Tapas jsou malé porce jídla, podávané převážně k alkoholickým nápojům. Před jídlem, mezi jídly, po jídle – na sousto něčeho chutného je v požitkářském Španělsku vhodná chvíle kdykoliv. Spíše než konkrétní pokrm ale slovo „tapas“ označuje styl, jakým je podáván. Od talířků se sýrem a olivami nebo vyšperkovaných jednohubek pro jednoho až po velké talíře, ze kterých si každý u stolu uzobává podle libosti.
Tapas nejsou zdaleka jen způsobem, jak uspokojit chuťové buňky. Tapas jsou ikona, kolem které se vyvinula celá kultura. Něco jako české víkendy s návštěvou několika vinných sklípků, na kterých ale domorodec zpravidla nepotřebuje průvodce – cestovní kanceláře nabízí turistům zájezdy, zaměřené hlavně na návštěvy míst, kde „ochutnají ty nejikoničtější španělské pokrmy a poznají gastronomickou kulturu měst“.
Legendy o vášni
Jak vlastně tapas přišly na svět, není úplně jasné, ale existuje o tom hromada legend a teorií. Některé z těch nejpopulárnějších jsou tyto:
- Tapas „vynalezl“ ve 13. století král Alfons X. Kastilský. Kvůli nemoci mu felčaři doporučili pravidelně popíjet víno, čehož se Alfonso rád a zodpovědně držel. Nicméně účinky těžkého vína nebyly vždy ku prospěchu Alfonsova zdraví a schopnosti činit královská rozhodnutí, a proto se k jejich zmírnění rozhodl s vínem konzumovat také malé porce jídla. Fungovalo to a Alfons prý byl svým vynálezem tak ohromen, že po svém uzdravení nařídil, aby jídlo společně s vínem podávaly všechny krčmy v Kastilii.
- Středověcí španělští vozkové měli stejnou zálibu ve víně jako Alfons X. Kastilský, ale příliš se v jeho konzumaci neomezovali. Výsledkem bylo množství nehod koňských povozů, velké škody na majetku vrchnosti a tolik uhynulých zvířat, že bylo přijato preventivní opatření: každý korbel vína nebo piva musel být opatřen víčkem a podáván s trochou sýra nebo šunky. Vozka měl zákaz víčko odstranit, dokud sýr nebo šunku nesnědl. Jestli to fungovalo a jak, už historické prameny neuvádí.
- Sevillská šlechta si v 17. století často objednávala víno a další nápoje v okolních obchodech s potravinami. Jejich majitelé nádoby s nápoji přikrývali plátky sýra nebo šunky, aby je chránili před prachem a hmyzem.
- Tapas se objevily po španělské občanské válce ve 20. století, kdy jídlo bylo prostě luxus a lidé se museli spokojit s malými a ještě menšími porcemi.
- Tapas jsou vynálezem barmanů, kteří zákazníkům nabízeli slané pochutiny, aby pak žíznivým hostům prodali více pití. (Nemysleli jste si, že ty korbáčky nebo uzené mandličky jsou na stolečku v baru jen jako pozornost podniku, že ne?)
Tapas para siempre
Světový den tapas vyhlásila španělská agentura Turespaña na podporu a propagaci španělské kultury a gastronomie. Slaví se každoročně třetí čtvrtek v červnu jak ve Španělsku, tak v desítkách dalších zemí po celém světě. Včetně Česka. Však se dnes podívejte do své oblíbené španělské restaurace nebo baru – ale pozor, jak známo, s jídlem roste chuť, a v případě tapas nejspíš také žízeň. Que lo pases bien!
Reklama
foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek