fbpx

Nenávistná kolébka konspirací, místo pro přiznání k vraždě a prostor pro manifest teroristy

Zveřejněno: 3. 9. 2024

4chan je anonymní sociální síť stará dvě desetiletí. Je to specifické místo, kde se odehrávala chaotická evoluce internetu – hlavně jeho temné stránky. Většina webů a diskuzních fór má určitá pravidla, 4chan na ně programově rezignuje, například právě absolutní anonymitou - proto je jednou z oblíbených platforem mimo jiné lidí, kteří se mají za co stydět. 4chan přitahuje otevřené rasisty, agresivní homofoby, misogynní incely, ale své manifesty tam píšou třeba také masoví střelci. Příspěvky uživatelů běžně nabádají k zabíjení politiků, novinářů, příslušníků pořádkových sil, Židů nebo černochů, k útokům na akce Pride a vybízejí k vyvolání rasové války, tzv. „Boogaloo“.

Kupodivu 4chan začínal jako kreativní a docela vtipný prostor. Proslavil se tím, že se na něm urodila většina původních memů, včetně proslulých lolcats. V průběhu let se ale 4chan transformoval v informační žumpu plnou nenávisti, dezinformací, brutálního explicitního obsahu, anebo taky vražd v reálném čase.

4chan

Vrah David Kalac sdílel na 4chanu své přiznání spolu s fotkami oběti – jeho přítelkyně Amber Choplin. „Ve skutečném životě je mnohem těžší někoho uškrtit, než jak je to ve filmech,“ psal. Ostatní uživatelé mu ze začátku nevěřili, protože na 4chanu byli zvyklí na různé trolly a provokatéry. Když začalo být jasné, že Kalacovy příspěvky jsou mrazivou realitou, pro uživatele, kteří si libují v extrémním obsahu, to bylo zajímavé zpestření, ti rozumnější se rozhodli nahlásit věc policii, aby pomohli s dopadením vraha.

Možnosti bez hranic 

Hlavními určujícími aspekty kultury 4chanu  jsou naprostá anonymita a absolutní svoboda projevu. Na obvyklých sítích je vyžadován registrovaný účet s osobními údaji, abyste mohli komentovat, psát příspěvky nebo mít vůbec k obsahu přístup. Na 4chanu je se registrovat nemusíte, prostě si jen zvolíte přezdívku a můžete psát. Obsah diskuzí se skoro nikdy nereguluje (maximálně  se občas stane, že někomu smažou offtopic). Díky absolutní svobodě slova se z 4chanu stalo nebezpečné místo, obzvlášť pro zranitelné, osamělé teenagery.  

Několikrát se prokázala souvislost 4chanu s reálnými teroristickými útoky – potenciální útočníci tam komunikovali s ostatními a sdíleli své plány, ideologii a manifesty. Spousta z nich svůj čin nedokončila, buď si to rozmysleli, nebo jim to někdo překazil. Několika se ale zadařilo a úspěšně postříleli nebo zajeli dodávkou hromadu lidí.

 
profimedia 0756308371

V roce 2022 proběhl v americkém městě Buffalo masakr. Osmnáctiletý Payton Gendron puškou typu AR-15, vybavenou velkokapacitním zásobníkem, zastřelil 10 náhodných lidí, kteří šli nakupovat do supermarketu. Ještě předtím, než policie Gendrona zatkla, byl odkaz na jeho čin zveřejněn na anonymním serveru 4chan.  Lidé masovou střelbu komentovali v reálném čase. „Proč se nestřílí na pro-choice shromážděních? To je ale buzerant,“ napsal jeden z uživatelů. Další se přidal: „Manifest toho kluka je vlastně docela dobrý.“ Desítky zvědavých uživatelů, kteří zmeškali livestream, se dožadovaly záznamu.

Nenávist pro každého

4chan založil patnáctiletý Američan Christopher Poole v roce 2003. Fórum mělo být anglickojazyčnou verzí japonského fóra 2channel, kde se diskutovalo zejména o japonských komiksech a kreslených seriálech (manga a anime). Rychle se z něj však vyvinula mnohem širší platforma. A 4chan nebyl vždycky jenom zlý, chvíli po jeho vzniku se na něm poprvé zorganizovala velmi známá aktivistická a hackerská skupina Anonymous, kteří se například postavili scientologické církvi a dalším kontroverzním organizacím.

Až do svého odchodu z webu v roce 2015 se Poole aktivně bránil vznikajícímu politickému směřování 4chanu. Zpočátku platforma směřovala k liberalismu a boji za sociální spravedlnost, což právě ztělesňovala hacktivistická skupina Anonymous.  V jednu chvíli dokonce na 4chanu antifašistické skupiny organizovaly nájezdy na neonacistické fórum Stormfront, které založil bývalý leader Ku-Klux-Klanu. Kolem roku 2010 si ale Poole uvědomil, že jeho boj je marný. Některá fóra na jeho webu se v podstatě „stala Stormfrontem“.

Krajní pravice a neonacisté obvykle inklinují k různým konspiračním teoriím, kterých se na 4chanu urodilo jako hub po dešti. Jedna z nich zanechala na světě obzvlášť velký šrám - roce 2017 se na 4chanu zrodila konspirační teorie Pizzagate (přesvědčení o tom, že síť pedofilů z řad liberálů si objednává děti na sex v pizzerii) a v návaznosti na to konspirační kult QAnon – kult, který má na svědomí rozpady rodinných vazeb, vraždy, napadení i občanské nepokoje. 

Na 4chanu také existují některá dnes již legendární fóra, například /pol/ a /b/ Na /b/ lidé původně vkládali anime a náhodný legrační obsah, dnes je tam mix rasistických, misogynních a homofobních memů.  /pol/ (odvozeno od „politicky nekorektní") je od roku 2022 prakticky nejaktivnějším místem na celém 4chanu. Setkávají se tam rasisté, trumpisti a křesťanští nacionalisté a incelové, běžný obsah /pol/ zahrnuje diskusi o (pozměněné) historii, o krajně pravicové ideologii, vymírání bílé rasy, nenávisti k černochům, nenávisti k ženám a podpoře sexuálního zneužívání žen a dívek.  Vznikla tam mimo jiné také misogynní kontroverze Gamergate, která brutálně útočila na ženy v herních komunitách, a měla za následek obrovskou vlnu nenávisti.

Průšvih 4chanu je v tom, že jeho obsah proudí do celého internetového prostoru. Fórum má obrovský vliv na online kulturu mimo platformu a nenávistný obsah dostává do feedu „normálních“ lidí, včetně těch snadno ovlivnitelných.

4chan1

4chan je také příjemný prostor pro vražedné incely (incel znamená involuntary celibate, tedy nedobrovolný celibátník). Díky anonymním násilným diskuzním fórům se radikalizoval Alec Minassian, který v roce 2018 v kanadském Torontu vjel dodávkou do davu lidí, jedenáct jich zabil a patnáct zranil, některé kriticky. Bezprostředně předtím nahrál na facebook příspěvek, v němž se zmateně odvolával na „seržanta 4chanu“ a „nejvyššího gentlemana Elliota Rodgera“! Rodger spáchal masakr o 4 roky dříve s tím rozdílem, že se stihnul zastřelit, než ho zatkli. Oba chlapci se přes 4chan pravděpodobně znali.

Ideologie na míru

Krajní pravice už dlouhou dobu systematicky dělá z memů zbraně, aby šířila svoji agendu do legitimní politiky. Bohužel, s generativní umělou inteligencí se proces tvorby obsahu několikanásobně zrychluje. Podle projektu  Global Network on Extremism and Ideology si na 4chanu lidé začali hrát s LLM (Large Language Model) umělou inteligencí, která je naprogramovaná tak, aby reagovala podle jejich ideologie. Dostává se jim tak do rukou nástroj, kterým mohou vyrobit nekonečně mnoho radikalizačního obsahu. Anonymní zlí géniové dokonce vytvořili  program, který na sociálních sítích vypráví fiktivní příběhy, tzv. ragebaity, nebo umí programovat „boty" (umělé uživatele), kteří karikují chování a projev antifašistů a liberálů, aby je zesměšnili.

Pochopit vývoj, kterým internet prochází, a zkusit předpovědět budoucnost je mimořádně obtížné a nejisté. Bez jakékoliv diskuze ale je možno říct, že s příchodem AI se stal 4chan ještě nebezpečnějším místem, než byl kdy předtím. Informační prostor se mění čím dál tím rychleji a kolébkou toho prohnilého se stalv roce 2004 právě 4chan. To ale nutně neznamená, že řešením je ztráta soukromí, cenzura, „fašistická“ politická korektnost a banování uživatelů za každou nechutnost. Každopádně, tajné služby budou mít v nejbližších letech, kdy se čím dál tím víc lidí radikalizuje, co dělat.

Související…

Temná strana internetu je nebezpečná i užitečná zbraň. Záleží na tom, kdo ji používá
Charlota Hatschbachová

 

foto: Shutterstock, Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...