fbpx

Dobrý životopis je ve většině případů první formou kontaktu mezi vámi a vaším budoucím zaměstnatelem. A všichni víme, že nikdo nemá šanci udělat skvělý první dojem dvakrát. Jak ale napsat životopis tak, aby zaujal na první dobrou? Odpověď je jednoduchá: musí mít strukturu a styl.

Zveřejněno: 10. 9. 2024

Strukturovaný životopis není prostý seznam toho, co jste v minulosti dělali a kdo vás zaměstnával. Je to velmi důmyslně komponovaný dokument, který vyzdvihuje vaše schopnosti, zkušenosti, úspěchy. Svou pracovní historii můžete popsat v několika odstavcích, standardem je dnes již ale něco jiného: přehledný a precizně upravený dokument s nadpisy, odrážkami a stručným popisem vaší profesní historie. Je důležité mít na paměti (jako u každého textu) pohled potenciálního čtenáře, kterým jsou personalisté nebo manažeři, kteří si vybírají tým. A takovým lidem projdou denně desítky, možná stovky dokumentů.

Co nesmí ve strukturovaném životopisu chybět

  • Vaše jméno a kontaktní údaje.
  • Stručný přehled vašich schopností a toho, co nabízíte.
  • Seznam vaší profesní historie. Každé zaměstnání by mělo mít jeden odstavec, popisující pozici, odpovědnosti a dosažené úspěchy.
  • Vaše vzdělání, včetně titulů a certifikátů.
  • Seznam klíčových dovedností, ideálně relevantních pro pozici, na kterou se hlásíte
  • Veškeré relevantní certifikáty, zkoušky a oprávnění
  • Další relevantní informace: jazyky, PC dovednosti, řidičský průkaz

Proč je strukturovaný životopis tak důležitý?

  1. Pozitivní první dojem: náboroví pracovníci mají na každý životopis pár sekund. Strukturovaný dokument jim umožní rychle vstřebat vaše klíčové dovednosti a zkušenosti, což zvyšuje šance na postup v přijímacím řízení.
  2. Přehlednost: strukturovaný životopis se snadno čte. V přehledných sekcích najdou personalisté snadněji to, co je zajímá. Navíc to, co je podle vás důležité, můžete zvýraznit.
  3. Profesionalita: dobře napsaný životopis odráží váš precizní přístup. Budoucí potenciální zaměstnavatel uvidí, že věnujete pozornost detailům a nemusí kvůli vám plýtvat časem.
  4. Zlepšení kompatibility s ATS: mnoho společností používá k prověřování životopisů systémy pro sledování uchazečů (ATS). Strukturovaný životopis s jasnými oddíly a konzistentním formátováním bude s větší pravděpodobností přesně přečten systémem ATS, a výsledné hodnocení vás může posunout kupředu.
  5. Recyklujte! Málokomu se povede získat dobrou práci na první pokus. Strukturovaný životopis lze snadno přizpůsobit různým žádostem o zaměstnání. Jednotlivé sekce můžete rychle upravit tak, abyste zdůraznili nejdůležitější zkušenosti nebo dovednosti relevantní pro určitou pozici.

Jak napsat dobrý strukturovaný životopis?

Pokud chcete napsat strukturované životopisy, není to jen o doplňování údajů do předdefinovaných kolonek. Musíte pečlivě zvážit, jaké informace chcete prezentovat, a jak to udělat co nejvíce efektivně.

  1. Pochopení pracovního místa a oboru

Zjistěte si co nejvíce informací o pozici a odvětví, do kterého se hlásíte. Přizpůsobte svůj životopis tak, abyste zdůraznili dovednosti a zkušenosti, které jsou pro danou pozici relevantní. Rešerše se vám budou hodit také později u pohovorů

  1. Efektivní atraktivita

Životopis by měl být vizuálně přitažlivý, ale jednoduchý. Používejte čisté rozvržení s dostatkem bílého místa, profesionální písmo a jednotné formátování.

  1. Důležité informace

To, co je pro danou pozici nejdůležitější, uvádějte na začátku životopisu, případně v úvodu jednotlivých sekcí. Jako první by mělo být stručné shrnutí, poté pracovní zkušenosti.

  1. Méně je někdy více

Každá část vašeho životopisu by měla být stručná a výstižná. K výčtu pracovních povinností a úspěchů používejte odrážky a každou z nich začínejte výrazným akčním slovesem (např. „rozvíjel“, „vedl“, „zlepšoval“).

  1. Pochvalte se!

Nevypisujte pouze své povinnosti - zdůrazněte své úspěchy. Pokud můžete, uvádějte čísla (např. „zvýšil prodej o 20 %“, „ŕídil tým 35 lidí“).

  1. Relevantní klíčová slova

Chcete-li zvýšit své šance na úspěch v automatickém systému ATS, zahrňte do životopisu klíčová slova z popisu práce a začleňte je do popisu dovedností a zkušeností.

Nejčastější chyby a jak se jich vyvarovat

  1. Překlepy a gramatické chyby mohou naprosto zbytečně zanechat negativní dojem. Svůj životopis si pečlivě zkontrolujte.
  2. Vata a irelevantní údaje. Nepopisujte stare nebo irelevantní informace. I když pro vás osobně mohou znamenat sebevíc, uvádějte je pouze tehdy, pokud jsou relevantní pro práci, na kterou se hlásíte.
  3. Příliš dlouhý životopis. V ideálním případě by váš životopis neměl být delší než dvě strany.
  4. Nedůsledné formátování. Dbejte na jednotné formátování celého životopisu.
  5. Příliš obecné texty. Buďte specifičtí a konkrétní.

Strukturovaný životopis je na dnešním přesyceném pracovním trhu prakticky nutností. Bez dobrého a kvalitně napsaného životopisu máte velmi malou šanci na úspěch. Je to vaše první zaměstnání? Nebo hledáte změnu? Investice do strukturovaného životopisu, ať už se jedná o čas nebo o energii, se určitě vyplatí. Je to jeden ze základních kamenů budoucího úspěchu.

Související…

Ve velkých firmách pročítají životopisy roboti
Jana Abelson

zdroj: Externí článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...