fbpx

Z nuly na polyglota: Odemkněte svůj skrytý talent 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sníte o plynulé konverzaci v cizím jazyce, ale množství nových slovíček vás děsí? Díky mnemotechnice můžete brzy s cizími slovy žonglovat jako opravdový mistr.

Zveřejněno: 25. 9. 2024

Často slýcháme, že děti si snadno osvojují cizí slova, zatímco dospělí s tím mají potíže. Mnemotechnika však ukazuje, že to není tak úplně pravda. Jasně, dítě do sedmi let zvládne svůj rodný jazyk. Během těchto let si však osvojí pouze 1500–2000 slov, což je v průměru jen jedno slovo denně. Takže, vážení dospělí, s naší vyspělou mozkovou kapacitou bychom měli být schopni zvládnout mnohem více, ne? Koneckonců, výzkumy ukazují, že dospělí mají schopnost učit se jazyky stejně efektivně jako děti, pokud používají správné strategie a jsou dostatečně motivovaní. Takže zapomeňte na výmluvy a pojďme na to!

Stanovte si ambiciózní cíle

Pokud se intenzivně učíte cizí jazyk, potřebujete si zapamatovat alespoň 50 nových slov denně, abyste zvládli základní slovní zásobu 2000 slov za pouhých 40 dní. A nejde jen o jednoduchý překlad se slovníkem, ale o zapamatování, které vám umožní se bez něj obejít.

„Cíl bez plánu je jen přání.“ – Antoine de Saint-Exupéry

Takže zapomeňte na lenošení a dejte se do práce! Stanovte si realistické cíle, ale ne zas moc nízké, ať to není nuda, a vytvořte si studijní plán, který vám pomůže udržet motivaci a dosáhnout požadovaných výsledků. Pamatujte, že každý krok, který uděláte, vás přibližuje k vašemu snu o plynulé komunikaci v cizím jazyce.

Odhalte kouzlo vizualizace

Zapamatování cizích slov může být zábavné a kreativní! Představte si každé slovo jako živý obraz, který vám utkví v paměti. Vědecké studie ukazují, že vizuální obrazy vytvářejí silnější spojení v mozku a usnadňují vybavování informací. Takže zapojte svou fantazii a vytvořte si vlastní mentální slovník, plný barevných obrazů!

A nezapomeňte na štítky, které vám napoví, jak slovo správně vyslovit. Používejte vtipné a absurdní asociace, které vám pomohou snadno si vybavit výslovnost i bez slovníku.

Nečekejte ale, že si vše zapamatujete hned napoprvé. Pravidelné opakování je klíčem k upevnění nových informací v dlouhodobé paměti. Ale nebojte se, nemusí to být nuda! Zkuste si nová slova procvičovat v různých kontextech, hrajte si s nimi, používejte je v konverzacích a nebojte se dělat chyby. Čím aktivněji budete nová slova používat, tím lépe si je zapamatujete a budete je umět používat správně.

„Neexistuje nic takového jako dobrá paměť nebo špatná paměť, existuje jen trénovaná paměť nebo netrénovaná paměť.“ – Jim Kwik

Technika zapamatování cizích slov je sice jednoduchá, ale vyžaduje rozvinuté dovednosti kódování informací do obrazů a vytváření asociací. Čím více budete trénovat, tím snadněji si budete pamatovat.

Teorie je fajn, ale praxe je lepší

Slova si můžete upevňovat kdykoli a kdekoli, protože výslovnost je již uložena ve vaší paměti. Okamžitě začleňujte nová slova do různých gramatických konstrukcí, používejte je ve spojení se slovy, která již znáte. Čím více budete nová slova používat v kontextu, tím lépe si je zapamatujete a budete je umět používat správně. Takže žádné výmluvy, začněte mluvit!

Zapamatování si 100 cizích slov je srovnatelné se zapamatováním 300 dvojciferných čísel nebo 100 telefonních čísel. Vaše schopnost zapamatovat si takové množství informací přímo závisí na tom, jak jste schopni udržet pozornost. Takže zapomeňte na multitasking a začněte s tréninkem koncentrace. Pravidelné cvičení mindfulness může zlepšit vaši schopnost soustředit se a tím i zapamatovat si více informací.

Odemkněte svůj potenciál a ukažte světu, co ve vás je

Nebojte se stanovit si ambiciózní cíle. S pomocí mnemotechniky, poznatků moderní vědy, vytrvalého tréninku a špetky humoru můžete nejen zvládnout cizí jazyk, ale také odhalit svůj skutečný potenciál v zapamatování nových informací. Hodně štěstí a nezapomeňte se u toho bavit!

Související…

Čtou každým okem jiný text, islandštinu se naučí za týden. Lidé se syndromem učence ale za své schopnosti draze platí
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...