fbpx

Maminky, nepůjčujte dcerám své intimní mýdlo, nabádá gynekoložka 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Dětská intimní hygiena je ožehavé téma, kolem kterého se točí vášnivé diskuze. Ačkoliv názory lékařů se v určitých otázkách různí, v jedné věci se shodují: dámská intimní mýdla by matky ratolestem rozhodně půjčovat neměly.

Zveřejněno: 11. 10. 2024

Péče o intimní partie začíná už od narození a podle gynekoložky MUDr. Kristýny Koutné je základem prevence budoucích gynekologických problémů. Podepisuje se nejen na zdraví fyzickém, ale dokonce i psychickém. Již v doporučeních pro první ošetření dětských intimních partií se přitom objevuje pokyn vyhýbat se prostředkům s parfemací. Ta by totiž mohla citlivou dětskou pokožku jen podráždit a vést ke vzniku opruzenin, ale v pozdějším věku i ke vzniku zánětů. Minimálně v prvních týdnech a měsících života je k omývání nejvhodnější žínka, navlhčená vlažnou vodou. To úplně stačí a není třeba používat cokoliv dalšího.

Hygiena intimních partií je nutná denně

Další zásadní věcí je pravidelnost. Ačkoliv se od některých pediatrů dozvíte, že miminko není nutné koupat každý den, aby nedocházelo k vysušování pokožky, u intimních partií je to jinak. V této věci panuje u lékařů shoda v tom, že žínkou namočenou ve vlažné vodě by se hygiena intimních partií měla provádět denně. Maminky by přitom měly kontrolovat, zda nedochází ke slepení stydkých pysků, a jemně je od sebe oddělovat. „Tím bráníte nejen slepení, ale také vzniku srůstu sliznice poševního vchodu nebo stydkých pysků,“ vysvětluje MUDr. Koutná.

Pozor na narušení přirozeného pH

V ženské pochvě panuje přirozená rovnováha charakterizovaná specifickým pH. To je stejné pro ženy každého věku. Věk od věku se ovšem liší charakter onoho pH. Zatímco v pochvě dospělých žen je pH spíše kyselejší, u holčiček je neutrální nebo zásadité. Přirozená rovnováha panující v dětské pochvě je také velmi křehká a k jejímu narušení může dojít poměrně snadno.

Přehnaně navoněné prostředky mohou narušit přirozené samočistící mechanismy pochvy, stejně jako vaginální výplachy, které bývají u mnohých součástí každodenní péče.

„Proto je v intimní hygieně malých dívek tak důležitá speciální péče a citlivý přístup,“ zdůrazňuje Petra Šlachtová, expertka na intimní péči značky GYNELLA. „Přirozenou rovnováhu a pH může narušit zejména použití nevhodných přípravků, což může vést nejen k podráždění, ale dokonce i ke zdravotním komplikacím v dětských intimních partiích,“ pokračuje.

Stačí vlažná voda nebo dětský mycí gel

Dětská pokožka je velmi citlivá a u intimních partií to platí dvojnásob. Vzhledem k tomu, že je zde nutná péče na denní bázi, je potřeba postupovat skutečně opatrně, a to právě se zřetelem na vysokou citlivost dětské kůže. Nutné je také přihlédnout k faktu, že dětská pokožka není chráněna ochlupením, jako tomu bývá u dospělých žen.

Ochlupení plní ochrannou funkci, a to i v případě, že je pravidelně odstraňováno – pokožka je totiž již navyklá a adaptovaná na odstraňování, což ji částečně imunizuje. U citlivé kůže malých holčiček toto tvrdit nelze. K očistě intimních partií je proto třeba přistupovat velmi obezřetně tak, aby nebyla narušená přirozená rovnováha a pH pochvy. K tomu účelu postačí buď jen vlažná voda, případně speciální dětský jemný mycí gel. Intimní mycí prostředky pro dospělé ženy jsou pro malé holčičky zcela nevhodné, a to hned z několika důvodů.

Matčin gel může způsobit pálení

Při výběru dětské kosmetiky pro intimní partie je nutné přihlédnout k vysoké citlivosti pokožky a také k přirozenému pH pochvy, jak zdůrazňuje Petra Šlachtová. Malé slečny potřebují speciální gely, které jsou přizpůsobené tomu, co jejich tělo potřebuje. „Důležité je, aby byly mycí prostředky bez parfemace, aby byly hypoalergenní a s přírodním složením,“ vysvětluje Petra Šlachtová s tím, že vhodné jsou například výtažky z heřmánku nebo šalvěje, které pokožku zklidňují a podporují její zdraví.

Související…

Mandlové mámy: Matky posedlé štíhlostí svých dcer
Olivie Doleželová

Zdraví citlivé dětské pokožky rozhodně nepodpoří užívání dospěláckých intimních gelů, které vyhovují dospěláckému pH pochvy (kyselému) a počítají s tím, že v tomto prostředí již panuje určitá obranyschopnost, která v případě holčiček schází. Použití běžného intimního gelu tak u malé holčičky může doprovázet i nepříjemné pálení, podráždění a zvyšuje se riziko vzniku například zánětu.

Vůně nerovná se čistota

Význam a úloha vůně v případě intimních mycích gelů je ovšem rozporuplná i u dospělých žen. Řada žen má pocit, že vůně rovná se čistota, stydí se za přirozený zápach intimních partií a mají tendenci jej přebíjet parfemovanými gely. Pravdou ale je, že přehnaně navoněné prostředky mohou narušit přirozené samočistící mechanismy pochvy, stejně jako vaginální výplachy, které bývají u mnohých součástí každodenní péče.

Obojí může vést k narušení vnitřní mikroflóry, tedy k úbytku prospěšných bakterií pečujících v pochvě o udržování zdravého prostředí. Z toho důvodu by se užívání agresivně parfemovaných přípravků měly vyhýbat i maminky a podobně jako jejich dcerky by si měly zafixovat, že postačí čistá vlažná voda, pravidelnost a jemný přístup. A v případě, že nedají jinak a budou trvat na užití intimního mycího gelu, měly by si i matky hlídat přírodní hypoalergenní složení.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...