Byliny, které většina z vás zná jako léčivky nebo plevel a rostou všude kolem, mají velké uplatnění i v kuchyni. Byla by škoda nevyužít jejich zajímavých chutí při přípravě běžných pokrmů, které se takto stanou nevšedními.
Jaro už nedočkavě vyhání zimu z našich zahrad a luk a brzy se vše zazelená rašícími rostlinkami. V tomto období máte největší možnost nasbírat si planě rostoucí čerstvé bylinky a koření do kuchyně. Téměř vše, co vám na zahradě bez vašeho přičinění roste, se dá jíst. Jsou to nejen všem známé a hojně používané mladé kopřivy a pampelišky, ale i mnoho dalších rostlin.
Kdy je sbírat a co s nimi
Většina těchto bylin se sbírá, sotva začínají růst, dokud mají listy mladé a křehké. Z některých vám budou stačit květy a z jiných je možné využít mnohem více. Co nespotřebujete v kuchyni čerstvé, určitě zamrazte nebo nasušte, protože vše můžete později použít i jako koření nebo k přípravě léčivých čajů. Takzvaný "plevel" lze i nakládat nebo zavařovat.
Touto zelenou stravou můžete okořenit polévky a omáčky, ozvláštnit čerstvé saláty nebo coby samostatnou potravinou zpestřit jídelníček. Velmi oblíbené jsou úpravy na způsob špenátu, zelí, smažení květů v těstíčku a jako součást klasických bramboráků nebo sekaných mas, jejichž chuť se těmito bylinkami velmi pozvedne.
1. Kopřiva dvoudomá
Netřeba ji představovat, roste opravdu všude a zná ji každý. Kromě nesporných léčebných účinků jsou její mladé lístky vynikající k přípravě již zmíněného špenátu (někde ji rádi právě takto upravenou jedí na zelený čtvrtek) a nádivka, bramboráky nebo karbanátky s velkou dávkou nasekané kopřivy prostě nemají konkurenci. Uplatníte ji i v polévce. Jen je potřeba ji před přípravou spařit 2 – 3 minuty vroucí vodou, aby ztratila palčivost.
2. Šťovík kyselý
Tato velmi kyselá rostlina je dobrá nasekaná v osvěžujících salátech, vynikající je z ní ale i jarní polévka.
3. Jitrocel kopinatý
Jitrocel má hojivé účinky, takže pokud ho použijte do příloh nebo pod dušená masa, získáte hotovou regenerační bombu. Vynikající je i sirup z této bylinky - je nejen léčivý, ale velmi dobře nahradí v kuchyni i ten známější javorový.
4. Jetel luční
Chybu neuděláte, jestliže jetelem nahradíte klasický salát. Nasekaný je pak vhodný i na obložené chleby a do pomazánek, jedlými květy ozdobíte jakoukoliv hotovou potravinu.
5. Bez černý
Květy můžete obalit v těstíčku a usmažit nebo jimi posypat dezerty. Také je ale můžete svařit a získáte tak vynikající bezovou šťávu, která bude jistě chutnat celé rodině.
6. Pampeliška
Její listy se pro využití v kuchyni musí sbírat opravdu velmi mladé, nejsou ještě tak hořké. Použít je můžete nejlépe v kombinaci s jinou zeleninou nebo kupříkladu místo rukoly. Z květů si můžete vyrobit pampeliškový sirup, vhodný ke slazení i léčení, ale třeba i med.
7. Šťavel kyselý
Tato velmi příjemně, lehce nakysle chutnající rostlinka vás v salátech mile překvapí. Tvarohové pomazánky s nasekanými lístky také chutnají výborně.
8. Fialka a sedmikráska
Tyto okrasné bylinky nemají příliš výraznou chuť, ale vypadají znamenitě jako dekorace při konečné úpravě. Dle našich prababiček měl člověk sníst první tři sedmikrásky, které zjara uviděl, aby se mu pak celý rok vyhýbaly nemoci. Já to tak dělám a zdá se, že to funguje.
9. Česnek medvědí
Oblíbená bylina vonící česnekem je vhodná do polévek, omáček a skvělá v pomazánkách nebo jen tak nasekaná na chlebu.
10. Popenec břečťanovitý
Tato k naší škodě zapomenutá rostlina, která roste snad všude. Je drobná, plazivá, s fialovými kvítky podobnými hluchavce, jen posazenými obráceně. Má velmi příjemnou, lehce kořeněnou chuť a vůni. Použít můžete listy i květy. Je to úžasné koření vhodné jak do polévek, obzvláště bramborových, tak do omáček, k přípravě dušeného i pečeného masa a samozřejmě opět i do salátů a pomazánek.
Všechny tyto rostlinky s úspěchem používám při přípravě jídel i jako léčivky. Zkuste si sami vyrazit do přírodního supermarketu a určitě najdete něco, co si oblíbíte a co vám nebude v kuchyni chybět už žádné jaro.
Foto: Shutterstock