fbpx

Nedostatečná péče o zuby může vést k problémům v těhotenství i k infarktu, varuje zubní hygienistka 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nedostatečná péče o zuby může vést k daleko větším zdravotním komplikacím, než je pouhý kaz nebo ztráta zubů

Zveřejněno: 18. 7. 2024

Podle dentální hygienistky Jany Prchalové Křepelkové může infekce ze zubu putovat po těle různými cestami až do mozku nebo oblasti krku, kdy může hrozit mrtvice nebo udušení.

Poučku, že pokud si nebudeme čistit zuby, budeme mít kazy, zná snad každý. Které další nemoci ale hrozí, pokud lidé dostatečně nepečují o ústní dutinu?

V ordinaci mi končí pacienti, kteří si dlouhodobě špatně nebo málo čistili zuby, což vedlo ke vzniku parodontitidy (infekční chronické zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu zubu, pozn. red.). Nakonec někteří z nich přišli buď o všechny zuby, nebo o část z nich. Pak přichází na řadu náhrady, jako jsou korunky nebo implantáty. Jenže ty stojí desítky tisíc korun.

Když si pořídím náhradu, znamená to, že se o ni už pak nemusím starat?

Vůbec ne. Pokud se o náhradu přestanu starat, tak se může stát, že tělo implantát vyloučí. Jeden pacient mi říkal, jak se o implantát stará velmi dobře, ale o zbytek zubů už ne s takovou intenzitou. S trochou nadsázky jsem mu řekla, že kdyby mu upadla ruka, protože se o ni dostatečně nestaral, tak by mu to také bylo líto. Vlastní zdravý zub je ale přece podobně důležitý.

Pokud má žena zánět dásní nebo už parodontitidu, tak během těhotenství špatné bakterie putují tělem, což má vliv na růst placenty a může zapříčinit předčasný porod. 

Větší snímatelné náhrady s sebou navíc nesou i určitou míru omezení…

Ačkoliv to vypadá esteticky, úplně normálně se s nimi lidé nenajedí. Nevychutnají si bez problému třeba řízek. V restauraci musí složitě přemýšlet, co si vyberou. A všechno to začalo už mnohem dřív ve chvíli, kdy si nečistili zuby. Samozřejmě je malinké procento lidí, u kterých je stav ústní dutiny a zubů ovlivnění genetikou nebo dalšími zdravotními faktorky, jako je například cukrovka.

Jakou spojitost má cukrovka a onemocnění zubů?

Záleží na tom, v jakém stádiu cukrovky se nemocný nachází. Jestli se s ní léčí, nebo ne a jestli daná opatření opravdu dodržuje. Obecně se lidem s diabetem hůře hojí rány, záněty či jiná poranění. Například, když si odřou koleno nebo si něco zlomí. Mívají také vyšší hladinu glukózy, která se jim udržuje v krvi. No a zánět dásní způsobují bakterie, které mají rády cukr. Tyto bakterie se takovým lidem více drží v ústech a stále se množí. Pokud si pořádně nečistí zuby, mohou si zhoršit stav nejen dutiny ústní, ale i cukrovky.

Jak takové příběhy končí?

Bohužel jsou pacienti, kteří kvůli tomu nakonec přijdou o všechny zuby a nemají pak možnost nechat si implantovat nové. U někoho, kdo má vysoký stupeň cukrovky, totiž hrozí velké riziko, že se implantáty, které můžou stát čtvrt nebo půl milionu korun, neuchytí.

Infekce ze zubu se může šířit do okolí čelistí a vzniká tzv. kolemčelistní zánět. Ten pak může putovat po těle různými cestami až do mozku, k oblasti kolem srdce nebo oblasti krku, kdy může hrozit udušení.

Napadají vás další zdravotní komplikace spojené s nedostatečnou péčí o zuby?

Problémem může být i takový „obyčejný“ dlouho neléčený kaz. Nemusí zprvu ani bolet, protože zub je už většinou mrtvý. Může se také nacházet pod výplní nebo vedle ní, takže není třeba vidět. I proto je nutné chodit na pravidelné preventivní prohlídky a nechat si zhotovit od lékaře rentgen, na kterém je všechno vidět. Infekce ze zubu se totiž může šířit do okolí čelistí a vzniká tzv. kolemčelistní zánět. Ten pak může putovat po těle různými cestami až do mozku, k oblasti kolem srdce nebo oblasti krku, kdy může hrozit udušení.

Neléčený kaz tedy může ohrozit i životně důležité orgány, jako je mozek nebo srdce?

Bakterie putují po těle krevním řečištěm a opravdu se mohou ukládat na srdečních chlopních. Už bylo mnohokrát prokázáno při operacích, že se tyto bakterie, nacházející se běžně v ústech, usazují na srdečních chlopních. Problém nastává hlavně v situacích, kdy má člověk například oslabený imunitní systém nebo vadu srdce.

Proč?

Mohou z toho pak vzniknout další vážné zdravotní komplikace. Nejdůležitějším bodem tedy zůstává péče o zuby i dutinu ústní, ať už klasickým kartáčkem nebo sonickým. Lidé by také neměli zapomínat ani na každodenní čištění mezizubních prostor. Pravidelnou a správnou péčí o zuby snižují množství bakterií v těle a zabraňují přemnožení těch opravdu nebezpečných. Při každém čištění zubů totiž vzniká tzv. bakteriémie.

Jana Prchal Křepelková

Vystudovala dentální hygienu na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Má zkušenosti z praxe na stomatologické klinice, kde si vyzkoušela několik různých specializací v dentální hygieně včetně ortodoncie nebo péče zaměřené na děti. Nyní pracuje na částečný úvazek v pražské ordinaci Čisté zoubky a deset let spolupracuje s firmou Philips, kde se na různých konferencích a workshopech věnuje především sonickým kartáčkům a bělení zubů. Aktivně se také podílí na podcastu Mezi zuby, který je primárně určený odborníkům z jejího odvětví.

Co si pod tímto názvem můžeme představit?

Při čištění zubů a dásní dochází k mikro krvácení, které nejde vidět pouhým okem, a bakterie z úst se dostávají do krevního řečiště. Pokud v ústech není vše v pořádku, dochází k přemnožení „zlých“ bakterií. Ty pak mohou v těle dělat neplechu. Pokud mám v ordinaci člověka, který má opravdu hodně zubního kamene a k tomu celkové onemocnění, tak prvně spolu nacvičíme správné techniky čištění a poté postupně začneme odstraňovat zubní kámen. Kdybych takovému pacientovi kompletně vyčistila zuby hned na první návštěvě, způsobila bych mu enormní bakteriémii a ohrozila jeho zdraví.

Jaké následky to může mít?

„Zlé“ bakterie zachvátí imunitní systém, takže může člověk dostat třeba infarkt nebo mrtvici. Nyní se hodně zkoumají chronické záněty v těle včetně dásní, celého parodontu – závěsného aparátu zubu. Mohou mít totiž zásadní vliv na kognitivní funkce. Hovoří se také o možné souvislosti s Alzheimerovou nemocí. Pokud si někdo ve třiceti nečistí moc zuby, tak nemusí mít žádné vážné zdravotní problémy. Nikdo ale nemá věšteckou kouli. Takže následky může pocítit třeba až za dalších třicet.

Jaký vliv má zubní kaz nebo zánět dásní během těhotenství?

Pokud má žena zánět dásní nebo už parodontitidu, tak platí to samé jako výše. Během těhotenství špatné bakterie putují tělem, což má vliv na růst placenty a může zapříčinit předčasný porod. Tím pádem má miminko nižší porodní váhu, což může vést k dalším komplikacím. Ideálně by tedy měla žena navštívit zubaře a zajít si na dentální hygienu předtím, než otěhotní.

Související…

Čištění zubů po orálním sexu má zdravotní rizika. Experti vysvětlují důvod
Dominika Glaserová

Jaké jsou rizikové faktory pro vznik zubního kazu, zánětu nebo parodontitidy?

Určitě kouření, protože nikotin způsobuje horší mikrocirkulaci v dásních. Ty se hůř prokrvují a obecně se silným kuřákům všechno hůř hojí. Tabák zároveň vysušuje ústní dutinu a třeba tvorba slin je v horší kvalitě.

A sliny mají jakou funkci?

Omývají zuby, neutralizují kyselé pH v ústech, usnadňují polykání a trávení. Takže je vhodné dodržovat i pitný režim. Pokud po celý den piju pouze kávu, tak si dělám medvědí službu. Důležité je také věnovat pozornost stravovacím návykům. Jestli nemám ve stravě příliš cukrů nebo kyselin, které nejsou pro zuby úplně vhodné. Samozřejmě sem spadá i alkohol. Ale i různé ovocné či zeleninové šťávy ve větším množství, popíjené po celý den.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...