fbpx

Záchranná služba otevírá novou základnu. Poskytne zázemí až čtyřem výjezdovým skupinám včetně speciální sanitky pro novorozence 1 fotografie
Alexandra Udženija a Bohuslav Svoboda při otevírání nové základny Záchranné služby. (zdroj:

Až čtyři výjezdové skupiny budou mít své stanoviště v ulici Argentinská, kde vznikla základna v areálu stanice Hasičského záchranného sboru. V hlavním městě tak pokračuje fungující model spolupráce složek integrovaného záchranného systému, který mimo jiné snižuje provozní náklady.

Zveřejněno: 3. 9. 2024

Lékařská posádka zůstává v Holešovicích zatím na původním stanovišti v ulici Dukelských hrdinů, kde má strategickou pozici z hlediska operačního řízení a dosahu do centra města.

„Pražská záchranná služba má vynikající dojezdové časy k pacientům, a to i v celosvětovém srovnání. U těch nejzávažnějších případů je sanitka na místě v průměru do 8 minut. Rozšířením sítě základen ještě posílíme dostupnost záchranné služby v rozrůstající se metropoli,“ uvádí Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města.

„Nové a moderní prostory poskytnou našim záchranářům komfortní zázemí, aby mohli při své náročné práci nabrat síly. Propojením hasičských a záchranářských základen získáváme také efektivnější spolupráci těchto důležitých záchranných složek, kdy je podstatná i ekonomická otázka. Čím lépe dokážeme hospodařit, tím více budeme moci investovat do dalších služeb v oblasti zdravotnictví nebo sociálních služeb,“ říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora.

Výstavbu nové základny administroval odbor investic Magistrátu hl. m. Prahy. Stavba byla zahájena v dubnu 2023 a dokončena dle harmonogramu tak, aby od září letošního roku umožňovala plný provoz. Na základně mohou být umístěny v budoucnu až čtyři výjezdové skupiny. Nyní zde budou sloužit dvě záchranářské posádky a ze základny speciální techniky Kundratka se do Holešovic přesouvá také posádka neonatologické sanitky. Ta se specializuje ve spolupráci s pražskými nemocnicemi na transporty novorozenců k poskytování péče ve specializovaných centrech. Lékařská posádka z dané oblasti bude zatím k pacientům vyrážet z původní holešovické základny v ulici Dukelských hrdinů, což umožňuje strategické pokrytí pražského centra.

„Naším cílem je mít v následujících letech vybudovanou síť základen, která bude reagovat na rozrůstající se metropoli a dlouhodobě vysoký počet výjezdů, abychom i nadále zajišťovali kvalitní dostupnost naší služby. Posílíme proto naši přítomnost v širším centru a v periferních oblastech. Počítáme dnes s výstavbou výjezdových základen například v Běchovicích, Modřanech, Bohnicích, Vysočanech, v Klánovicích nebo na Zbraslavi,“ dodává Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Související…

Měl štěstí, že zaměstnanci uměli první pomoc. Supermarket chce šířit osvětu mezi veřejnost
Olivie Doleželová

foto: Media List, zdroj: Media List

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...