Aspoň pro mou mámu byl náš labrador Brit plnohodnotný člen rodiny s právem spát na gauči, slavit své vlastní narozeniny a dávat nám všem své uslintané pusinky. Pro mě byl v dětství nejlepší kamarád – vždycky doma a natěšený na procházku v jakémkoliv počasí.

Podle nejnovějších vědeckých poznatků mi Brit dával ještě o něco víc než svou bezpodmínečnou lásku: pomáhal mi vyvinout jedinečný bakteriální mikrobiom uvnitř mých střev.

Nový výzkum Sinai Health a Torontské univerzity totiž odhalil souvislost života se psy v dětství (konkrétně mezi pátým a patnáctým rokem) a prospěšnou střevní mikroflórou.

Snižuje riziko Crohnovy choroby

Největším překvapením této studie ale bylo, že život se psem u dětí snížil riziko vzniku Crohnovy choroby. Tímto zánětlivým střevním onemocněním v současnosti trpí více než 60 000 Čechů.

„Crohnova choroba i ulcerózní kolitida mají průběh individuální, ale nejčastější jsou samozřejmě obtíže střevní. Pro ulcerózní kolitidu jsou typické průjmy, časté nutkání na stolici s příměsí krve a hlenů. Pacienti s Crohnovou chorobou mají obvykle bolesti břicha, hubnou a často si stěžují na velkou únavu. Objevit se u nich mohou také píštěle a abscesy v okolí řitního otvoru,“ jmenuje hlavní příznaky doc. MUDr. Martin Bortlík, Ph.D., pro informační web crohn.cz.

Výrazný ochranný efekt před Crohnovou chorobou vědci našli u lidí, kteří trávili své dětství v domácnosti s psím kamarádem, a to ve věku od 5 do 15 let. Pozitivní trend ale objevili i u dospělých majitelů psa.

V těžších případech mohou pacienti mít trvale zavedený umělý vývod. Tato nemoc se může rozvinout v jakémkoli věku, obvykle se objevuje u lidí ve věku 15 až 30 let.

Psi pomáhají i dospělým

Podle studie, která byla publikována v odborném časopise Clinical Gastroenterology and Hepatology medical journey, stojí za rozvojem Crohnovy choroby vzájemné působení faktorů životního prostředí a střevní mikroflóry u lidí, kteří jsou geneticky náchylnější k nemocem trávicího traktu.

Vědci se proto rozhodli tuto teorii ověřit na více než 4 200 příbuzných pacientů s Crohnovou chorobou v Kanadě, kde je vysoký výskyt zánětlivých střevních onemocnění. Celý projekt sbírání a vyhodnocování dat trval 13 let.

Na konci studie vědci zjistili, že se vznikem onemocnění souvisí řada faktorů prostředí, ve kterém vyrůstáme. Výrazný ochranný efekt přitom našli u lidí, kteří trávili své dětství v domácnosti s psím kamarádem, a to ve věku od 5 do 15 let. Pozitivní trend ale objevili i u dospělých majitelů psa.

Chrání i početnější rodina

Vědci našli i druhý významný ochranný faktor – život v početnější rodině během prvního roku života snižuje budoucí výskyt onemocnění.

Může něco naopak škodit? Kromě sterilního prostředí malé rodiny je to překvapivě dlouhodobý kontakt s ptáky, který našemu střevnímu mikrobiomu zrovna nesvědčí.

I když je to pro majitele psů dobrá zpráva, vědci si stále lámou hlavu nad tím, proč zrovna vlastnictví tohoto mazlíčka snižuje riziko onemocnění. „Zjistili jsme souvislosti mezi environmentálními faktory a Crohnovou chorobou a nyní se snažíme pochopit, jak tyto faktory ovlivňují spuštění nemoci,“ vysvětluje pro magazín Body+Soul profesor Croitory.

Ve svém dalším výzkumu se zaměří také na testování strategií prevence, například doplňků stravy na podporu zdravějšího mikrobiomu jako součásti individuálních plánů na snížení výskytu Crohnovy choroby. Ačkoliv na vyléčení této nemoci v současnosti neexistuje lék, víme co dělat aspoň v oblasti prevence.

Související…

Kde najít funkční lék na dlouhověkost? Můžete ho hladit a občas přede
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek