„Možná vás překvapím, ale sklenici čerstvě vymačkané ovocné či zeleninové šťávy doporučuji spíše příležitostně jako lahodný dezert než každodenní volbu,“ píše americký lékař Frank Lipman.pro magazín Mindbodygreen.
Většina šťáv a džusů obsahuje příliš vysoké množství cukru. A vůbec nezáleží na tom, zda se jedná o čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce v biokvalitě nebo nápoj v krabici ze supermarketu. Hodně cukru přitom obsahuje i mrkev a červená řepa, které z džusu mohou podle Lipmana učinit tekutý dezert, jenž vašemu zdraví dvakrát neprospěje.
Málo vlákniny
Odšťavené ovoce a zelenina jsou prakticky bez vlákniny, která zůstává v základně odšťavovače a následně se vyhazuje. To je podle Lipmana problém, protože právě tato látka přispívá ke zdraví střev a usnadňuje odstraňování toxinů. Ačkoli někteří čerstvě vymačkané šťávy vnímají jako pomocníky při trávení, mnoho lidí, kteří tyto nápoje pravidelně konzumují, se potýká se zácpou. V tomto ohledu je tedy lepší jíst celé plody.
Šťáva vás nezasytí
Šťávám také chybí tuky a bílkoviny, které jsou důležité pro pocit plnosti. Tyto látky vás spolu s vlákninou zasytí a vyšlou signál do mozku, že máte přestat jíst. To se ale v případě džusů neděje. Po šťávě z pěti pomerančů, na rozdíl od pěti celých plodů (i když ani ty najednou konzumovat nedoporučujeme), tedy dostanete rychleji hlad.
Živiny rychle mizí
Jak čerstvý je džus v lahvi nebo v krabici? Vodítkem samozřejmě může být doba trvanlivosti, avšak jakou trvanlivost mají živiny v něm obsažené, se už nedozvíte. Problém je podle Lipmana v tom, že zdravé látky v džusech a šťávách ničí světlo a vzduch. Pokud tedy sklenka s tímto nápojem stojí na vašem stole delší dobu, je velmi pravděpodobné, že v ní zůstane mnohem méně antioxidantů, než se domníváte.
Zbytečně velký odpad
Když se nad tím zamyslíme, odšťavňování je vlastně plýtvání. Množství ovoce, které potřebujete pro výrobu jedné skleničky džusu, by v některých zemích mohlo nakrmit celou rodinu. Nemusíme být přímo ekologičtí aktivisté, abychom uznali, že nejen pro planetu je lepší konzumovat zeleninu a ovoce celé a využívat z nich vše, co se dá.
Jak na zdravý fresh?
Pokud se i přesto nechcete šťáv vzdát, zkuste se držet následujících tipů. Je důležité mít pod kontrolou ingredience, velikost porce i obsah cukru. Neodšťavňujte tedy příliš sladké ovoce, například ananas, mango, banány a podobně. Naopak dávejte přednost „zeleným“ produktům, jako jsou citrony, limety, zelená jablka, zázvor, máta a kurkuma, které vašemu džusu přidají na chuti.
Pokud si kupujete šťávu v obchodě, důkladně prostudujte etiketu. Zaměřte se především na množství cukru na porci, a pokud přesahuje 6 gramů, džus nekupujte. Zaměřte se také na údaj o množství vlákniny, kde samozřejmě platí pravidlo „čím víc, tím líp.“ Celkově mějte na paměti, že pití šťáv není vhodné, jestliže se snažíte shodit nějaké to kilo či detoxikovat.
V obchodě se snažte vybírat nápoje vyrobené z certifikovaných a minimálně zpracovaných složek. Pokud džus objednáváte ve fresh baru, ujistěte se, že je vyráběn z ovoce a zeleniny v biokvalitě a vyhýbejte se přidání jablek, pomerančů či hroznů, které množství cukru ve šťávě zbytečně zvyšují. Jestliže máte chuť na sladké, raději si nechte nápoj osladit kapkou medu či stévií.
Reklama
foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green