Batátová polévka patří do podzimní gurmánské klasiky. Když si ale budete chtít ještě připomenout svěží léto, vylepšete ji trochou pomerančové šťávy. Uvidíte, že se najednou ten podzim bude zdát zase o trochu snesitelnější.

Polévku můžete připravit i z pečených batátů. Nepečená varianta je ale rychlejší a jistě její expresní přípravu oceníte po dlouhém pracovním nebo školním dni. Tak s chutí do toho. Je to zdravé a rychlé. 

Co všechno potřebujeme na čtyři vydatné porce:

300 g batátů

2 menší mrkve

2 menší brambory

1 červená cibule cibule

1 lžička prášku sušeného česneku

šťáva z půlky pomeranče

2 lžíce přepuštěného másla

špetka muškátového oříšku

černý a bílý sezam

sůl

čerstvě mletý bílý pepř

pažitka na dozdobení

V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm pokrájenou červenou cibulku. Batáty, brambory i mrkev oloupeme, pokrájíme a přidáme k cibuli. Zalijeme vodou, jemně osolíme a vaříme asi 15 minut, dokud zelenina nebude měkká. Pak polévku rozmixujeme, dochutíme čerstvým pepřem, sušeným česnekem a malinkou špetkou muškátového oříšku. Na závěr přidáme šťávu z pomeranče a rozlijeme na talíře. Dozdobíme sezamem a pažitkou. Polévka je výborná i za studena.

foto: Shutterstock