Městské legendy zažily celosvětový boom v 80. letech 20. století. I přesto, že většina z nich měla kořeny mimo Českou republiku, alternativní verze šité na míru Pražanům byly po několik dekád obávaným strašákem nejen obyvatel našeho hlavního města.

Sperma v kebabu

Populární městská legenda o tajné ingredienci v kebabu sahá až do roku 1989. Typická nebyla pouze pro Prahu a některá další česká města, různé varianty tohoto příběhu se svého času objevovaly převážně v Rakousku, v Německu, na Slovensku a vlastně po celé střední Evropě.

Pražská verze pojednávala o jedné z arabských restaurací poblíž Národní třídy, konkrétně v ulici Spálená. O podniku se tradovalo, že jeho zaměstnanci nic netušícím zákazníkům do jedné z omáček přimíchávali své vlastní sperma, a to i přes četné zásahy hygienické kontroly. Ta ovšem kebabárnu podle některých zdrojů nezavřela a celou situaci řešila pouhou pokutou, což provozovatelům nezabránilo pokračovat v rozsévání semene do žaludků Pražanů skrze tehdy ještě nepříliš známý pokrm.

Několik lidí skončilo kvůli žaludečním problémům v nemocnici, jednu seniorku prý dokonce našli mrtvou a během pitvy v jejích vnitřnostech objevili sperma od deseti různých lidí.

Když v laboratoři provedli rozbor banánu, došli k šokujícímu zjištění: v jeho špičce se nacházel jed extrémně nebezpečného jihoamerického hada.

Někdo tvrdil, že sám provozovatel restaurace v celé záležitosti vůbec neměl prsty a ve skutečnosti se jednalo o podlou pomstu jeho zaměstnanců, kteří s ním měli dlouhodobě rozepře. Tak jako tak, ačkoliv se jednalo o fikci a hygienický úřad ani policie nikdy tyto zvěsti ani v nejmenším nepotvrdily, mnoho lidí na kebab v centru Prahy navždy přešla chuť.

Smrtící banány

Další, ve své době poměrně rozšířená a velmi znepokojivá pražská legenda pojednávala o smrtících banánech, které si nic netušící obyvatelé hlavního města mohli koupit v jakémkoliv obchodě s potravinami.

Policie tehdy prý vyšetřovala záhadné úmrtí mladého chlapce, detektivům se dlouho nedařilo případ objasnit. Když ale následně v laboratoři provedli rozbor banánu, jenž nebohý klučík krátce před svou smrtí pozřel, došli k šokujícímu zjištění: ve špičce banánu se nacházel jed extrémně nebezpečného jihoamerického hada. Ten měl ve svém přirozeném prostředí obývat koruny stromů, často právě banánovníků. Když jej ale někdo při sběru plodů vyplašil, měl se reflexivně zakousnout do nejbližší věci – do poblíž rostoucího banánu. V Jižní Americe si toho měli být dobře vědomi a špičky banánů proto pokaždé před konzumací odstranili.

V dalších verzích městského mýtu byl jedovatý had nahrazen pavouky, štíry, případně červy a mikroby, ukrytými pod banánovou slupkou. Tak či tak, poučení z příběhu bylo vždy stejné – nikdy, ale opravdu nikdy nejezte špičky banánů!

Únosy v IKEA

Na Vánoce roku 2004 se Prahou začala šířit fáma, která vyděsila nejednoho návštěvníka švédského nákupního domu IKEA. A především ty, kteří obchod s nábytkem navštěvovali se svými ratolestmi.

Podle všeho se v IKEA během nákupu s rodiči ztratila blonďatá dívka. Nebyla nikde k nalezení a až po několika hodinách ji objevili na toaletách, omámenou neznámou látkou, s vlasy obarvenými černou barvou. Ačkoliv policie žádnou takovou událost nikdy nepotvrdila, desítky znepokojených matek se od obchoďáku dožadovaly vysvětlení. IKEA později vydala oficiální prohlášení, ve kterém historku označila za nepravdivou a zcela smyšlenou. Ani to ale nezabránilo tomu, aby se mezi Pražany historka i nadále šířila a mezi rodiči vzbuzovala strach a paniku.

Související…

Metodické herectví: Kontroverzní technika, která pohltila největší filmové hvězdy
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek