fbpx

Kondom muže před osmi lety vzrušoval. Dnes na něj zapomínají, není čas 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pokles používání kondomů je alarmující vzhledem k rostoucímu výskytu pohlavně přenosných chorob a neplánovaných těhotenství mezi mládeží

Zveřejněno: 17. 10. 2024

„Jsem těhotná“ asi není věta, kterou byste od dcery chtěli slyšet ještě před dokončením základky. Stejně jako byste nechtěli, aby váš syn nebo dcera onemocněli syfilidou či si pořídili jinou „lahůdku“. Ale nebojte. Česká mládež jde zřejmě proti proudu.

Kamarádka Němka mi nedávno oznámila, že její 13letá dcera má přítele a že kromě dalších neřestí, které bych čekala spíš u starších dětí, se se svou první milostnou zkušeností svěřila Instagramu. Tak se to dozvěděla i ona. Na otázku, co udělala, mi řekla: „Co jsem mohla dělat, zařídila jsem jí pilulky.“

Ano, pro naši generaci je představa, že se naše děti stanou rodiči ve 13, naprosto děsivá. Jsou to pořád děti, které by rozhodně neměly vychovávat další děti. A ať už jsme otevřeni trendům v předčasném dospívání jakkoli, bezpečný sex by měl být něčím, co budeme našim dětem vštěpovat skutečně odmala. Nejen proto, že by se mohli stát rodiči, ale i proto, že ruku v ruce s tím jde i riziko přenosu nejrůznějších pohlavních chorob.

Jak se zdá, kondomy, dříve považované za základní formu ochrany při sexu, ztrácí své místo na výsluní. Studie WHO ukazuje, že mezi dospívajícími Evropany ve věku 15–19 let se mezi roky 2014 a 2022 používání kondomů při posledním pohlavním styku snížilo o 10 %. Tento trend se neomezuje pouze na Evropu. V USA a Kanadě a dalších vyspělých zemích, včetně středoasijských, se objevují podobné výsledky – stále více mladých lidí spoléhá na jiné formy antikoncepce nebo se jednoduše nezajímá o ochranu vůbec.

Jedním z klíčových faktorů je nedostatečná nebo neúplná sexuální výchova.

Přepsat osnovy sexuální výchovy?

V mnoha zemích se sexuální výchova stále zaměřuje především na biologické aspekty, nikoli na praktické aspekty, jako je používání kondomů nebo prevence pohlavně přenosných nemocí. Dr. Hans Kluge z WHO upozorňuje, že mladí lidé často nerozumí rizikům spojeným s nechráněným sexem a potřebují více informací o důležitosti kondomů. „Výsledky v jednotlivých zemích a regionech se sice značně lišily, ale nejdůležitějším pozorovaným trendem je pokles používání kondomů mezi sexuálně aktivními patnáctiletými v některých zemích a regionech,“ uvedl v úvodu zprávy regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Související…

Žíznivý klín: Na vylepšení dekoltu máme plastického chirurga, na podvozek O-shot
Magdalena Nováková

To by přesně odpovídalo tomu, co mi říkala kamarádka o její 13leté dceři. Ta naštěstí antikoncepci od mámy dostala, nejen pro bezpečí, ale i proto, že kamarádka řekla, že nemá vůbec cenu se pokusit z ní něco dostat nebo jakkoli komunikovat. Paradoxně ale právě to, že nedošlo k hádce, aspoň momentálně zlepšilo dlouhodobé napětí mezi mámou a dcerou.

Neplánované rodičovství změnilo životy Katky a Michala

Před lety, dnes je to už tedy téměř 20 let, bylo Katce a Michalovi Malým 19 let. A byli v rozkvětu svého studentského života. Potkali se na vysoké škole, kde si rychle padli do oka, a během několika měsíců se stali „nerozlučným párem vejšky“. Katka měla spoustu energie i plánů, chtěla cestovat, dokončit studium a založit si kariéru v marketingu. Michal, o rok starší, studoval techniku a měl podobné ambice. Dlouhodobé plány tedy měli vyřešené, ale u těch krátkodobých zapomněli na ochranu.

„Věděli jsme, že bychom měli používat kondomy, ale v tu chvíli to pro nás prostě nebylo důležité. Chtěli jsme si jen užívat života. Oba jsme brali antikoncepci jako něco, co můžeme neustále odkládat. Michal se mě jednou zeptal, jestli to nebudeme řešit později, a já hloupě souhlasila,“ říká Katka a i dnes je v jejím hlase cítit trocha hořkosti. Jednoho rána před 20 lety totiž Katka nedostala menstruaci. Nepřikládala tomu velkou váhu, myslela si, že jde o stres ze zkouškového období. Ale když uběhly další týdny a menstruace nepřišla, začala být nervózní. S Michalem se rozhodli pro těhotenský test. Výsledek byl jasný. Rozhodně ne takový, jaký si přáli. „Byl to šok. V tu chvíli jsem si uvědomila, jak velkou chybu jsme udělali. Nechtěla jsem věřit, že naše nezodpovědnost nás mohla dovést až sem. Oba jsme byli ještě studenti, neměli jsme peníze, nebyli jsme připraveni na to, být rodiči.“ Michal byl také zdrcený a pamatuje si to dodnes. „Najednou se všechny naše plány zhroutily. Chtěl jsem dokončit školu, najít si dobrou práci, cestovat. Rodičovství bylo to poslední, co jsme chtěli. Ale věděli jsme, že musíme udělat správné rozhodnutí.“

Katka a Michal se po dlouhém přemýšlení rozhodli dítě si ponechat. „Neuměla jsem si představit jít na potrat. Ačkoliv jsme nebyli připraveni, cítila jsem, že musím převzít odpovědnost za své činy.“

V roce 2016 se 79 % mladých mužů v průzkumu Durex svěřilo, že je vzrušuje, když dívka trvá na kondomu.

Těhotenství změnilo jejich životy. Katka musela školu přerušit a začít pracovat na částečný úvazek, zatímco Michal zůstal ve škole a přivydělával si brigádami. „Bylo to neuvěřitelně těžké. Katka se trápila, že musela přerušit školu, a já se snažil vydělat dost peněz, abychom mohli přežít. Dnes jsme strašně šťastní, že máme syna, je už dospělý a má přítelkyni,“ říká Michal. Oba ale jasně vědí, že jejich životy nikdy nebudou stejné, jak plánovali. „Miluji našeho syna a vím, že Michal taky. Ale kdybych mohla vrátit čas, rozhodně bych dbala na ochranu. Naše mládí jsme promrhali starostmi a odpovědností, kterou jsme nečekali,“ říká Katka.

Vývoj antikoncepce v historii

Historie antikoncepce sahá tisíce let zpátky. První zmínky o používání metod prevence těhotenství najdeme už ve starověkém Egyptě, kde lidé experimentovali s různými bylinkami a směsmi jako prostředky k zabránění početí, jak říkají studie. První „moderní“ kondomy se pak objevily v 16. století, kdy italský lékař Gabrielle Falloppio navrhl jejich používání jako ochranu proti syfilis. Tyto kondomy byly vyrobeny z plátna a později zvířecí kůže.

Během 19. a 20. století se kondomy postupně začaly vyrábět z kaučuku a latexu, což výrazně zlepšilo jejich kvalitu a dostupnost. Během 70. a 80. let 20. století, kdy svět čelil epidemii viru HIV a nemoci AIDS, se kondomy staly klíčovým nástrojem prevence. V té době se zvýšilo jejich používání především v západních zemích. Avšak současná generace mladých lidí, kteří nezažili tuto krizi, již kondomy nevidí jako nezbytnost.

Proč mladí lidé používají kondomy méně?

Existuje několik faktorů, které přispívají k poklesu používání kondomů mezi mladými lidmi. Jedním z nich je rozmach jiných forem antikoncepce, jako jsou hormonální pilulky, nitroděložní tělíska (IUD) nebo novější metody, jako je PrEP (pre-expoziční profylaxe), která chrání před HIV. Mnoho mladých lidí se domnívá, že tato antikoncepce je dostatečně účinná, a kondom považují za zbytečný.

shutterstock 316762889

Stačí jedna kapka...


Navíc mladí lidé mají často dojem, že jejich partneři jsou „zdraví“, a proto nepovažují použití kondomu za nezbytné. Tento falešný pocit bezpečí však ignoruje rizika pohlavně přenosných nemocí, které mohou být přítomné i bez viditelných příznaků. WHO ve své studii zjistila, že v roce 2022 stoupl počet případů kapavky v Evropě o 48 % a syfilis o 34 % ve srovnání s předchozím rokem.

Kondomy a vzdělání

Jak ukazuje příběh Katky a Michala, kdo, kdy a jak používá nebo nepoužívá ochranu, zřejmě nemá s dosaženým vzděláním nic společného. Jak ale zjistila studie a poté interpretovala Česká televize, dospívající z chudších, tedy nízkopříjmových rodin, častěji uváděli, že nepoužili kondom – jeden ze tří ve srovnání s jedním ze čtyř mezi dospívajícími z bohatších rodin, uvedla WHO Europe.

Podle zprávy bylo používání kondomů nejnižší mezi dívkami v Albánii (24 %) a chlapci ve Švédsku (41 %), a nejvyšší naopak mezi dívkami v Srbsku (81 %) a u chlapců ve Švýcarsku (77 %). Co se týká České republiky, mládež je podle této studie v podstatě zcela průměrná: prezervativ použilo 62 procent chlapců a 59 procent dívek.

Durex tvrdí něco jiného

Podle aktuální studie Sex Global Study společnosti Durex jsou ale výsledky jiné. Nezůstávejme ale jen u kondomů. Zajímavé je, že 75 % Čechů je se svým sexuálním životem spokojeno, což je výrazně více, než uvádí globální výsledky. Průzkum totiž probíhat celkem ve 36 zemích a celkové číslo spokojenosti se sexem bylo „jen“ 57 %. Studie však dále zjistila, že více než polovina z nás se při prvním sexu chrání kondomem. Zajímavé, že?

Z výsledků studie Durex také vyplývá, že 28 % Čechů volí kondom jako ochranu před pohlavně přenosnými chorobami i nechtěným otěhotněním. Více než polovina dotázaných uvedla, že použila kondom při jejich první sexuální zkušenosti. U těchto lidí pak vzniká 3x větší šance, že budou kondomy používat i nadále, což přispívá k ochraně před pohlavně přenosnými nemocemi a neplánovaným těhotenstvím. „Co se pohlavně přenosných onemocnění týče, jedinou účinnou ochranou jsou v takovém případě kondomy. Veškeré ostatní metody fungují sice antikoncepčně, ale ne jako bariéra proti přenosu pohlavních chorob. Existují i kondomy pro orální sex, které jsou hodně rozšířené například v Norsku, kde je prevalence pohlavních chorob výrazně vyšší, a jejich přenos je mimo jiné možný i orálním způsobem,“ uvádí lékař Tomáš Jelínek z gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka. Pozitivní přístup k bezpečnosti v sexu je důležitým krokem k udržení zdravého sexuálního života a celkové pohody.

Tak že bychom měli v Čechách lepší sexuální výchovu anebo byli zodpovědnější?

Dříve kondom muže vzrušoval

Zajímavé je, že ve studii z roku 2016 stejné společnosti to bylo zcela jinak. Tehdy průzkum Durexu poukazoval na šokující nedostatek informací o sexuálně přenosných nemocech, nechtěném těhotenství a sexuálních postojích opačného pohlaví. Až 40 % sexuálně aktivních jedinců v roce 2016 přiznalo, že měli nechráněný sex s více než jednou osobou, 61 % prozradilo, že o kondomu vůbec nepřemýšlejí až do chvíle, kdy už jej přímo potřebují. Pouze 14 % dotázaných mělo strach z pohlavně přenosných nemocí (mimo HIV a AIDS) a méně než čtvrtina se obávala nechtěného těhotenství. Téměř polovina (48 %) z nich byla přesvědčena, že infekce HIV/AIDS je něco, co se nemůže stát nikomu v jejich okolí.

Když jsem to řekl rodičům a přátelům, bylo to těžké. Mnoho lidí mě začalo vnímat jako nezodpovědného a promiskuitního. Nikdy bych si nemyslel, že jedna noc mi může změnit život.

„Bezpečný sex by měl být přirozenou zodpovědností obou partnerů, nicméně my jsme od řady mladých mužů během výzkumu zjistili, že dívky jsou těmi, kdo drží klíč od pomyslné brány – co řeknou, to se stane,“ upozornil před 8 lety regionální ředitel značky Durex Mark Pearson. „Mladé ženy nám řekly, že vědí, že na použití kondomu by měly trvat vždy, ale když ‚na to‘ ve skutečnosti dojde, kolikrát kondom z různých důvodů nepoužijí. Obvyklým důvodem, který nám byl uváděn, je obava z toho, že trváním na použití kondomu by zkazily náladu nebo by muže odradily. Ve skutečnosti je opak pravdou.“

Průzkum totiž mimo jiné tehdy ukázal, že ačkoliv více než třetina mužů se automaticky snaží použití kondomu vyhnout, ve skutečnosti, když je jeho použití nevyhnutelné, mnoho z nich to vidí jako vzrušující. Celých 79 % mladých mužů se dokonce svěřilo, že je vzrušuje, když dívka trvá na kondomu. 

Syfilis? V dnešní době?

Tomáš (jeho příjmení z pochopitelných důvodů neprozradíme) byl vždy společenský typ. Ve svých 18 letech byl součástí party, která pořádala jednu párty za druhou. Alkohol, noční kluby a příležitostné známosti u něj byly na denním pořádku. „Měl jsem pocit, že svět je můj,“ vzpomíná Tomáš. „Na ochráněný sex jsem moc nemyslel. Všichni okolo mě se chovali stejně. Kondomy? To byla věc pro starší lidi, kteří se báli každého dotyku.“

Na jedné z těchto párty se Tomáš seznámil s Veronikou. Rychle se mezi nimi vytvořila chemie, a jak to bývá, ocitli se spolu v ložnici. Sex proběhl bez ochrany, jak bylo pro Tomáše v té době běžné. „Říkal jsem si, že jednou to nevadí, vždyť je to jen jeden večer. Nikdy jsem si nepředstavoval, že by to mělo nějaké důsledky.“

O několik týdnů později se Tomáš začal cítit slabě. „Měl jsem horečku, bolely mě klouby, ale myslel jsem si, že to je jen nějaká chřipka,“ říká. „Jenže když se to zhoršovalo, šel jsem k doktorovi.“ Po sérii testů přišel šokující verdikt: syfilis. „Když mi to lékař řekl, zůstal jsem v šoku. Nevěděl jsem, co dělat. Najednou se mi celý život obrátil naruby. Byl jsem mladý a zdravý, a teď jsem čelil něčemu, o čem jsem si myslel, že se to stává jen ve filmech.“ Léčba byla náročná a zdlouhavá. „Bylo mi hrozně, nejen fyzicky, ale i psychicky. Nevěřil jsem, že jsem se do takové situace dostal jen kvůli tomu, že jsem nepoužil kondom,“ říká Tomáš. Navíc musel čelit společenským předsudkům a stigmatizaci. „Když jsem to řekl rodičům a přátelům, bylo to těžké. Mnoho lidí mě začalo vnímat jako nezodpovědného a promiskuitního. Nikdy bych si nemyslel, že jedna noc mi může změnit život. Kdybych mohl něco změnit, bylo by to to, že bych nikdy nezanedbal ochranu.“

Oba příběhy, i když každý je jiný, ukazují, že nechráněný sex není bez rizik. Přestože mladí lidé často vnímají kondomy jako nepohodlné nebo zbytečné, důsledky jejich nepoužívání mohou být ničivé.

Změna sexuálních zvyklostí? Zřejmě

Sexuální zvyklosti mladých lidí se mění. Podle novináře, odborníka na sexuální zdraví, se mladí lidé více zajímají o emoční aspekty sexuálních vztahů než o ochranu před nemocemi nebo těhotenstvím. Tento posun od fyzické ochrany k emocionální intimitě může být jedním z důvodů, proč kondomy ztrácejí popularitu.

Dalším faktorem je přístup k moderním technologiím. Mladí lidé se stále více spoléhají na aplikace a online zdroje informací o sexuálním zdraví, což může mít jak pozitivní, tak negativní důsledky. Na jedné straně je informovanost vyšší než kdykoli předtím, na druhé straně se informace nemusí dostat k těm, kteří je potřebují nejvíce.

A asi nás nepřekvapí, že svou roli sehrály i lockdowny během covidové pandemie. Omezené sociální interakce a obavy z šíření viru vedly k tomu, že lidé měli méně příležitostí k sexuálním kontaktům. Po uvolnění opatření došlo ke zvýšené poptávce po antikoncepci, ale i tak zůstává používání kondomů v nižších hodnotách než před pandemií.

 

 

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...