Jako všechno, i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Možná, že právě teď zjistíte, že kupujete špatný jogurt, nebo sýr. Na co koukat než něco přistane ve vašem nákupním košíku?
Kvalitu výrobku neuvádí značka, ale složení. Namísto hezké etikety by vás měla zaujmout tabulka výživových hodnot. Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce - v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.
Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura.
Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba. V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou.
Např. se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.
Hezká barva vs. hezká barviva
Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin? Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli.
Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí. Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.
Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40 % podílem jahod. Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.
Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).
Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.). Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno: Sušina …………….54 % (suš.) Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.) Řešení: % t g
Hlídejte si značky kvality
Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.Chcete-li si ověřit vaše znalosti v praxi a pochutnat si na opravdu kvalitních mléčných výrobcích navíc s vidinou možné výhry, zúčastněte se velké letní soutěže. Stačí nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou - a Bio v hodnotě alespoň za 100 Kč v rámci jednoho nákupu.
Čtěte také:
Vegetariánské jídlo, které okouzlí i masožrouty? Uzené tofu na pórku
Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni?
Hledáte elixír pro pleť? Zapomeňte na krémy a dejte si fazolovou polévku s ječnými vločkami
foto: Pixabay