Jak je možné, že maso, které po tisíciletí naši předci lovili a jedli, je právě obviněno z nejděsivějšího onemocnění současnosti?
Konzumace párků a uzenin může způsobovat rakovinu stejně jako užívání alkoholu nebo cigaret. Tak zní jedno z tvrzení, se kterými se právě setkáváme v českých i světových sdělovacích prostředcích. Jsou problémem uzeniny, nebo maso vůbec? Antropologové se převážně shodují na teorii, že maso bylo po většinu lidské historie pravidelnou součástí jídelníčku; podle jedné z nejrozsáhlejších výživových studií mělo být dokonce stálou součástí stravy těch nejzdravějších národů světa.
Co když je maso v pořádku a problém je jen v nás?
Podle Dr. Westona Price, který na počátku minulého století zrealizoval epidemiologickou studii sledující vliv výživy na zdraví obyvatel z odlehlejších částí světa, byly nejzdravější takové národy, které se živily původní stravou založenou na mase včetně vnitřností a vývarů z kostí, na rybách anebo na čerstvém mléce. Jak je možné, že dnes má konzumace masa, resp. masných výrobků znamenat zvýšení rizika rakoviny? Co jsme s masem provedli?
Typický spotřebitel, typické maso
Nevím o studii, která by prokázala zdravotní riziko konzumace kvalitního bio masa zvířat, která byla krmena kvalitní přirozenou stravou. Studie, které jsou dnes realizovány, sledují typické spotřebitele, kteří konzumují typické maso a masné výrobky. Ty pocházejí ze zvířat z konvenčního chovu se základem stravy v geneticky modifikované sóji s občasným vylepšením antibiotickou, anebo dokonce hormonální terapií (v USA v podstatně vyšší míře než v EU).
Nekvalitní krmivo a nadměrné terapie?
Pan ministr Jurečka je první z nejvyšších politiků, kdo řekl, že krmení zvířat rozhoduje o kvalitě jejich produktů, a naznačil, že bio je bezpečnější. Už neřekl, že naprostá většina masa v Česku nedosahuje bio kvality a že zvířata chovaná konvenčně si „dopřávají“ zejména geneticky modifikovanou sóju z Jižní Ameriky, jinými slovy nejedí zdravě.
Maso, které prospívá
Po tisíciletí naši předci lovili a jedli maso, které bylo jen minimálně nebo vůbec tepelně upravené a které nebylo průmyslově zpracované. Živili se masem zvířat, která se pohybovala v přírodě a krmila se stravou, která je jim přirozená.
Maso úplně jiné kvality
Naprostá většina masa a masných výrobků, které jsou dnes běžně dostupné a které konzumujeme, je kvalitativně zcela mimo zdravý rámec. Zvířata v konvenčních chovech jsou běžně vykrmována stravou, která není přirozená a která obsahuje geneticky modifikovanou sóju polévanou potenciálně karcinogenním RoundUpem. Žijí v nezdravých, nepřirozených podmínkách, kvůli kterým jsou opakovaně nemocná a vyžadují terapie léčivy. Maso konvenčně chovaných zvířat může obsahovat méně prospěšných živin (např. omega-3 mastných kyselin) a více riskantních reziduí z nezdravé stravy. Celou další kapitolou je potom způsob zpracování masa a jeho další vysoce průmyslové úpravy, jako třeba slepování masa směsí krve a bakterií.
Dopřejme dětem zdravou míru karcinogenu
Zdravou míru karcinogenních potravin pro děti požaduje prezident Asociace školních jídelen Michal Maláta. Podle něj by se měly uzeniny ve zdravé míře v jídelnách zachovat. S tímto doporučením jednoznačně nesouhlasím. Češi se masem přejídají a zdravotní rizika přejídání jsou jasně měřitelná: Každý Čech sní průměrně téměř 79 kilogramů masa za rok, což je téměř dvojnásobek průměrné spotřeby ve světě.
Výskyt nádoru tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom, který Světová zdravotnická organizace spojuje s konzumací masa) u nás stoupl v posledních dvaceti letech téměř na trojnásobek. Dnes je druhým nejčastějším zhoubným nádorem v České republice. A v Evropě s tímto onemocněním rovnou vedeme.
V případě, že chcete konzumovat maso, vám doporučuji jen to kvalitní, tj. najít si a podporovat svého farmáře. Nakupujte od něj čerstvé mléko a maso přirozeně krmených zvířat.
Naše přejídání se masem vede k hladovění jiných
Vysoká konzumace masa, jež je u nás běžná, má dalekosáhlé následky pro životní prostředí a obyvatele chudých zemí. Evropské konvenční zemědělství je zcela závislé na krmivech, která jsou pěstována v Jižní Americe. Aby se uvolnilo místo pro sójové plantáže, dochází ke kácení pralesů, k vyhánění tisíců lidí z jejich půdy a ke ztrátě jejich potravinové soběstačnosti. Velká část pěstované sóji je geneticky modifikována, což přináší výrazné zvýšení používání karcinogenního RoundUpu. Následkem je otrávení venkovských komunit, vodních zdrojů a přírodního prostředí.
Problém není maso, ale jeho špatná kvalita a ještě horší zpracování
Důležitější než otázky, jestli jíst maso, jaké a v jakém množství, je orientovat se na jeho kvalitu, zdroje a zpracování. Například i super zdravé mořské ryby mohou být chovány namačkané jedna na druhou podobně jako zvířata ve velkochovu, vykrmované sójovými granulemi a léčené antibiotiky.
V případě, že chcete konzumovat maso, vám doporučuji jen to kvalitní, tj. najít si a podporovat svého farmáře. Nakupujte od něj čerstvé mléko a maso přirozeně krmených zvířat. Takovéto maso dokonce přináší i pozitiva třeba v podobě dostatku železa, zinku a vitamínu B12.
Naopak konzumace masa nezdravě krmených zvířat a masa dále nezdravě průmyslově upravovaného anebo přejídání se masem celkově přináší více rizik než prospěchu, o tom možná nejnovější doporučení WHO je. Průmyslové maso vám ke konzumaci nedoporučuji. Problémem je, že jej kvůli honbě za velkým množstvím levných potravin máme nejvíce.
Čtěte také:
Co přivádí české lékaře k hysterii?
Výživová revoluce! Přehodnoťte vše, co víte o jídle
foto: Shutterstock, zdroj: Blog Margit Slimákové