V dnešní době se silně apeluje na omezení konzumace masa s cílem pozitivně ovlivnit zdraví a zmírnit ekologické dopady vysoké spotřeby živočišných zdrojů. Veganství a vegetariánství je stále populárnějším způsobem životního stylu, jedná se ale o velmi specifické způsoby stravování. Kampaň Rostlinné pondělí, která v různých podobách existuje už přes 100 let, neprosazuje vegetariánství nebo veganství jako takové, ale větší množství jídel z rostlinných zdrojů tak, aby byl jídelníček vyvážený. Pro začátek zařazením jednoho vege-dne v týdnu.

Co jeden den zmůže? Nastartuje změnu!

Pokud se zapojíte do rostlinných pondělků, začnete více uvažovat o svém jídelníčku. A tím se přiblížíte ke zdravému životnímu stylu. Informace, jak začít s rostlinnými pondělky, najdete na českých webových stránkách www.rostlinnepondeli.cz, kde jsou k dispozici nejen inspirativní jídelníčky na všechna dubnová a květnová pondělí a informace o benefitech rostlinné stravy, ale také motivace k většímu zapojení rostlinné stravy do vašeho života – soutěž o pobyt na Srí Lance v hodnotě 100 000 Kč.

Díky tomu, že budete jíst více rostlinné stravy, vám v jídelníčku zbude méně místa na nezdravé potraviny. 

Využít můžete také zahraniční zdroje (např. www.meatlessmonday.com nebo web člena Beatles Paula McCartneyho www.meatfreemondays.com). Pokud je pro vás rostlinná kuchyně nová, budete mít příležitost k hledání nových receptů a objevování pro vás neznámých chutí a kombinací. Tím nabouráte svůj stereotyp.

V rostlinných olejích převažují nenasycené mastné kyseliny, které by měly v jídelníčku tvořit většinu, protože pomáhají udržovat srdce zdravé. Některé z nich jsou navíc esenciální, tělo si je tedy neumí vytvořit samo. Do této skupiny patří i omega 3 a 6. Aby byl zajištěn jejich správný poměr v jídelníčku, není nutné snižovat množství omega 6, ale naopak zvýšit spotřebu potravin obsahujících omega 3. Přitom je třeba vzít v úvahu celkové složení jídelníčku a zastoupení rostlinných zdrojů. Výsledkem zařazení „dobrých“ tuků bude nižší riziko srdečně-cévních onemocnění.

Co nahradit

Čím nahradit

máslo

kvalitní 100% rostlinný margarín

sádlo

rostlinný olej

paštiky

luštěninové pomazánky

maso

tofu

mléko

rostlinné varianty (např. rýžové, mandlové...)

Rostlinná strava má při stejném objemu nižší kalorickou hodnotu (cca o 10–15 %), dalším benefitem tedy je při stejném množství jídla odlehčenější jídelníček a snížený příjem energie.

Hlavně vlákninu

Důležité je také zastoupení vlákniny v rostlinném dni. Vláknina není důležitá kvůli tomu, že by tělu dodávala energii. Jejím úkolem je regulovat proces trávení, a díky tomu pomáhá předcházet zácpě, hemoroidům nebo karcinomu tlustého střeva a konečníku. Spolu s nižší kalorickou hodnotou pomáhá udržovat hmotnost. I přes edukační kampaně „alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně“ má vlákniny mnoho Čechů nedostatek.

Vždy je důležité číst informace na obalech potravin a vybírat si produkty obohacené o rizikové nutriční látky.

„V rostlinném jídelníčku nesmí chybět bílkoviny, jejichž zdrojem jsou především luštěniny a výrobky z nich (například tofu, tempeh), obilniny a výrobky z nich (Robi maso, Klaso), ořechy, semena a popř. i proteinové doplňky (například mandlový či konopný protein). Důležitou složkou rostlinného jídelníčku jsou náhrady mléka a mléčných výrobků, přičemž mléku se nejvíce přibližují výrobky ze sóji,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z Vím, co jím a piju.

Rostlinný jídelníček umožňuje pokrýt potřebné živiny, důležitá je ale pestrost: „Vždy je důležité číst informace na obalech potravin a vybírat si produkty obohacené o rizikové nutriční látky. Příkladem jsou zmíněné rostlinné nápoje obohacené o vápník, margaríny obohacené o vitamin D nebo snídaňové cereálie fortifikované vitaminy B skupiny. Při sestavování čistě rostlinného jídelníčku tedy nestačí jen nejíst maso, vejce a mléčné výrobky, obzvlášť důležitá je pestrost ve výběru potravin a znalost, jak potřebné živiny získat,“ dodává Karolína Hlavatá.

Proč právě pondělí?

  • Pondělí představuje první den cyklu, který umožňuje nový začátek.
  • Zdravá pondělní životospráva pomáhá lidem dodržovat zdravý životní styl i v průběhu týdne.
  • Malé kroky mohou být základem udržitelných dlouhodobých změn ke zdravějšímu životnímu stylu.
  • Každé pondělí umožňuje nový začátek.
  • Víkend je nejvhodnějším dnem k přípravě jídla s předstihem.
  • Na „bezmasé“ pondělí jsme zvyklí již z mateřské školky a školní jídelny – pamatujete?

Do České republiky přináší kampaň prosazující více rostlinnosti v jídelníčku pod názvem „Rostlinné pondělí“ značka Flora, která se dlouhodobě věnuje edukaci v oblastech zdravého životního stylu. Více se o ní dozvíte na www.rostlinnepondeli.cz. V rámci jídelníčku můžete vyzkoušet např. Floru Original s novým složením, které je 100% rostlinné. Flora Original obsahuje ještě více slunečnicového a lněného oleje, nenajdete v ní mléčnou složku, proto je vhodná i pro vegany.

foto: Shutterstock, zdroj: Rostlinné pondělí