O tom, že nedostatek spánku narušuje celou plejádu různých pochodů, které v organismu probíhají, se všeobecně ví. Patří mezi ně třeba i ovlivnění hladin hormonů hladu a sytosti, což může vést k přejídání během dne a pak ne zrovna žádoucímu tloustnutí. Jedna probdělá noc s metabolismem příliš nezahýbe. Pokud si tedy ovšem ráno na probrání nedopřejeme jednu pořádnou kávu. Takový každodenní zvyk by podle britských vědců mohl mít velmi negativní důsledky na regulaci hladiny cukru v krvi.
Účinky ranního pití kávy na lačný žaludek zkoumali vědci z Centra pro výživu, cvičení a metabolismus britské University of Bath. Výsledek byl poté publikován v magazínu British Journal of Nutrition. Podle vědců může káva konzumovaná ještě před snídaní výrazně narušit kontrolu hladiny cukru v krvi, což může mít následně vliv na zvýšení rizika onemocnění cukrovkou či srdce.
Nejoblíbenější na světě
Důsledky mohou být závažné i vzhledem k celosvětové popularitě kávy, která v podstatě stále stoupá. Denně se po celém světě vypijí až dvě miliardy šálků kávy. Je jen otázka, kolik z těchto šálků se vypije ráno na lačný žaludek. Studie fyziologů z Univerzity v Bathu se každopádně zúčastnilo 29 zdravých mužů a žen, kteří podstoupili tři různé experimenty v náhodném pořadí. V prvním případě byli ti, kteří se v noci dobře vyspali, požádáni, aby hned po probuzení vypili nápoj s glukózou, který obsahoval přibližně stejné množství kalorií jako běžná snídaně.
Šálek kávy po probdělé noci sice díky kofeinu probere, může ale výrazně omezit schopnost těla tolerovat cukr při snídani.
V další skupině vědci spící dobrovolníky v průběhu noci v hodinových intervalech vždy na pět minut vzbudili a tihle nevyspalí chudáci pak ráno dostali stejný sladký nápoj jako skupina první. V posledním experimentu byli spáči z první skupiny buzeni stejně jako ti ze skupiny druhé, ráno ale půl hodiny před konzumací sladkého nápoje dostali silnou černou kávu. Po každém z pokusů byly respondentům po vypití sladkého nápoje odebrány vzorky krve.
Když je silná káva moc silná
Ukázalo se, že silná černá káva zvýšila nárůst hladiny glukózy v krvi po snídani (kterou simuloval sladký nápoj) až o 50 %. Ačkoliv tedy řada jiných studií naznačuje, že popíjení kávy nalačno může díky antioxidantům a dalším látkám na zdraví působit příznivě, jiné předchozí průzkumy již dávno přišly s tvrzením, že kofein má potenciál způsobit inzulinovou rezistenci.
Nová britská studie to nyní potvrzuje a dokládá, že šálek kávy po probdělé noci sice díky kofeinu probere, může ale výrazně omezit schopnost těla tolerovat cukr při snídani. Co z toho vyplývá? Pokud si nedokážete odepřít svůj ranní šálek kávy, neodpírejte si ho, ale předtím, než si ho dopřejete, se nasnídejte.
Reklama
foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily