Mrazivým zimním večerům sice už pomalu odzvonilo, ale hřejivý pocit polévky v žaludku oceníte v jakoukoliv roční dobu. Klasická cibulačka je velmi lahodná a věřte, že pokud vyzkoušíte tuto alternativu, všechny kamarádky vás budou žádat o recept.
Tato polévka může být i elegantním řešením, jak zužitkovat zbytkovou cibuli, která vám doma zůstane. Jelikož není příliš náročná na suroviny, může se stát nouzovým řešením i v okamžiku, kdy vaše spíž zeje prázdnotou.
Na polévku budete potřebovat:
500g červené cibule (anebo zbytkový mix :) )
zeleninový vývar (anebo jen vodu)
smetanu
2 lžíce bílého misa
citron anebo umeocet
3 stroužky česneku
Postup:
Cibuli rozčtvrťte a opékejte na rozehřátém tuku na středním plameni asi 5 minut, občas zamíchejte. Přidejte rozmáčknuté (vyloupané) stroužky česneku a nechte je rozvonět. Zalijte vývarem/ vodou těsně pod okraj cibule, osolte a opepřete, uvařte doměkka. Přidejte smetanu a miso, rozmixujte. Dochuťte citronovou šťávou a podávejte s nasekanými bylinkami.
Tipy: Miso dodá pokrmům jedinečnou chuť. Místo bílého můžete použít i to tmavé. Je lepší nejdříve pastu naředit trochou tekutiny (ideálně tou, kterou právě vaříte) a poté mix do polévky vlít.
foto: Shutterstock, zdroj: freshbedynky.cz