fbpx

Drogy? Jaké a proč? Evropa se snaží pochopit návyky uživatelů 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ještě do konce června mohou lidé, kteří v posledním roce užili některou z nelegálních drog, odpovídat v evropské online studii o drogách. Je zcela anonymní a Česko je jednou z 36 zemí, kde studie probíhá.

Zveřejněno: 24. 6. 2024

Před třemi lety se ukázalo, že v Česku mezi těmi, kdo nějakou nelegální látku v posledních dvanácti měsících užili, výrazně převažuje konopí (76,3 %), následuje extáze (34,1 %) a kokain (28,0 %). Studie ovšem monitorovala i drogy legální, kde dominuje alkohol (93,2 %) a tabák (82,0 %).

Výhodou online studie je, že zaručuje naprostou anonymitu, nevýhoda může být v tom, že nejde o klasický reprezentativní výzkum. „Online studie, které umíme přímo zaměřit na osoby užívající drogy, pomáhají zachytit nové trendy v oblasti užívání drog. Umožňují nám prostřednictvím anonymního dotazníku sledovat, jaké drogy lidé užívají, v jakých dávkách a jakým způsobem, i to, jak drogy získávají. Současně nám přibližují rozdíly a specifika jednotlivých regionů, a pokud probíhají ve více zemích, tak i mezinárodní srovnání,“ uvedla při spuštění letošní studie vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

Ta zároveň doplnila některé tři roky staré výsledky. „Z předchozí vlny studie provedené na jaře 2021 například víme, že 20 % uživatelů konopných látek je užívá denně a další čtvrtina přibližně obden. Nejčastěji konopí užívají rekreačně, za účelem relaxace, ale 31 % respondentů uvedlo jako důvod užití samoléčbu deprese nebo úzkostí,“ říká. Před třemi lety se v Česku studie zúčastnilo přes 2,5 tisíce osob z přibližně 17 tisíc lidí, kteří si on-line dotazník otevřeli.

couple square 1080x1080

Respondenti jsou dotazováni, kdy naposledy užili vybrané nelegální drogy, vybírat mohou z intervalů – v posledních 30 dnech, v posledních 12 měsících, dříve než v posledních 12 měsících, nikdy. Vedle zmíněných konopných látek, extáze a kokainu relativně často uváděli užití metamfetaminu (20,6 %) a nových psychoaktivních látek (18,5 %). Užívání heroinu a buprenorfinu bylo na minimální úrovni (1,8 %, resp. 1,1 %).

Mapováno bylo také užití dalších návykových látek. Kromě alkoholu a tabáku bylo respondenty nejčastěji uváděno užití LSD (26,5 %), halucinogenních hub (24,8 %),  jiných halucinogenů (14,3 %), benzodiazepinů (18,5 %) a ketaminu (10,2 %).

Dotazník v češtině najdou zájemci zde. Jak bylo uvedeno, studie je zcela anonymní a informace, které respondenti uvedou, jsou důvěrné. Kromě věku a pohlaví dotazník neobsahuje žádné osobní údaje. Nezaznamenává se IP adresa ani jiné údaje, podle nichž je možné účastníky identifikovat, a nebudou publikovány žádné výsledky na individuální úrovni, pouze souhrnná data.

Kromě již zmíněných látek se studie zaměřuje například na užívání „růžového kokainu“, což je růžový prášek, obsahující směs různých drog, syntetické katinony (např. mefedron, 3-CMC), semi-syntetické kanabinoidy (např. HHC), rajský plyn nebo kratom. U opioidů je vedle heroinu zkoumáno užívání například metadonu, buprenorfinu nebo fentanylu, pokud jsou získané bez lékařského předpisu.

Související…

Jindřich Vobořil: Regulace psychomodulačních látek by měla být výrazně přísnější než u tabáku
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, Evropská komise, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...