Špagety se dají připravit na tisíce způsobů, nejvíce v oblibě je ale určitě rajčatová klasika. Pesto ze sušených rajčat můžeme mít doma v zásobě, a tak nám příprava tohoto receptu nezabere delší čas, než jaký je nutný k uvaření těstovin.

Pesto pochází ze severní Itálie. Původ tohoto slova je v italském pestare – tlouci. Tradičně se připravuje ručně v hmoždíři, ale klidně si můžeme pomoci i ponorným mixérem.

Pesto je skvělá vychytávka, jak si ulehčit práci a přitom jíst kvalitně.

Na rajčatové pesto budeme potřebovat:

1 čerstvé rajče
3 sušená naložená rajčata
15 lístků bazalky
2 stroužky česneku
1 lžíce piniových oříšků
1 lžíce jemně strouhaného parmezánu
Panenský olivový olej
Sůl
Pepř

Postup:

Rajče spaříme, oloupeme a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi. Olej přidáváme dle potřeby, stejně tak pepř a sůl. Pozor, se solí opravdu opatrně, protože parmezán je dostatečně slaný sám od sebe. Špagety uvaříme podle návodu na obale a promícháme s pestem. Můžeme posypat parmezánem a sekanými bylinkami.

Tip: pokud místo špaget použijte jiné těstoviny, třeba farfalle nebo penne, můžete jídlo použít i za studena jako dobrý salát.

 

Čtěte také:

Tip na večeři: Pasta s pestem z medvědího česneku

Originální muffiny? Naslano s mladými kopřivami

Náhražky masa, které si zamilují i masožravci!

foto: Shutterstock