Blíží se léto, resp. už je tady – doba dovolených už je za dveřmi, a pokud nejste klasická rodina homolkovského typu, alespoň někdy se zamyslíte nad tím, jak budete vypadat v létě u vody, a jestli byste náhodou neměli zajít koupit nové plavky, protože přes ty staré vám loni tak trochu visela cejcha. Ti rozhodnější kupují permanentky do fitka, ze kterých v loňském roce využili tak 2 vstupy, ti odvážnější pak míří k lékařům se žádostí o Saxendu nebo Ozempic, což samozřejmě velmi nedoporučujeme.

Podle Terminátora Vémoly stačí nežrat v noci, běhat a nepít (alkohol). Recepty Davida Ratha a Roberta Fica raději nezkoušejte.


Samozřejmě, nejlepší je dodržovat správnou životosprávu, cvičit třikrát týdně a jíst naklíčené proso, vařené kuře s rýží a celerový salát se zálivkou z jogurtu skyr s nula procenty tuku. Jenže to vyžaduje spoustu času a odhodlání, a kdo z vás to má? Všichni známe ty pokyny: polovina talíře zelenina. Dvakrát týdně ryby. Místo čokoládových tyčinek kiwi. Místo těstovin celozrnné varianty. Ale když už jste to zkusili, dali jste to více než jednou?

David Rath se v base z růžolícího politika kondelíkovského typu proměnil na hollywoodského záporáka s ostře řezanými rysy. Ale nezkoušejte to po něm.

Přitom máme minimálně dva příklady, jak dosáhnout opravdu výrazného snížení váhy – a v obou případech šlo pouze a pouze o výživu. Upozorňujeme čtenáře: doma to nezkoušejte, uvádíme to čistě jen jako ilustraci, bez jakékoliv další zamýšlené intence. Prvním příkladem je David Rath: v roce 2010 to byl růžolící dobrosrdečný politik kondelíkovského typu (vizuálně), když si pro něj o pár let později přišlo komando a strávil pár měsíců v base, omládl o 10 let a kdyby se tvářil trochu vesele, mohl s Markem Vašutem do Hollywoodu. Nad dalším příkladem jsme opravdu hodně váhali, ale je to nasnadě – vlevo je fotka slovenského premiéra Roberta Fica z května 2024, vpravo je fotka z června 2024, poté, co proležel několik týdnů v nemocnici. Je zřejmé že jeden ani druhý toho moc nenacvičili, nicméně: zdravá výživa, dostatek spánku a totální kalorický deficit mají zcela neoddiskutovatelný dopad.

Aby bylo jasno: ani jednomu z nich nepřejeme to, co se stalo. To, že konflikty se řeší dohodou a ne násilím, je jasné, a že v krabici od vína je lepší nosit víno než 7 míčů je jasné také. Ale člověk by se měl naučit brát si ze všeho špatného aspoň něco dobrého. My přejeme oběma pánům pevné zdraví (upřímně a bez ironie). A zpět k naší úvodní otázce: pokud chcete zhubnout, jezte zdravě, nežerte v noci, a pokud se vám nechce běhat, spěte aspoň 8 hodin denně. V létě budete na Lipně, v Bibione, na Kanárech nebo v Dubaji za krále.

foto: Profimedia, facebook Roberta Fica, zdroj: Autorský článek