fbpx

Kolik kávy máte pít, pokud chcete žít déle? Víc, než si myslíte 1 fotografie
Midjourney / Zdeněk Strnad

„Já už nechci, já mám dnes už třetí.“ „Kávu piju zásadně jenom ráno.“ „To by mě zabilo!“ Kolikrát jste již slyšeli podobné věty? Vycházejí z předpokladu, že existuje něco jako doporučené množství kávy, které bychom neměli překračovat, jinak si ubližujeme. Budete se ale divit, kolik kávy byste měli denně vypít.

Zveřejněno: 10. 10. 2024

Káva je rituální nápoj. Už v 15. století se pila v Jemenu, aby se spirituálně intoxikovaní věřící dokázali více soustředit při modlitbách, ostatně největší přístav v zemi se jmenuje Mocha. V Americe se po Bostonském čajovém dýchánku stalo pití kávy výrazem odporu vůči britské nadvládě a symbolem patriotismu. V dnešní době patří kávové automaty k základní výbavě většiny kanceláří, kavárny nahradily neformální místa setkávání pro případy, kdy je klasická hospoda příliš plebejská, a z opakovaně použitelných kelímků na ranní latté se stal téměř posvátný symbol.

A přesto se pořád jedná o psychoaktivní látku, ovlivňující mozek. Kofein jako nejrozšířenější droga na světě má poměrně vysoký závislostní potenciál, nicméně v zemi, kde jsme konzumaci nejdestruktivnější drogy na světě – alkoholu – povýšili na národní bohatství a snažíme se ji dokonce dostat na seznam UNESCO, si s takovými drobnostmi nemusíme dělat starosti. Naopak, kávou si velmi často léčíme ranní kocoviny – říká se tomu vytloukat klín klínem.

Kolik kávy tedy máme pít? Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučuje 400 mg kofeinu denně, což jsou například zhruba 3 šálky kávy v průměrné kavárně. Dlouhodobé účinky se rozhodli zkoumat čínští vědci, kteří do studie zveřejněné v renomovaném časopise PubMed zahrnuli data o 10 103 115 účastnících a 240 303 úmrtích. A nyní si vysvětleme důležitý výraz – celková úmrtnost. Měří se jí počet úmrtí z jakékoliv příčiny. Logicky lze odvodit, že nízká celková úmrtnost rovná se vyšší očekávaná délka života. A výše uvedená studie přišla k jednoznačným závěrům: ti, kteří konzumovali 3 a více šálků denně, vykazovali celkové riziko úmrtí v průměru o 13 % nižší než ti, kteří nepili kávu vůbec. Jiná studie z roku 2022 prokazuje, že pití 2–3 šálků denně snižuje úmrtnost a riziko srdečních chorob. Ovšem zásadní zjištění zní: pět šálků denně značí nejmenší riziko srdeční arytmie.

Proč je ale vlastně káva tak zdravá? Kávová zrna obsahují mnoho bioaktivních složek. Antioxidanty, kyselina chlorogenová, polyfenoly, teobromin, lignany, vitamín B, hořčík… a také samozřejmě kofein. Každá z těchto složek je pro tělo přínosná sama o sobě, dohromady ovšem (podobně jako u konopí) působí synergický efekt. Antioxidanty příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru. Káva vylepšuje metabolismus, zpomaluje snižování kognitivních schopností – lidsky řečeno, demence vás přepadne o něco později. Polyfenoly podporují růst dobrých bakterií a zlepšují tak střevní mikroflóru a káva obecně podporuje zdraví jater.

Takže až vás zase někdo bude chtít postrašit, vzpomeňte si na to všechno dobré, co vám pití kávy může přinést. Většina lidí pocítí pozitivní zdravotní účinky kávy během delší doby, v některých případech ale může být dopad kofeinu na váš život i velmi aktuální: Jelikož 84 % obyvatel Česka pije kávu denně, doporučujeme začínat pracovní porady nejdříve okolo 10 dopoledne. To už budete mít jistotu, že mají všichni potřební minimálně dva šálky v sobě.

Související…

Pátek Karla Křivana: Chvála pobytu na kavárenských zahrádkách
Karel Křivan

foto: Midjourney / Zdeněk Strnad, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...