fbpx

Než se upečete: Pobyt na slunci zdravý je, celodenní opalování nikoliv 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

S dermatoložkou Gabrielou Kičmerovou nejen o tom, co je (ne)pravdy na lidovém rčení „Kam nemůže slunce, tam musí lékař“

Zveřejněno: 8. 7. 2024

Čas dovolených, pobytů u vody, cachtání se v moři a slunění na pláži je v plném proudu a téma (ne)zdravého opalování začíná být aktuálnější než kdykoliv jindy v roce. V souvislosti s opalováním se lidé většinou dělí na dva tábory – jedni jsou lehkovážní a nebezpečí slunečních paprsků zpochybňují, druzí se naopak chovají přehnaně a povětšinou se raději zdržují ve stínu, samozřejmě namazáni krémem s vysokým ochranným faktorem. Jak to ale bývá, pravda se většinou skrývá někde uprostřed. Že to tak je i v případě opalování, nám potvrdila MUDr. Gabriela Kičmerová, dermatoložka z Galen Clinic. 

Říká se, že kam nemůže slunce, tam musí lékař. Je to pravda?

Ano i ne. Slunce přispívá k psychické pohodě, syntéze vitaminu D a dobrému nastavení cirkadiánního rytmu. Opalovaní, jako takové pro naši kůži zdravé není.

Takže lidová moudrost v tomto případě neplatí?

No, rozhodně bychom si ono přísloví neměli vykládat tak, že tím, že se budeme celé hodiny slunit na pláži u moře nebo i na zahradě nebo na koupališti u bazénu, kůži a zdraví celkově prospějeme.

Existuje zdravé opalování?

Záleží na tom, co si pod slovem opalování představujete. Pobyt na slunci jistě zdraví prospěšný je, intenzivní celodenní opalování ale nikoliv. Pokud si chcete zachovat zdravou kůži, vystavujte ji slunci s rozumem a vždy ji pečlivě chraňte před škodlivým UV zářením za pomoci ochranných krémů.

Jak často bychom se měli mazat?

Každý den, a to nejen v létě, ale i v zimě. Zcela zásadní je používat dostatečné množství opalovacích přípravků a nezapomínat na místa, jako jsou rty, uši nebo kštice.

Související…

Australané radí Evropě: Chraňte se před sluncem, opalovací krém je až poslední možnost
Hana Průšová

A máme se mazat jen v případě, že se chystáme opalovat, nebo i když jdeme jen tak ven, třeba na procházku?

Aplikovat opalovací krémy bychom měli pokaždé, když se chystáme ven.

Není ale pravda, že aby si naše pokožka mohla ze slunce syntetizovat vitamin D, musí na ni paprsky dopadat, když není chráněná opalovacím přípravkem?

Málokdo ví, že k dostatečné syntéze vitamínu D stačí sluneční expozice 3–6 minut denně, další expozice vede jen k syntéze neaktivních forem vitaminu D a je to vlastně ochrana těla před nadměrnou tvorbou tohoto vitamínu. Proto zpravidla stačí jen to, že se lidé nedostatečně mažou opalovacími přípravky.

Řekněme, že trávíme den u vody. Než vyrazíme ven, namažeme se doma opalovacím přípravkem. Kolikrát za den musíme nátěr obnovit, aby nás přípravek chránil?

Jelikož se v létě více potíme, otíráme či koupeme, je důležité nezapomínat během dne na reaplikaci ochranných krémů.

Takže kdy nátěr obnovit, třeba poté, co vylezu z vody a uschnu?

Ideální je nenechat nic náhodě a přemazat se pokaždé, když vyjdete z vody. 

A co voděodolné opalovací prostředky? Existují? A znamená voděodolnost, že se ráno namažeme a během dne už potom nátěr aplikovat nemusíme? Pamatuji se, že v dětství jsme celá rodina používali voděodolný Daylong, natřeli jsme se jen ráno a potom jednou odpoledne a skutečně jsme se nespálili, ani u moře.

Je důležité si uvědomit jednu věc, a to, že chronická expozice UV zářením je nebezpečná. To znamená, že nám nejde jen o to se nespálit, ale chránit se pořád.

Sun protection factor prozrazuje, kolikrát se po použití daného přípravku prodlouží možná doba pobytu na slunci, než se kůže spálí. Pokud se například při opalování bez kosmetiky spálí po 10 minutách, s přípravkem SPF 50 se spálí až za 500 minut.

Co se týče voděodolných přípravků, tak na každém produktu se dočtete, zda je water resistant, tedy ochrana před vodou je 40 minut, nebo ultra resistant, kdy je ochrana před vodou až 80 minut.

Na opalovací kosmetice se uvádí SPF faktor. O čem vypovídá?

Takzvaný sun protection factor prozrazuje, kolikrát se po použití daného přípravku prodlouží možná doba pobytu na slunci, než se kůže spálí. Pokud se například při opalování bez kosmetiky spálí po 10 minutách, s přípravkem SPF 50 se spálí až za 500 minut.

Podle čeho vybírat výši SPF faktoru?

Já všem pacientům doporučuji používat nejvyšší stupeň ochrany, a to SPF 50+. Zvyšují tím pravděpodobnost ochrany kůže před nežádoucími účinky UV záření. Většina lidí totiž aplikuje nedostatečné množství přípravku, a pokud použijí ještě nižší faktor, pravděpodobnost poškození kůže se zvyšuje.

Jak by mělo vypadat nanesení dostatečného množství přípravku a jak vlastně poznat, že jsem ho nanesla dost?

Tady platí pravidlo čím více, tím lépe. Doporučené množství opalovacího krému na celé tělo je přibližně velikosti tenisového míčku. 

Může výše vhodného SPF souviset i s fototypem pleti, citlivostí pokožky a podobně? Laicky řečeno – světlejší typy potřebují vyšší faktor, tmavším jedincům stačí nižší a pořád budou chránění. Funguje to tak?

Ano, světlejší typy potřebují vyšší faktor než tmavší typy pleti, aby nedošlo ke vzniku erytému neboli spálení kůže. 

Kromě SPF se v souvislosti s opalovací kosmetikou řeší i filtr, ten může být chemický nebo minerální. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Produkty obsahující pouze chemický filtr je nutné aplikovat s dostatečným, alespoň dvacetiminutovým předstihem.

V opalovacích přípravcích je ochrana před UVA menší než UVB, dle pravidel to musí být minimálně třetina hodnoty uvedené na obalu.

Naproti tomu minerální filtr funguje ihned po nanesení, proto je používán hlavně v opalovacích přípravcích pro děti.  V dnešní době existuje řada produktů s takzvaným hybridním filtrem, což znamená, že jsou v produktu obsaženy oba typy filtrů.

Je jedno, jestli si vyberu krém, mléko nebo olej?

Ano, v podstatě to závisí čistě na vás a vašich preferencích – jde o to, jaká konzistence vám vyhovuje. Všechna opalovací kosmetika by kůži měla chránit jak před UVA, tak před UVB zářením. Pravdou ovšem je, že v opalovacích přípravcích je ochrana před UVA menší než UVB, dle pravidel to musí být minimálně třetina hodnoty uvedené na obalu. Záleží ovšem na výrobci. 

V čem je záření UVA a UVB nebezpečné?

UVA záření způsobuje stárnutí kůže, úbytek kolagenu a elastinu. UVB může způsobit mutaci genu buněk a může vést ke vzniku kožních nádorů.

V předpovědích počasí se uvádí UV index. Proč by nás měl zajímat?

Jde o stupnici užívanou při měření slunečního ultrafialového záření. Podle její výše by měla být volena vhodná ochrana lidského organismu před škodlivými účinky tohoto záření. Čím vyšší UV index je, tím se zvyšuje pravděpodobnost spálení kůže. 

MUDr. Gabriela Kičmerová

Gabriela Kičmerová je lékařkou v oboru všeobecné dermatovenerologie a estetické medicíny. Vystudovala všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Už během studií byla přesvědčena, že právě kožní je obor pro ni. Pracovala v nemocnici i na soukromých klinikách, své znalosti prohlubuje na českých i mezinárodních kongresech a školeních. Nyní pracuje v Galen Clinic, která navazuje na tradici rodinných lékařů. Aktivně působí také na sociálních sítích, kde se snaží své sledující vzdělávat. Její filosofií je individuální a pečlivý přístup ke každému pacientovi.

Existuje nějaké univerzálně platné pravidlo, které nás před jeho výší ochrání?

UV index bývá nejvyšší přes poledne, konkrétně mezi 11. a 14. hodinou. Proto je dobré se v tomto čase sluníčku nevystavovat a na dovolené u moře si třeba na toto okno naplánovat siestu. 

Může ta siesta proběhnout na lehátku na pláži, jen ve stínu? Nebo se můžeme spálit i ve stínu, protože slunce opaluje i ve stínu, a tedy ochrana stínem je jen domnělá a jde o mýtus?

To záleží, pod jakým typem slunečníku jste, pokud není vyroben z materiálu, který nepropouští UV záření, tak vás nechrání. 

Používat opalovací kosmetiku, sluníčku se vyhýbat přes poledne. Jsou ještě nějaká pravidla, která patří k rozumnému pobytu na slunci?

Dobré je myslet i na hydrataci pokožky, a to nejen dostatečným pitným režimem, ale i regeneračními krémy, speciálně vytvořenými pro sluncem namáhanou pokožku. Jednou za rok si pak nechte v ordinaci dermatologa preventivně zkontrolovat znaménka.

A co když se mi nějaké znaménko nezdá?

 V případě, že se vám nějaké znaménko nezdá, mění se, jak už velikostí, barvou, tvarem nebo třeba svědí či krvácí, je to určitě signál na nic nečekat a na kontrolu přijít hned.

Co to může znamenat? Je nutné hned myslet na nejhorší, tedy na rakovinu?

Nemusí to hned znamenat, že máte rakovinu. V daném znaménku ale mohou probíhat určité změny, které by k rakovině mohly vést. Některá podezřelá znaménka je lepší vyříznout a poslat na histologii. 

Závěrem – jak může vypadat takový pobyt u moře se zdravým opalováním, pobytem na slunci?

Přes poledne se sluníčku raději vyhýbejte, dostatečně se mažte opalovacím krémem, nezapomeňte na pokrývku hlavy a sluneční brýle. Dětem přibalte UV oblečení/triko a klobouček, které je bude chránit po celou dobu, a nebudete ve stresu, jestli jste je dostatečně namazali. Pobyt u moře má blahodárný vliv na naši kůži a také psychiku, ale mějte na paměti, že sluníčko je u moře zákeřnější než u nás.

Související…

Australané radí Evropě: Chraňte se před sluncem, opalovací krém je až poslední možnost
Hana Průšová

 

 

foto: se svolením Gabriely Kičmerové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...