Tradiční beránek se peče z piškotového těsta. Nevýhodou je, že základní ingredience obsahují hned dva bílé jedy - mouku a cukr. Pokud se o beránka nechcete ochudit a zároveň se snažíte žít zdravěji, můžete vyzkoušet náš RAW recept. Je skutečně jednoduchý a za skvělou chuť vám ručíme. 

V receptu níže vám představíme základ, který si můžete dotvořit dle vlastní chuti. Pokud víte, že s vámi nebudou mlsat i děti, doporučujeme do těsta přilít rum. Tohoto beránka můžete také potřít čokoládovou polevou nebo mu vytvořit vlny ze sněhu z bílků. 

Na beránka budete potřebovat:

250 gramů sušeného ovoce - doporučujeme meruňky a švestky

200 gramů máku

100 gramů semínek - použít můžete slunečnici, chia nebo sezam

200 gramů mandlí

3 zralejší banány

2 větší jablka

4 lžíce kokosového oleje

sirup z agáve, javorový sirup nebo med

Postup:

Mandle, semínka a sušené ovoce rozemelte najemno (mandle, meruňky a švestky se vám budou zpracovávat lépe, namočíte-li je přes noc do vody). Banány nakrájejte na kolečka a následně rozmačkejte na kaši. Jablko nastrouhejte. Do namleté hmoty přidejte mák a kokosový olej. Ingredience spojte pomocí medu nebo sirupu. Těsto dejte do teflonové formy a nechte odležet přes noc. Druhý den jej můžete dozdobit. 

Čtěte také:

Náhražky masa, které si zamilují i masožravci

Mrkvový závin s koriandrem na slaný způsob

Zavařujte bez chemie, jde to celý rok

 

foto: Shutterstock