Špikanard je lidový název pro levanduli. Tato oblíbená aromatická rostlina kvete téměř na každé zahrádce a její opojné vůni se nedá odolat. Zkuste její kvítky použít i do pečení. Zdánlivě obyčejné máslové sušenky díky nim hned získají několik bodů navíc!

I když je levandule známá především díky svému nezaměnitelnému aroma a vůně sušených květů se line nejednou domácností, poslední dobou se stává populární ingrediencí všech kuchařek. Dokáže totiž jinak obyčejnému jídlu dodat nevšední chuť. 

Levandulové sušenky jsou ideálním mlsáním na celý den.

Co budeme potřebovat: 

250 g hladké bílé špaldové mouky
80 g třtinového cukru
150 g másla
4 lžíce jemně mletých mandlí
1 vejce
2 lžíce levandulových květů
½ lžičky limetkové kůry
mléko na doředění těsta

Postup:

Mouku promícháme s cukrem, mletými mandlemi, limetkovou kůrou a špetkou soli. Přidáme pokrájené, lehce změklé máslo, vajíčko a sušené levandulové kvítky. V případě potřeby zředíme trochou mléka. Zpracujeme hladké těsto, které rozválíme na placku silnou asi 0,5 cm. Z něj vykrajujeme sušenky, pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme vychladnout a uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.

 

 

foto: Shutterstock