Čočka v kombinaci s pestrobarevnou zeleninou dovede vykouzlit rychlou a zdravou jarní večeři. Peprná zálivka jí dodá šmrnc, a tak čočkovým salátem nepohrdnou ani zarytí masožravci.
Čočka obsahuje velké spektrum aminokyselin, je tak vhodná hlavně pro vegany a osoby, které příliš nejedí maso. Pokud se bojíte nadýmání, sáhněte nejprve po čočce červené. Je lehce stravitelná a uvařená za pár minut.
Na salát potřebujeme:
300 g uvařené čočky
1 červená cibuli
1 červená paprika
1 žlutá paprika
½ salátové okurky
8 cherry rajčat
pažitka
máslo
Zálivka:
3 lžíce konopného oleje
1 lžíce kremžské hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
Trochu cukru
Pepř a sůl
Postup:
Cibulku zlehka osmažíme na másle a necháme vystydnout. Zeleninu pokrájíme na drobné kousky, cherry rajčátka na půlky a smícháme s čočkou a cibulkou. Všechny ingredience na zálivku vymícháme dohladka a vlijeme do salátu. Podáváme chlazené.
Čtěte také:
Tip na lehké jídlo: Těstovinový salát s čočkovou majonézou
Nemáte rádi luštěniny? Tyto fazolové karbanátky změní váš názor
Jak se jedlo v 19. století? Za biopotraviny si nemuseli připlácet a zelenina byla součástí každého jídla
foto: Shutterstock