Podle nové zprávy organizace Internations, globální komunity pro lidi, kteří žijí a pracují v zahraničí, jsou nejšťastnější emigranti v Mexiku. Píše o tom článek na webu CNBC.

Mexiko se umístilo na prvním místě jako nejlepší destinace pro expaty. 90 % lidí uvedlo, že jsou v této zemi se svým zahraničním životem spokojeni. Celosvětově je to 72 %.

Zpráva "Expat Insider" hodnotila 53 destinací na základě pěti indexů: kvalita života, snadnost usazení, práce v zahraničí, osobní finance a index "expat essentials", který zahrnuje bydlení, administrativu, jazyk a digitální život.

Expati žijící v Mexiku hodnotí tuto zemi vysoko například pro to, že je snadné se zde usadit, stejně jako díky vstřícnosti místních obyvatel a snadnosti budování vlastní komunity.

Několik nejlépe hodnocených destinací má také vlastní víza pro digitální nomády – včetně Mexika, Španělska, Panamy a Portugalska – což dále motivuje lidi, aby začali nový život v jiné zemi.

Zahraniční pracovníci v Mexiku také uvádějí, že je snadné přizpůsobit se kultuře země a najít dostupné bydlení. Zatímco v hodnocení politické stability má země nižší skóre, expati si pochvalují také možnosti trávení volného času.

Na druhém místě v žebříčku nejlepších destinací pro expaty se umístilo Španělsko, kde je se svým životem spokojeno 87 % expatů, a to zejména díky bohaté nabídce volnočasových aktivit (např. přístup k rekreačním sportům a mírné podnebí). Nově příchozí se těší dobré rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, i když zhruba každý třetí není spokojen s místním trhem práce.

Trojici nejlepších uzavírá Panama, kde je podle lidí snadné najít si přátele, a člověk se tu cítí bezpečně ohledně financí.

Zde je 10 nejlepších destinací pro život a práci expatů v zahraničí:

1. Mexiko
2. Španělsko
3. Panama
4. Malajsie
5. Tchaj-wan
6. Thajsko
7. Kostarika
8. Filipíny
9. Bahrajn
10. Portugalsko


Mnohé z deseti nejlepších destinací dosahují vysokých výsledků v oblastech přátelskosti, snadného usazení, zábavy a rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, ale nižší hodnocení mají v oblasti kariérních příležitostí. 

Expati žijící v Mexiku hodnotí tuto zemi velmi kladně například pro to, že je snadné se zde usadit, stejně jako díky vstřícnosti místních obyvatel a snadnosti budování vlastní komunity.

Co se týče expatů zaměřených na kariéru, jsou se svou prací nejspokojenější pracovníci na Tchaj-wanu. Zahraniční pracovníci na Tchaj-wanu uvádějí, že se těší jistotě zaměstnání, silné místní ekonomice a spravedlivému odměňování v práci.

Několik nejlépe hodnocených destinací má také vlastní víza pro digitální nomády – včetně Mexika, Španělska, Panamy a Portugalska – což dále motivuje lidi, aby začali nový život v jiné zemi.

Mezi nejhůře hodnocené destinace pro expaty naopak patří Kuvajt, Norsko, Turecko, Jižní Korea a Německo. Expati žijící v Kuvajtu, Norsku a Jižní Koreji uvádějí, že je obtížné se zde usadit a najít si nové přátele, zatímco expati v Turecku a Jižní Koreji jsou nespokojeni s tamní náročnou pracovní kulturou.

Související…

Češi pohledem cizinců: Opravdu jsme zamračení "studení čumáci" s igelitkami?
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com