Přestože patří brokolice k jednomu z nejzdravějších druhů zeleniny, bývá poměrně často, zejména dětmi, nemilosrdně vytlačována na okraj jídelních talířů. Pokud je o porci vitamínů přece jen nechcete ochudit, schovejte ji do polévky s mandlovou smetanou a uvidíte, jak si pochutnají.
„Polévka je grunt,“ slýchávali jsme pravidelně od našich babiček. Brokolicová je bezesporu nestárnoucí klasikou. Nejenže příjemně zasytí, ale navíc nevyžaduje moc času na přípravu, a když ji ještě k tomu zjemníte mandlovou smetanou, získá i nevšední lahodnou chuť.
U tohoto jídla je vcelku jedno, zda jste kuchař začátečník či nikoliv. Během chvíle ji zvládne každý.
Na polévku budete potřebovat:
1 brokolice
2 cibule
150 ml mandlové smetany
3 lžíce bílé quinoy
muškátový oříšek
sůl
pepř
2 stroužky česneku
1 lžička lahůdkového droždí
1,5 l vývaru
máslo
toastový chléb na krutony
Postup:
Na másle osmažíme cibuli s česnekem, přidáme pokrájenou brokolici, osolíme, opepříme a podusíme. Přisypeme quinou, podlijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Když je quinoa měkká, polévku rozmixujeme, dochutíme lahůdkovým droždím a muškátovým oříškem. Na závěr zjemníme mandlovou smetanou. Podáváme s krutony z toastového chleba.
Čtěte také:
Tip na jarní polévku? Ta z chřestu!
Špenátový koláč s kozím sýrem si vychutnáte teplý i za studena
Polévka z pohankové krupičky zasytí i s málem kalorií
foto: Shutterstock