Polévky z krupiček jsou hodně variabilní. Nejlepší jsou ale vždycky na másle s kořenovou zeleninou. Opražená krupička krásně voní a polévku dobře zahustí.

Pohanka je neprávem opomíjená potravina. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, působí velmi příznivě na cévní systém, ale nejdůležitější složkou, kterou v sobě skrývá, je rozhodně rutin. Ten totiž podporuje vstřebávání vitamínu C v těle. 

Pohanka se většinou připravuje jako celé zrno. Krupička z ní je ale velmi chutná a praktická.

Na tuto dobrotu budete potřebovat:

1 cibuli
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
4 lžíce pohankové krupičky
sůl
pepř
kmín
3 stroužky česneku
nori vločky
2 vejce
máslo nebo přepuštěné máslo

Postup:

Na másle osmažíme cibuli a nahrubo nastrouhanou zeleninu. Přidáme česnek, krupičku a necháme orestovat, než se vše rozvoní. Osolíme, okořeníme a zalijeme dostatečným množstvím vody. Vaříme, dokud se krupička nerozvaří a polévku nezahustí. Nakonec do polévky vmícháme vajíčka a dochutíme nori vločkami. Velmi dobrá je druhý den.

Zaujala vás pohanka, ochutnejte i rychlý recept na skvělou pohanku se sušenou miso pastou.

 

 

foto: Shutterstock