Ambasadorem italské zmrzliny Grom, která v Praze otevřela v létě svou první pobočku v Česku, potažmo ve střední Evropě, se stal Lukáš Hejlík. Populární herec, foodblogger a autor projektu Gastromapa, seznamuje veřejnost se špičkovou kvalitou Gromu především na Instagramu. „Kromě toho jsem pro značku natočil sérii mnoha videí, která představují většinu příchutí,“ dodává.

Jen z nejlepších surovin

Právě o kvalitu za využití poctivých surovin jde Gromu především. Na počátku dnes už světového úspěchu zmrzliny, která se prodává po celém světě od New Yorku přes Paříž až po Dubaj, totiž nestála žádná korporace, ale touha dvou kamarádů z Turína dělat to nejlepší gelato na světě. Oba zakladatelé Guido a Federico proto dbají na použití jenom těch nejlepších surovin, které si pěstují na své organické ovocné farmě Mura Mura nedaleko Turína, nebo je po pečlivém výběru dovážejí z různých končin světa.

Celosvětově nejoblíbenější příchuť zvaná Crema di Grom zase obsahuje kousky čokolády, která pochází z vysoce kvalitního ekvádorského kakaa Arriba Mocache.

„Chceme dělat takové gelato, jaké bylo kdysi, protože stejně jako za starých časů i to naše se vyrábí bez použití aromat, barviv, konzervačních látek nebo emulgátorů. Příchutě a barvy našeho gelata tedy pocházejí pouze ze sezónně dostupných surovin, které zase pěstují či vyrábějí naši dodavatelé bez použití chemických přísad,“ vysvětlují zakladatelé filozofii své značky.


K výrobě krémových příchutí se tak například používá čerstvé kvalitní mléko od krav z Piedmontu a vejce z volného chovu. Sorbety obsahují obvykle více než 50 procent ovoce, 0 procent tuku, pramenitou vodu Sparea®, která pramení v Piedmontských Alpách a je typická svou lehkostí a čistou chutí, a také bílý třtinový cukr.

Originální příchutě

O maximální kvalitu dbají Guido a Federico rovněž u dovážených surovin. Například příchuť Pistacchio obsahuje pistácie odrůd Mawardi a Perfect Green, které pocházejí ze Středního východu a gelato obohacují o svou charakteristickou kombinaci chutí pryskyřice, kůže a tabáku. Celosvětově nejoblíbenější příchuť zvaná Crema di Grom zase obsahuje kousky čokolády, která pochází z vysoce kvalitního ekvádorského kakaa Arriba Mocache známého svou květinovou chutí s tóny sušeného ovoce. Ceněnou ingrediencí v příchuti Crema di Grom jsou také sušenky Meliga z celozrnné kukuřičné mouky z Piedmontu, kterou si Federico a Guido nechávají připravovat tradičním způsobem v mlýně Mulino Marello nedaleko Turína.

Aby si na stejně lahodné a čerstvé chuti mohli pochutnat zákazníci kdekoli na světě, probíhá první fáze výroby v turínské produkční laboratoři, kde se míchají základní ingredience, a vzniká tekutá směs. Teprve potom se ovocné i krémové směsi distribuují do jednotlivých gelaterií ve světě, kde se z nich vyrobí čerstvé gelato. Tímto způsobem si gelato Grom zachovává svou konstantně vysokou úroveň kvality.

Čeští zákazníci si kromě gelata v kornoutu mohou tuto lahůdku vychutnat i doma nebo jí potěšit své blízké. Gelato Grom se totiž prodává také v podobě 460ml pint, jejichž obsah má díky speciální technologii balení naprosto stejnou kvalitu a chuť, jakou má gelato koupené do kornoutu, a to bez jakýchkoli přidaných konzervantů. Pinty jsou k dostání v gelaterii a také v online i offline maloobchodní síti.

Související…

Slavná italská značka gelata Grom přichází do Česka, konkrétně na Václavák
Klára Kutilová

foto: Grom, Instagram Lukáše Hejlíka, zdroj: Grom