Vše, co je slané, je špatné. To je nám předkládáno dnes a denně. My ale víme, že existuje i sůl, která léčí - nejen zevnitř, ale i zvenčí. Říká se jí také kamenná sůl z Pákistánu a rozhodně není nedostupná. 

Možná ji budete znát spíše pod krycím názvem himalájská sůl. V každé případě je to sůl, která nepatří ani mezi bílé jedy ani do koše. Vedle toho, že je vhodná do bazénů a koupelí, patří hlavně do kuchyně. Obsahuje totiž málo sodíku, kvůli kterému je obvyklá sůl na černé listině a zároveň je nabita doslova ozdravnou dávkou jódu. 

Tato sůl v přírodním surovém stavu obsahuje asi 85 procent chloridu sodného a 15 procent v přírodě se vyskytujících minerálů, stopových prvků včetně křemíku, fosforu a vanadu. V horkých dnech nebo po cvičení, kdy se potíme, si díky ní můžeme vytvořit zdravý sportovní nápoj na doplnění ztracených elektrolytů a jiných organismu prospěšných látek jednoduše tak, že ji smícháme s vodou. Tento koktejl vám zaručeně dodá energii.

Himálajská sůl vyživuje tělo

Při pravidelném používání vzniká díky její přirozené vstřebatelnosti menší potřeba solit. „Zejména ledviny tak nejsou přetěžovány nadbytkem, který je nutné vyloučit. Toto nerostné bohatství z dalekého Pákistánu se nehromadí v těle a nevznikají tím nežádoucí usazeniny v kloubech. Ty pak mohou vyvolávat některá onemocnění, jako je dna, artróza nebo artritida či ledvinové a žlučové kameny,“ vysvětluje základní fakta o účincích himálajské soli terapeut Martin Tyšer a dodává: „Může jít také o skvělý doplňující prostředek při snaze o vyrovnání hladiny kyselin a zásad v těle. Himálajská sůl je šetrná k tkáním. Lidský organismus ji lehce vstřebává a pomáhá organismu vylučovat i těžko odbouratelné nežádoucí látky.“

Himálajská sůl v naší stravě podporuje správné vstřebávání živin, což ve výsledku může také normalizovat krevní tlak, eliminovat toxiny a pomáhat stabilizovat elektrolyty v těle a úrovně pH. „Tato látka může snižovat i riziko vzniku arteriosklerózy a dalších cévních onemocnění, jako jsou infarkt myokardu, cévní mozkové příhody,“ pokračuje terapeut.

Zdraví prospěšná potravina

Na rozdíl od té klasické obsahuje kromě chloridu sodného tato alternativa z dálného východu také jód, který se do obyčejné soli přidává uměle, a spoustu dalších prvků, jako je síra, hořčík, vápník, draslík nebo fluor. Další výhodou je menší výsledný podíl sodíku na porci.

„Při vaření velmi dobře nahradí kuchyňskou sůl, pro osvěžující koupel postačí několik lžic do vody, posílíme tak svůj imunitní systém, ale i zrelaxujeme a pročistíme tělo,“ vysvětluje Mudr. Zdeněk Rozehnal a ve výčtu benefitů pokračuje: „Při vaření můžeme také použít solné desky jako plochu na přípravu jídla nebo při servírování. Himálajská sůl má i svoje dekorační postupy, velkými krystaly můžeme naplnit skleněné nádoby a nechat jako ozdobu místnosti, ty menší můžete nasypat na jídlo, lampy z tohoto nerostu permanentně pročišťují vzduch.“



foto: Shutterstock