Ortodoncie je obor, který se v posledních desítkách let velmi rychle rozvíjí. Ordinace jsou čím dál plnější a metody rovnání zubů stále pokročilejší. Dávno pryč jsou doby, kdy děti pro srovnání zubů musely nosit složité aparáty jako Darla v animovaném příběhu Hledá se Nemo.

Kdy je vhodná první návštěva ortodoncie?

Zuby se dají srovnat i v dospělosti, ale lepší je, když se o to postarají už rodiče v dětství. První kontrola se doporučuje už v 7-8 letech věku, kdy ortodonista dokáže zachytit závažnější vady v předstihu. Dříve to smysl nemá, pokud vyloženě neexistuje nějaká extra indikace nebo doporučení od praktického zubního lékaře.

Do ordinace ortodoncie je možné přijít buď s doporučením, nebo bez něj. Pokud máte jakékoliv pochybnosti o prořezávání zubů, objednejte se a přijďte. Samozřejmě můžete přijít i v případě, že už jste dávno dospělí, ale konečně jste se rozhodli se svými křivými zuby něco dělat. V dětství se tyto vady řeší snadněji, protože zuby ještě nejsou umístěné tak napevno, i v dospělosti se ale dají bez problémů srovnat.

Rovnátka jsou boj, který ale stojí za to

Moderní ortodoncie přináší spoustu výdobytků. Kromě klasického kovového fixního aparátu je možné si nechat nasadit keramický fixní aparát nebo velmi oblíbená neviditelná rovnátka Invisalign. Ta jsou estetická, neomezují v jídle, jsou příjemná na nošení, neztěžují zubní hygienu a léčba s nimi téměř nebolí.

Toužíte po rovných zubech? V Praze nové klienty přijímá například ortodoncie Smartcare sídlící v centru Prahy na ulici Myslíkova. Neváhejte se objednat!

Související…

Nedostatečná péče o zuby může vést k problémům v těhotenství i k infarktu, varuje zubní hygienistka
Klára Kučerová

foto: PlaCla, zdroj: PlaCla