Historické záznamy, které sahají nejméně do roku 2800 př. n. l., lze o skořici nalézt už ve starých čínských spisech. Do Evropy se prostřednictvím arabských obchodníků dostala v 16. století, doboví lékaři ji často aplikovali na bolesti v krku a kašel. Někdy v tomto období se také začala pravděpodobně používat v tradičních stylech pečení.
Přesné místo a datum, kdy světlo světa spatřil první křupavý kousek sladkého kynutého těsta, vyšperkovaného pikantní skořicí, kardamomem a cukrovou polevou nebo cukrem, známo není. Bylo to ale někde ve Skandinávii na začátku 18. století.
Den skořicových šneků (švédsky Kanelbullens dag, finsky Korvapuustipäivä) vznikl jako marketingový projekt švédské Rady pro domácí pečení, konkrétně její tehdejší projektové manažerky Kaeth Gardestedt v roce 1999, a od té doby se každoročně 4. října slaví. Rada pro domácí pečení byla historicky organizací, která sloužila zájmům švédských producentů kvasnic, cukru, mouky a margarínu, není tedy těžké odtušit, z jakých pohnutek Den skořicových šneků vznikl. Ale švédské pekařské klice trochu té nenasytnosti odpustíme a nějakou tu (švédskou) korunu za tento božský počin rádi, velmi rádi pustíme.
Pokud ale chcete spolu se Švédy a Finy vzdát skořicovým šnekům zítra hold, můžete si upéct své vlastní. I když mohou být trochu náročné a zaberou trochu času, rozhodně za to stojí! Následující recept je na sladkých 45 kousků:
Luxusní skořicové šneky podle švédské Rady pro domácí pečení
Ingredience:
- 750g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 lžička soli
- 1–1,5 čajové lžičky mletého nebo drceného kardamonu
- 150 g másla o pokojové teplotě
- 1 sáček sušeného droždí nebo 1 kostka droždí čerstvého
- 250 ml mléka
- Vejce na potření
- Cukr krystal na posypání
Náplň:
- 50 g másla o pokojové teplotě
- 250 g nastrouhané mandlové hmoty
- 2 lžíce mleté skořice
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr, sůl a kardamom. Přidejte na kousky nakrájené máslo a droždí.
- Mléko zahřejte na teplotu přibližně 37 °C, přidejte k suchým ingrediencím a vše zpracujte na hladké a pružné těsto.
- Nechejte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem: přibližně 30 minut. Po úplném nakynutí má suchý a lesklý povrch.
- Těsto vyndejte na pomoučenou pracovní plochu a lehce ho prohněťte.
- Poté jej rozdělte na dva díly, které nechte chvíli odpočinout. Mezitím smíchejte ingredience na náplň.
- Každý díl těsta rozválejte na podlouhlou placku o rozměrech přibližně 25 x 50 cm.
- Oba díly potřete připravenou náplní. Srolujte z delší strany, ne příliš pevně.
- Vzniklou roládu nakrájejte na 20–24 kousků, tj. asi 2 cm širokých.
- Šneky položte na plech a nechte dalších zhruba 30 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 250 °C.
- Jestli jsou šneky správně nakynuté, vyzkoušejte tak, že těsto jemně zmáčknete prstem. Pokud se rychle vrací do původního tvaru, jsou šneky připravené k pečení.
- Pečte v troubě 5–8 minut (kontrolujte, každá trouba peče trošku jinak).
Můžete se do nich pustit hned, jak je vytáhnete z trouby, v tom případě ale pozor na popáleniny. Nebo prostě počkejte pár minut a mezitím si třeba uvařte kafe nebo čaj. Lycklig Kanelbullens dag!
Reklama
foto: Shutterstock , zdroj: Merazone