fbpx

Tajemství, o kterém ženy nemluví. Co je dermaplaning a jaká s sebou nese rizika 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ženské holení obličeje se stalo novým kosmetickým trendem, který ovládl sociální sítě. Někteří přísahají, že je to tajemství hladké a jemné pleti.

Zveřejněno: 9. 8. 2024

Nejen muži si holí obličej, trendem se to v poslední době stalo i u žen, které na sociálních sítích sdílí své zkušenosti s takzvaným dermaplaningem. Dermatolog nebo kosmetička obvykle pomocí speciálního skalpelu seškrábne takzvané chloupky vellus – známé také jako „broskvové chmýří“ – a vrchní vrstvu odumřelých kožních buněk. Podle odborníků je techniku možné provádět i doma pomocí exfoliačního nástroje.  „Od běžného holicího strojku se liší tím, že s dlouhými dermaplaningovými nástroji můžete dosáhnout lepšího úhlu a jsou také méně ostré než žiletky, které jsou určeny k zastřihování silných chloupků,“ vysvětluje v rozhovoru pro USA Today dermatoložka Mona Goharová.

Dermaplaning má podle svých zastánců mnoho výhod – mimo jiné dokáže zjemnit linky ve tváři a vrásky. Podle kosmetické dermatoložky Azadeh Shiraziové je právě tento efekt vyhlazení pleti jednou z hlavních výhod ošetření. „Odstranění odumřelých kožních buněk umožňuje lepší pronikání produktů péče o pleť do pokožky, díky čemuž jsou účinnější. Díky tomu se také lépe nanáší make-up,“ poznamenává pro USA Today. „Tyto měkké chloupky sice mohou být užitečné, ale také se na nich drží make-up, nečistoty, bakterie a celá řada dráždivých látek,“ přidává pro USA Today odbornice na péči o pleť a zdravotnická kosmetička Cassandra Banksonová.

Tato metoda prý také pomáhá rozjasnit pleť či zmírnit tmavé skvrny. „Dermaplaning může pomoci rozjasnit pleť, protože při něm dochází k exfoliaci nejsvrchnější vrstvy kůže, čímž se odhalí svěžejší a zdravější pokožka pod ní, a pleť se rozjasní,“ popisuje v rozhovoru pro magazín InStyle certifikovaná dermatoložka Bertha Baumová. „Odstranění odumřelých kožních buněk dermaplaningem podporuje výměnu kožních buněk, což může zlepšit strukturu a celkový vzhled pleti,“ dodává.

Podráždění i zarostlé chloupky

To všechno zní skvěle, že? Odborníci nicméně varují i před možnými negativy. „U malého procenta uživatelů může dermaplaning vyvolat podráždění, které vede ke zarudnutí a pálení v obličeji,“ upozorňuje pro InStyle certifikovaný dermatolog Anar Mikailov. „K reakci může dojít, pokud jste alergičtí na některý z krémů nebo mycích přípravků, používaných k přípravě pokožky,“ popisuje. Po dermaplaningu se podle Mikailova mohou také objevit kolem vlasových folikulů hrbolky podobné akné. Tyto hrbolky se nazývají folikulitida a jsou častým vedlejším účinkem holení, který způsobuje infekce folikulu.

Související…

Holit, či neholit? Chloupky v intimních partiích chrání před nečistotami i mikroorganismy
Tereza Hermochová

Problém také může nastat, pokud máte sklon k zarůstání chloupků na obličeji, poznamenává Baumová. Jakmile vám totiž po dermplaningu chloupky dorostou, může dojít k jejich opětovnému zarůstání.

Obecně platí, že pro každého, kdo má problémy s kůží – citlivou pleť, růžovku (chronické onemocnění, které se projevuje začervenáním a rozšířenými žilkami, poté otokem a tvorbou hnisavých puchýřů), rakovinu kůže, ekzémy nebo těžké akné – nestojí výhody za rizika, zejména kvůli infekcím, možným jizvám nebo poškozením kůže. „Dermaplaning není vhodný pro osoby s aktivním akné nebo zánětlivým onemocněním kůže, ekzémem nebo lupénkou, protože může tyto stavy zhoršit,“ varuje Baumová.

„Úkolem chloupků na obličeji je dostat mastnotu na vnější povrch naší pokožky. Pokud byste tyto chloupky oholili, mohla by potenciálně zůstávat v pokožce u lidí s akné nebo ucpanými póry a to by pak způsobilo pupínek,“ vysvětluje Banksonová.

Odstranění papily může způsobit, že chlupy narostou silnější, pokud je základ vlasového folikulu a papily poškozen.

Samotný dermaplaning také nepomůže vyřešit příčiny vyššího množství chloupků na obličeji. Banksonová a certifikovaná dermatoložka Joyce Parková v rozhovoru pro portál Healthline doporučují navštívit lékaře, aby vyloučil onemocnění, jako je syndrom polycystických ovarií (PCOS) nebo hirsutismus, která mohou způsobovat hustý a rychlý růst chloupků. Podle odbornic je lepší nechat si tyto stavy diagnostikovat a podstoupit léčbu, než se snažit následky maskovat doma.

Jak na to bezpečněji

Abyste minimalizovali rizika, je podle Shiraziové nejlepší poradit se s odborníkem, který má s dermplaningem zkušenosti. Ti, kteří se pak rozhodnou pro domácí metodu, by měli postupovat opatrně. „Potřebujete silnou kožní bariéru, takže pokud máte suchou pokožku nebo šupinatou červenou kůži, není to vhodné ošetření. Může to zhoršit stav pokožky, takže se nejprve poraďte se svým dermatologem, než se pustíte do jakéhokoliv domácího ošetření,“ doporučuje. „Pokožku vždy očistěte a umyjte si ruce, nástroje i místo, kde budete ošetření provádět,“ dodává.

Je také důležité to s dermaplaningem nepřehánět. „Záleží na tom, kolik máte chloupků na obličeji, ale doporučila bych to dělat jednou až dvakrát za měsíc,“ radí Parková. Při častějších ošetřeních by totiž mohlo dojít k porušení nebo vysušení pokožky.

Volba, ne povinnost

Banksonová se portálu Healthline svěřila, že když vyrůstala, byla kvůli svým kožním problémům, včetně akné, šikanována. Začala proto používat produkty, aby se pokusila napravit vše, co jí připadalo „špatné“.

m shutterstock 2130212441

Na množství a sílu chloupků v obličejí má vliv genetika - ne to, jak je odstraňujete.


Péče o sebe se tak pro ni stala spíše prací a nyní nechce, aby se tak cítil i někdo jiný. A tak ačkoliv společnost může hlásat, že ženy by měly mít dokonale hladký obličej, věří, že lidé by se měli cítit svobodně a přijmout sami sebe. „Dělejte to, pokud chcete. Pokud je to volba, ne povinnost,“ vzkazuje. 

Narostou vám silnější chloupky?

Častou obavou je, že po dermaplaningu vám chloupky porostou silnější, tmavší a také vyrostou rychleji. Odborníci na péči o pleť ale říkají, že to není pravda. Podle Banksonové se to tak může jevit kvůli tomu, že chloupky „dorostou rovnoměrně a vypadají, jako by se objevily najednou z ničeho nic“. Dermatoložka Mona Goharaová pro USA Today podotýká, že růst a tloušťka chlupů jsou „geneticky předprogramovány“. „Hrají v tom roli různé faktory, jako je věk, hormonální vlivy a genetika. Právě to ovlivňuje množství chloupků a jejich hustotu – ne to, jak je odstraňujete,“ dodává.

Banksonová navíc tvrdí, že dermaplaning na rozdíl od pinzety nebo depilace voskem dokonce zabraňuje tomu, aby chloupky znovu narostly silnější. Při použití pinzety nebo depilaci totiž můžete odstranit papilu, oblast na spodní straně vlasových folikulů, která hraje ve vývoji chloupků klíčovou roli – ovlivňuje jejich tvorbu, růst i dorůstání. „Odstranění papily může způsobit, že chlupy narostou silnější, pokud je základ vlasového folikulu a papily poškozen,“ říká Banksonová s tím, že při dermaplaningu zůstává papila neporušená.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...