Černé plody šalvěje hispánské používali již staří Aztékové. A věděli proč. Chia semínka mají totiž úžasnou schopnost vázat na sebe vodu, díky níž upravují vodohospodářství v těle.
Pro tuto schopnost jsou také ceněna právě ve veganské kuchyni, kde smíchána s vodou po chvilce vytvoří tzv. „chia gel“, jež lze použít místo vejce. Jako např. v tomto receptu na skvělý chia perník, který pochází z další knihy sympatických českotřebovských veganek Katky a Veroniky.
Na chia perník potřebujeme:¾ hrnku hladké mouky
¾ hrnku pšeničné celozrnné mouky
½ hrnku cukru
300 ml jakéhokoliv rostlinného mléka
2 lžíce kakaa
2 lžíce chia semínek
olej
marmeláda a kokos na dozdobení
Postup:
Semínka namočíme do malého množství vody a necháme chvíli odstát, dokud se nevytvoří onen pověstný chia gel. Mezitím smícháme všechny suché ingredience a pomalu přiléváme olej a rostlinné mléko. Nakonec přidáme semínka a pořádně promícháme. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 ° 20–30 minut. Testujeme špejlí. Po vyndání necháme chvíli vychladnout a poté můžeme potřít marmeládou a ozdobit kokosem.
Čtěte také:
Petr a Gabi Foodies: Skvělý chia puding
Dejte si konopí. Srovnáte hormony
Znáte zdravé alternativy k méně prospěšným potravinám?
foto: Shutterstock, zdroj: Katka Balcarová a Veronika Chládková: Místo vejce banán, Místo kapra hlíva