomeňte, že jste infekční po celou dobu léčby.

6. Chlamydie

Stejně jako kapavka i chlamydie vyvolávají nepříjemné pálení při močení. K tomu se často přidává výtok z penisu a otok varlat. Někdy jsou ale chlamydie pěkně vyčůrané a nezpůsobují zdánlivě žádné příznaky. Přitom však vevnitř aktivně škodí a patří mezi časté původce neplodnosti u mužů i u žen.

Jednou denně stačí

Jak by měla vypadat správná intimní hygiena? Rozhodně není potřeba nic přehánět, jako spíš dělat věci pořádně, jak vysvětluje pro magazín Giddy Deborah Lee, M.B., odbornice na sexuální a reprodukční zdraví:

„Jednou denně si penis umyjte ve vaně nebo ve sprše. Používejte teplou vodu (neměla by být horká ani studená) a k tomu obyčejné, neparfémované mýdlo. Mýdlo napěňte mezi dlaněmi a umyjte penis a varlata. Poté jemně stáhněte předkožku a umyjte ji, než ji opláchnete vodou. Důkladně tuto oblast osušte a poté předkožku opět přetáhněte.“

K lepší hygieně genitálu pomůže i pravidelné zastřihování pubických chloupků a nošení bavlněného spodního prádla. Přiléhavá a, nedej bože, syntetická tanga si nechte jen na speciální příležitosti!

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek