Kratom, známý také pod botanickým názvem Mitragyna speciosa, je rostlina pocházející z tropických oblastí jihovýchodní Asie, především z Thajska, Indonésie, Malajsie a Papuy Nové Guineje. Místní obyvatelé tyto listy používali po staletí pro různé tradiční účely. Evropané se o existenci kratomu dozvěděli až s příchodem kolonizace a rozšířením obchodních cest v 19. století.

První zmínky v evropských spisech

První písemné zmínky o kratomu v Evropě pocházejí z počátku 19. století, kdy britští a nizozemští kolonizátoři začali prozkoumávat asijské džungle. Botanici a přírodovědci, kteří doprovázeli kolonizátory, sbírali vzorky rostlin a dokumentovali jejich vlastnosti. Jedním z prvních Evropanů, kteří o kratomu napsali, byl britský lékař a botanik George Darby Haviland v roce 1859. Tento první kontakt byl klíčovým momentem pro budoucí studium a šíření kratomu v Evropě.

Botanická klasifikace a vědecký zájem

V 19. století, kdy byla botanika a přírodní vědy na vzestupu, začali evropští vědci systematicky klasifikovat nové rostliny a zkoumat jejich vlastnosti. Kratom se stal předmětem zájmu především pro své unikátní alkaloidy. Vědci začali studovat chemické složení kratomu a jeho potenciální využití. Výsledky těchto studií byly publikovány v různých botanických a farmaceutických časopisech, což vedlo k většímu povědomí o této rostlině v evropských vědeckých kruzích.


Kratom během 20. století

V průběhu 20. století zůstával kratom relativně neznámý mimo vědeckou komunitu. Větší zájem o něj vzrostl až v druhé polovině 20. století, kdy se začaly rozvíjet nové metody pro extrakci a analýzu rostlinných alkaloidů. Během 60. a 70. let probíhaly různé studie, které se snažili pochopit chemické a farmakologické vlastnosti kratomu. Tyto studie položily základ pro budoucí využití kratomu v různých oblastech, i když zůstával stále málo známý široké veřejnosti.

Nové tisíciletí a globální obchod

S nástupem globalizace a internetového obchodu na přelomu tisíciletí se kratom začal více šířit do Evropy. Internet umožnil snadnější přístup k informacím a zároveň otevřel nové možnosti pro obchod s exotickými produkty. Společnosti specializující se na import a prodej bylin a přírodních doplňků začaly kratom zařazovat do své nabídky. Tento nárůst dostupnosti vedl k většímu povědomí mezi spotřebiteli a k postupnému růstu popularity kratomu v Evropě.

Současný stav a výhled do budoucnosti

Dnes je kratom v Evropě poměrně známý, i když stále obklopený určitou kontroverzí. V některých zemích je jeho prodej a použití regulováno, v jiných je zcela zakázán. Vědecký výzkum však pokračuje a zájem o kratom stále roste. Ačkoli o kratomu dosud nevíme vše, moderní technologie a pokročilé výzkumné metody nám umožňují neustále objevovat nové informace.

Související…

Drogy? Jaké a proč? Evropa se snaží pochopit návyky uživatelů
Zdeněk Strnad

foto: VLTAVA LABE MEDIA, zdroj: VLTAVA LABE MEDIA