fbpx

Lidé nechtějí důchoďák vedle školy. Jsou senioři nepohodlní? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Počet seniorů ve světové populaci roste, což je trend patrný ve většině vyspělých zemí, včetně České republiky. I přesto však neustále chybí dostatek zařízení pro seniory. A když už nastane možnost takové zařízení postavit, lidé jsou často proti. Přesně takový případ se odehrál v Horní Lidči na Vsetínsku.

Zveřejněno: 23. 9. 2024

Je těžko uvěřitelné, že obyvatelé Horní Lidče na Vsetínsku argumentovali tím, že stavba domova pro seniory by se nacházela v blízkosti tamní základní školy. Z tohoto důvodu občané v referendu odmítli pokračovat ve stavbě, kterou už stavaři několik měsíců budují. Toto referendum nařídil soud kvůli sporům mezi vedením obce a částí obyvatel.

Dotaz pro občany zněl jasně: „Souhlasíte, aby se v obci Horní Lideč postavil domov pro seniory? Souhlasíte, aby se domov pro seniory postavil v navrhované lokalitě vedle základní školy v Horní Lidči?“ Výsledky hlasování byly překvapivé. Z celkového počtu 1081 možných voličů hlasovalo 638, což je více než polovina. Pro stavbu hlasovalo 275 lidí, proti bylo 348. Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 % voličů, což se stalo.

Podle starosty obce Josefa Tkadlece se tak občané jasně vyjádřili, že si nepřejí pokračovat ve stavbě domova pro seniory v sousedství školy. „Tento výsledek zavazuje obec, aby seznámila zhotovitele díla s rozhodnutím občanů a vyzvala ho k jednání o ukončení stavby,“ uvedl starosta, pro něhož je to velké zklamání. Zařízení mělo přinést 25 míst pro seniory a 20 pracovních míst.

Problém však spočívá v tom, že stavba už je v plném proudu a náklady budou obrovské. Navíc je nedostatek domovů pro seniory. Obci hrozí, že bude muset zaplatit vysokou pokutu zhotoviteli, která by mohla dosáhnout desítek milionů korun. Zástupci referenda se hájí tím, že se stavbou nesouhlasili už před jejím zahájením.

Nerudovská otázka: Kam s nimi?

Podle údajů Českého statistického úřadu bylo ke konci roku 2021 evidováno 55 tisíc důchodců žijících v domovech pro seniory, což představuje necelá tři procenta všech obyvatel republiky v důchodovém věku. V roce 2021 bylo v Česku 526 domovů pro seniory s kapacitou 35,8 tisíce lůžek. Přestože se počet zařízení meziročně zvýšil o dvě, počet lůžek se snížil o 623. V porovnání s rokem 2012 vzrostl počet domovů pro seniory o 46, ale počet lůžek poklesl o 1 635. (Zdroj: csu.gov.cz)

Tento problém se stále nelepší. Senioři již nyní čekají na umístění do domova důchodců měsíce, někdy i déle. Populace stárne a zařízení je málo. Podle analýzy poradenské společnosti EY pro Asociaci poskytovatelů sociálních služeb je nezbytné, aby v Česku do roku 2050 vzniklo téměř 28 tisíc nových lůžek. Jinak se o třetinu sníží současná dostupnost pobytových sociálních služeb.

Nabízí se tedy otázka, zda se potřeby seniorů nestávají stále více opomíjenými. Dalším znepokojivým faktem je snaha omezit horní hranici volebního věku. Otázka, zda omezit volební právo seniorů a současně snížit dolní hranici věku na 16 let, je stále otevřená.

Zatímco puberťáci by měli mít volební právo, lidé, kteří jsou příliš staří nebo nemocní, by volit nesměli. Nebyla by to diskriminace? Argumenty říkají, že mladí lidé mohou přinést svěží perspektivy – přece jen jde o jejich budoucnost. Někteří senioři se také snadněji nechají zmanipulovat politickými stranami, například slibem zvýšení důchodů.

Je však důležité si uvědomit, že všichni jednou zestárneme. Nikomu z nás by se nelíbilo, kdyby s námi bylo jednou zacházeno jako s někým, kdo obtěžuje společnost. Domovy pro seniory jsou potřeba stejně jako školky a senioři by měli mít stále svá práva – včetně práva volit, pokud jim to jejich duševní stav dovoluje. Nabízí se tedy otázka: nebylo by lepší „odstěhovat seniory na pustý ostrov“?

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...