Kamarád mi poslal z dovolené recept a fotku dortu a tak jsem si řekl, že bychom ho mohli vyzkoušet. Naše šéfcukrářka Šárka sice trošku odolávala, brblala, že neví co má dělat dřív, ale nakonec povolila. Pavlova je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem populární zejména v Austrálii a na Novém Zélandu.

V obou zemích je považován za národní jídlo. Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlovové. O původ tohoto dortu se oba státy přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu.

Keith Money, autor životopisu Pavlovové, tvrdí, že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde umělkyně bydlela. Šéfkuchař se tehdy nechal inspirovat její baletní sukní ze světlezeleného hedvábí. Sukni představuje krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. My ho připravili s malinovým mascarpone a ovocem. Teď můžete Pavlovu ochutnat i vy v MojeCukrarstvi.cz. A tady nabízíme jako bonus recept.

Základem je korpus z našlehaných bílků, pak už je to na umění cukráře

Příprava dortu Pavlova

Na korpus je třeba vyšlehat 200 g bílků do pevného sněhu, postupně budeme přisypávat 280 g cukru, z výsledné hmoty pak vyrobíme přibližně 10 korpusů ve tvaru dortů Pavlova. Pečeme přibližně 50 minut při 130 stupních. Pozor! Trouba se při pečení nesmí otvírat.

Na náplň smícháme 200 g mascarpone, 60 g cukru moučky, přidáme čerstvé maliny a 350 g ušlehané smetany. Naplníme korpusy. Na závěr zdobíme čerstvými malinami, čokoládovými hoblinami a posypem z moučkového nejlépe nevlhnoucího cukru.

foto: Mojecukrářství.cz, zdroj: Mojecukrářství.cz