Amarant (v překladu nesmrtelný) dnes mnozí pro svou nenáročnost a výživovou hodnotu nazývají rostlinou budoucnosti. Z pohledu čínské medicíny je energeticky posilující, vyživuje ledviny, chrání před mozkovou mrtvicí, nádory střev či aterosklerózou.
Amarant lidstvo zná už přes 8 tisíc let a patří tak mezi nejdéle pěstované plodiny pro lidskou výživu. Amarantová semínka mají žlutou až smetanovou barvu a podobají se těm sezamovým. To láká vnímat jej jako obilovinu, byť z biologického hlediska se o obilovinu nejedná. Obsahem prospěšných látek nad nimi ale vyniká. Proteinů má například ze všech obilnin nejvíce. Vyniká i obsahem vlákniny a bílkovin, na které je dokonce bohatší než luštěniny, a dohání tak bílkoviny živočišné. V semenech také najdete zdravé rostlinné tuky, minerální látky jako železo, vápník a hořčík a vitamíny skupiny B, E, a dokonce i C, který obiloviny neobsahují.
Působí proti rakovině
Amarant obsahuje další významnou látku, kterou je skvalen. Ten se nachází v játrech vyšších živočichů včetně člověka a jeho úkolem je zásobovat tělo výživnými látkami a dobře stravitelnými bílkovinami. Skvalen přispívá k biosyntéze cholesterolu, vitaminu D a steroidních hormonů, chrání srdce před aterosklerózou, mozkovou mrtvicí i rakovinou. Výzkumy ukázaly, že jedna složka amarantu dokáže zpomalit růst buněk rakoviny prsu. Zjistilo se také, že amarant je vhodný v rámci prevence hyperglykémie a dokáže mírnit komplikace spojené s diabetem. K tomu je bezlepkový a je skvělým doplňkem u redukčních diet. To už je hodně důvodů, proč jej zařadit do našeho jídelníčku.
Místo rýže i do džemů
A jak s amarantem naložit v kuchyni? Podle biokuchařky Hanky Zemanové, která těmto méně známým plodinám dělá skvělou osvětu, je ideálním řešením amarantová mouka, kterou můžete v malém množství přidat při pečení do vámi používané mouky. To samé můžete učinit s amarantovými semínky, která jsou však i po uvaření dost tvrdá a chuťově nahořklá. Namíchejte je proto s jinými semínky v poměru 15 procent amarantu. Samotná amarantová semínka pak můžete opékat nebo dusit, dobře chutnají v chuťově výrazných omáčkách. Amarantem můžete zahušťovat polévky nebo jím zcela nahradit rýži. Pokud amarant uvaříte, nabude konzistence želatiny, proto je skvělou přísadou pro výrobu džemů.
Boduje i v kosmetice
Jako špenát se dají připravit i amarantové listy. Vyzkoušet můžete už hotové výrobky s přidaným amarantem, který najdete například v rýžových racio chlebíčkách s amarantem nebo amarantových sušenkách. Na trhu existují též amarantové těstoviny nebo pukance. Skvělým řešením je amarantový olej, který vám poslouží jako výborný potravinový doplněk coby prevence proti různým onemocněním. Své místo má tato zázračná rostlinka i v kosmetice. Krém s amarantem vaši pleť projasní a ta zůstane vláčná a chráněná.
Čtěte také:
Dejte si konopí. Srovnáte hormony
Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni?
Extra zdravá snídaně? Ovocný salát s baobabem a šlehaným tvarohem
foto: Shutterstock, zdroj: Bioabecedář Hanky Zemanové