Červený diamant. Tak označuje plody kustovnice čínské neboli goji tradiční čínská medicína. Jde o jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Plody jsou plné vitamínů a minerálů. Stačí ho denně přisypat k müsli nebo vypít v čaji.
Vitamín A, vitamíny skupiny B, bílkoviny, antioxidanty, aminokyseliny, jód, hořčík, draslík, vápník… To je jen malý seznam zdravých látek, které plody goji obsahují. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek patří kustovnice čínská právem mezi superpotraviny. Navíc příjemně chutná a je cenově dostupná.
Účinky kustovnice čínské jsou skutečně zázračné. Goji výrazně podporuje imunitu, zpomaluje stárnutí a pomáhá vybudovat lepší odolnost proti stresu. Podílí se také na správné mozkové činnosti, podporuje růst svalů, a dokonce zvyšuje libido. Kromě toho díky vysokému obsahu antioxidantů zbavuje tělo toxických látek a snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
Sušené i v nápoji
V jaké podobě si na goji pochutnáte? Plody kustovnice se využívají více způsoby. Nejčastěji se setkáte se sušenými bobulkami, které můžete přidat do různých pokrmů nebo jíst samotné.
Sušené plody se také rozemílají na prášek, který koupíte třeba v e-shopu Iswari. Stačí jedna lžička a vaše ovocné šťávy, smoothie či zmrzliny budou nejen šťavnatější, ale také zdravější. Z kustovnice se také vyrábí výborná šťáva. V obchodech se zdravou výživou najdete čaje a léčivé tinktury z goji. V Číně, původní oblasti pěstování, z goji vyrábějí dokonce víno a pivo.
Snídaňové hody s kustovnicí
Zařaďte goji do svého každodenního snídaňového menu a přisypte hrst sušených plodů do oblíbeného müsli. Obohaťte jimi obilnou kaši nebo zahustěte jogurt. Pokud dáváte přednost goji v prášku, není nic jednoduššího než ho přidat do ranního ovocného smoothie nebo čerstvé ovocné šťávy. Inspirujte se také třemi vybranými recepty na zpracování tohoto výživného ovoce.
Domácí limonáda z goji
Trápíte se často s nachlazením a zmáhá vás únava? Vyrobte si domácí osvěžující nápoj. Jedna sklenička hned po ránu vás příjemně probudí a dodá sílu na celý zbytek dne. Stačí vám k tomu:
- bohatá hrst sušených plodů kustovnice
- 1 prst čerstvého zázvoru
- šťáva z 1 citronu
- lžíce přírodního sladidla – nejlépe javorový, kokosový, rýžový nebo agáve sirup
- litr vody
- snítka máty na ozdobení
Plody kustovnice nechte alespoň hodinu namáčet. Poté sceďte a namixujte společně s vodou, zázvorem, citronovou šťávou a sirupem. Limonádu vychlaďte v ledničce a při servírování ozdobte svěžími lístky máty.
Raw kuličky s vločkami a goji
Tohle parádní zdravé cukroví vyrobíte během chvilky. V lednici vám vydrží hned několik dnů, a tak je využijete třeba společně s vaším oblíbeným ovocem pro rychlou snídani nebo dopolední svačinku do krabičky. Díky zpracování „za studena“ si goji zachová veškeré nutričně bohaté živiny. Potřebujete:
- 50 g obilných vloček (nejlépe drží ovesné)
- 50 g ořechů
- 30 g semínek (slunečnicové, dýňové, lněné – zkuste namíchat dohromady)
- 30 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce
- 20 g sušených plodů goji
- 2 polévkové lžíce kakaa
- Sušený kokos na obalení
Goji namočte alespoň na hodinu do vody. Ořechy a semínka rozmixujte tyčovým mixérem na prášek. Namočenou kustovnici rozmixujte společně se sušeným ovocem, smíchejte s práškem z ořechů a přidejte ostatní ingredience. Směs nechte odležet v lednici, poté z ní tvarujte menší kuličky a na závěr obalte v kokosu.
Královská snídaňová kaše
Teplá kaše k snídani pomůže nastartovat váš metabolismus, příjemně vás zasytí a dodá energii. Vyrobte si ji zčerstva ráno, nebo nechejte přes noc uležet. Kombinací je nespočet, přidejte do ní proto vše, co máte nejraději. Inspirujte se:
- 100 g ovesných, žitných, pohankových nebo rýžových vloček
- 2 polévkové lžíce chia semínek
- 1 polévková lžíce dýňových nebo slunečnicových semínek
- Hrst ořechů
- Hrst goji
- Ovoce na ozdobení
- 200 ml mléka (kravské, rýžové, sójové, mandlové, kokosové)
Ingredience smíchejte s mlékem, zahřejte a míchejte, dokud přiměřeně nezhoustne. Hotovou směs nalijte do misky a ozdobte ovocem. Nebojte se dosladit. Výborný je třeba kokosový sirup.
Spoluautorka Eliška Jindrová
foto: Shutterstock, zdroj: Iswari