Letní období vybízí k praktikování různých druhů vodních sportů, které však často potřebují speciální vybavení. Pokud se tedy během letních radovánek na vodě věnovat i jiné kratochvíli než plavání, můžete vybírat z celého spektra různých druhů vodních sportů, které lze praktikovat jak u nás, tak v zahraničí na větších vodních plochách. Mezi ty nejoblíbenější vodní sporty praktikované na otevřené vodě se řadí především veslování na různých druzích loděk pro jednotlivce či menší skupinky, sjíždění divokých řek a samozřejmě jízda na prkně, ať už jde o surfing, paddleboarding nebo tradiční windsurfing. Právě poslední zmíněný se opět vrací do módy. Jak se tedy na windsurfing správně vybavit?

Co všechno je k windsurfingu potřeba

Abyste se mohli vydat na otevřenou vodu provozovat windsurfing, je potřeba se patřičně vybavit. Vedle základního náčiní je vhodné si pořídit také odpovídající oděv (často se používá některý z typů obleků na vodní sporty – neopren, suchý oblek v různých variacích délek a míry ochrany), případně doplněný o různé ochranné vesty a další ochranné prostředky (helmu) apod.

Kromě přípravy na vlastní provozování tohoto sportu byste neměli zapomenout vybavit se také na souš, tedy ručníkem či dekou, převlečením a samozřejmě úložným vybavením, jako jsou batohy, tašky apod. Windsurfing je individuální sport, který často vyžaduje cestování za správnými (větrnými) podmínkami, chcete-li si vyzkoušet spíše rekreační jízdu na vodě, zkuste se orientovat na paddleboarding.

Výběr windsurfového prkna

Hlavním náčiním, které s k tomuto sportu používá, jsou windsurfová prkna. Výběr prkna, resp. plováku by se měl odvíjet jednak od zdatnosti a schopnosti sportovce, jednak od jeho hmotnosti. Standardně jsou prkna vyráběna z jádra z lehkého plastu (polyuretan, polystyren), které je uzavřeno ve voděodolném obalu. Prkno je tak lehké a poskytuje specifický výtlak, který je hlavním kritériem výběru společně s rozměry a tvarovým řešením.

Pro začátečníky se hodí levnější prkna, které mají plošší tvar a jsou obecně delší i širší (s největším výtlakem). Mírně pokročilí windsurfaři by měli sáhnout po o něco dražším modelu s nižším výtlakem, pokročilí si pak již vybírají prkno podle svých zkušeností.

Příslušenství na windsurfing

Samotné windsurfové prkno se pak opatřuje příslušenstvím, které je pro provozování sportu nezbytné. Jedná se o plachtu, stěžeň, ráhno, a dále pak trapéz a ochranné prvky. Trapéz je možné vybírat ve dvou variantách – jako bederní a sedací podle toho, jaké řešení je pro Vás pohodlnější. U příslušenství se obvykle orientujeme posle typu prkna a vybírá se kompatibilní řešení.

Ochranné prvky by měly bezpodmínečně zahrnovat ochrannou helmu a vestu v odpovídající velikosti. Hodláte-li se windsurfingu věnovat pravidelně po celou sezónu i v chladnějších měsících, je vhodné si pořídit některý z ochranných obleků – ten se vybírá právě podle míry izolace, jíž chcete dosáhnout.

Paddleboard jako jednodušší varianta windsurfingu

V případě, že nechcete za vhodnými podmínkami cestovat, je pro letní kratochvíle lepší pořídit si paddleboard. Paddleboarding má rekreačnější charakter a můžete se mu věnovat i na stojaté vodě, jelikož se při pohybu poháníte pádlem. Vybavení na paddleboard je také méně náročné (obvykle si vystačíte se samotným náčiním doplněným ochrannou vestou a samozřejmě pumpou pro dofukování.

Chcete-li si vychutnávat pohodlnější plavbu, můžete si na paddleboard pořídit další vybavení (například sedák na paddleboard na sportano.cz) a jeho velkou výhodou je možnost provozovat jej společně s dalšími lidmi jako společný sport (na paddleboardové prkno si k vám může přisednout třeba dítě samozřejmě v plovací vestě).

Související…

Kam byste měli letět letos v létě? Tyto destinace jsou nutností!
Externí článek