Potkala jsem ji kdesi v Sudetech. Bloudila kolem chalupy našich přátel, ke kterým jezdíme na pivo z jejich domácího pivovaru. Byla drobná, bílá s černými fleky a těhotná. „Ve vsi se objevila asi před měsícem, prý ji někdo vyhodil z auta,“ vyprávěl kamarád o tom, odkud se kočka asi vzala.

Lidé z vesnice ji občas krmili, stejně jako ostatní místní komunitu polodivokých koček, ale nikdo si ji k sobě nemohl vzít, i když byla evidentně domácí. Byla na tom dost bledě – vyhublá, plná nacucaných klíšťat, měla strach z ostatních zvířat a u lidí zoufale hledala pomoc. Od ostatních koček se lišila svojí povahou – chovala se spíš jako milý, přítulný a důvěřivý pes. Byla dobře vychovaná a extrémně přátelská, možná proto, že předtím sdílela domácnost s člověkem, který ji měl moc rád, ale jeho rodiče nebo partner se rozhodli zbavit se jí za jeho zády, a tak ji zavezli někam do lesa. 

Související…

Pouštět nebo nepouštět kočku ven? Chovejte se k nim jako k dětem
Pavel Králík

Hora kočičího žrádla z plechovky, které jí kamarád dal do misky, v ní zmizela jako v černé díře. „Já bych si ji domů vzal, kdybych už kočky neměl čtyři,“ řekl kamarád, který je jinak celkem normální a pracuje jako známý novinář. Kočka ve mně probudila nekontrolované záchvaty empatie a to jsem toho jeho piva ani moc nevypila. Ráno po večírku jsme kočku naložili do přepravky a odvezli ji do Prahy. Veterinářka řekla, že je zdravá, a je v podstatě sama ještě kotě a v břiše má nejmíň pět dalších. Bylo to špatné rozhodnutí vzít si domů zbouchnutou kočičí teenagerku? Zatím to vypadá, že ne.

  • Je prokázáno, že kočka, která je v dobré náladě, zvyšuje hladinu hormonu štěstí oxytocinu. S naštvanou kočkou to ale nefunguje, proto je u nich hodně důležitý jejich charakter – některé jsou i přes všechnu svoji roztomilost permanentně protivné.
  • Přítomnost kočky uklidňuje, obzvlášť když spokojeně přede. Tento efekt se dá dokonce změřit – kočky snižují krevní tlak, z čehož benefitují hlavně starší lidé se srdečními problémy. Kočky totiž snižují riziko infarktu až o třetinu.
  • Kočky vám pomohou praktikovat mindfullness – schopnost ovládnout mysl natolik, aby zůstala v okamžiku a negenerovala katastrofické scénáře nebo si nepřehrávala minulá traumata.  
  • Hra s kočkou zvyšuje hladiny serotoninu a dopaminu, hormonů, kvůli jejichž nedostatku do sebe lidé sypou tuny antidepresiv.
  • Experiment prokázal, že majitelé koček jsou v jejich přítomnosti klidnější, dokážou se lépe soustředit a také, že kočka je velkým benefitem pro lidi, kteří pracují z home office.
  • Podle jedné studie ze Skotska kočka pomůže i vašim dětem – dokážou se snáze samy zabavit, budou se lépe soustředit ve škole a jedináčci se budou cítit méně osaměle.
  • Kočky jsou empatické a poznají, kdy je jejich člověk smutný nebo prožívá bolest, a jdou ho pak potěšit tím, že se přitulí.
  • Kočky snižují hladinu kortizolu. Například subjektům této studie, kteří alespoň 10 minut denně hladili kočku, byla naměřena nižší hladina tohoto stresového hormonu v porovnání s původním stavem.
  • Podle další studie zkrátka budete celkově psychicky zdravější, než kdybyste žádnou kočku neměli. A to i přesto, že všechno černé oblečení musíte denně odchlupovat speciálním lepivým válečkem, jinak budete v práci vypadat jako šílenci.

Kastrace je humánní

Lidé s mnoha kočkami bývají často škatulkováni do stereotypu šílené kočičí mámy. Šílenství hrozí tehdy, když se vám doma kočky nekontrolovaně množí. Nevykastrovaná kočka může otěhotnět už ve věku 4 měsíců, a to až třikrát do roka, přičemž jeden vrh má 4 až 8 koťat – proto se v některých vesnicích kočky množí exponenciální řadou. Pro tolik zvířat se pak těžko hledá místo. Kdyby si někdo přál kotě, které má v genech povahu laskavého psa, napište na mail dolezel.olivie@flowee.cz

 

Před deseti lety mi nadšení pejskaři a kočičí lidé připadali nudní – byli schopní o svých zvířatech vykládat hodiny a hodiny. Svoje psy a kočky (jiná zvířata je nezajímala, protože jedli řízky) měli radši než většinu svých přátel. Změnila jsem na pejskaře a kočičí lidi názor, protože jsem si na vlastní kůži vyzkoušela, jak kohabitace s bytostí, která vás bezpodmínečně miluje, tulí se a kromě žrádla po vás jinak nic nechce, je naprosto skvělý pocit.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek