Ráno rohlík se salámem, k obědu přesolený guláš a k večeři smažená topinka. Tohle není zrovna ukázkový jídelníček zdravé výživy. Jde to i jinak a bezbolestně. Tyhle změny nejsou vůbec radikální a přitom se díky nim budete cítit mnohem lépe.

Osvojte si jednoduché kuchařské triky – změny nepoznáte na chuti svých jídel, zato se pozitivně projeví na vašem fyzickém a psychickém zdraví i postavě. Vyměňte sůl za jiná koření, začněte používat olivový olej, zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny a pokud možno se vyhněte bílému pečivu. 

Česnek a bylinky 

Bylinky zdravě ochutí každé jídlo.

Když chcete zvýraznit chuť připravených pokrmů, obvykle sáhnete po soli. Tím však do jídla přidáte i sodík, jehož vysoký příjem může ve vašem těle nadělat pěknou paseku. Nejčastěji se jedná o vysoký krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem nejen vzniku kardiovaskulárních a mozkových příhod, ale i poškození ledvin a cév. Denní příjem tohoto minerálu u dospělého člověka by tak neměl přesáhnout 6 g na den. Naučte se proto nadbytečné množství soli nahrazovat česnekem a čerstvými bylinkami, jako je petržel, koriandr, kopr či bazalka, které chuť pokrmů podtrhnou stejně dobře a navíc vašemu tělu dodají potřebné vitamíny a minerály.
Pozor: Ohromné množství soli je také ukryto v různých ochucovadlech, jako jsou bujóny, směsi koření či maggi, které opět více než dokonale dokážou nahradit svěží bylinky.

Olivový olej pro zdraví i krásu

Rostlinné oleje, jako je řepkový, kukuřičný či sojový, jsou obvykle vysoce rafinované, a tak mohou škodit našemu zdraví, zejména po zahřátí. O moc lépe na tom nejsou ani dnes velmi populární tropické tuky, jako je palmový či kokosový olej - ty mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin a vedou tak ke tvorbě „špatného cholesterolu LDL“.
Přivítejte proto do své kuchyně zlatavý zázrak, který je přímo nabitý jižanským sluncem. Řeč je o olivovém oleji, který je mimořádně vhodný pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Díky unikátní kombinaci vysokého procenta mononenasycených tuků, polynenasycených mastných kyselin, vitamínů a přírodních antioxidantů konzumace olivového oleje snižuje hladinu špatného cholesterolu, zpomaluje stárnutí buněk a posiluje imunitní systém. Olivový olej užívaný vnitřně i vně také viditelně zlepšuje vzhled a kvalitu pleti, vlasů a nehtů.

Ovoce a zelenina na programu

Vědci doporučují sníst pět porcí ovoce a zeleniny denně.

Podle odborníků na zdravou výživu bychom měli sníst pět porcí ovoce a zeleniny denně. To je opravdu dost! Při zdravém vaření to však pro vás bude hračka. Zelenina se dá totiž velmi snadno zakomponovat do všech slaných jídel, zatímco ovoce skvěle odlehčí jídla sladká. Tyto suroviny nemusí mít pouze formu salátů, ale mohou výrazně vylepšit všechna jídla od snídaně až po večeři. Výsledkem bude skutečnost, že do sebe dostanete spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny, minerály a vláknina, na úkor těch méně zdravých a navíc se budete cítit sytě a lehce zároveň.

Bílému odzvonilo!

Na starých příslovích je vždy mnoho pravdy a jedno takové anglické praví: „The whiter the bread, the sooner you’re dead!“ (překl. „Čím světlejší chleba, tím dříve jsi mrtvý“). A opravdu – bílé pečivo našemu zdraví příliš nepřidá. Je totiž vyráběno především z rafinovaných obilovin, které při zpracování ztratily většinu ze svých živin. Dejte proto raději přednost celozrnným obilovinám, a to nejen při výběru pečiva, ale i těstovin a rýže.

 

foto: Shutterstock