fbpx

Zveřejněno: 6. 7. 2017

Kedlubnová sezóna je v plném proudu a vy možná přemýšlíte, co udělat s velkou úrodou. Přinášíme vám recept na jednoduchou polévku, na které si pochutnávají i potomci Lobkowiczů, jimž je prý servírována přímo ve vydlabaných kedlubnách.

Kedlubna není nadarmo přezdívána pokladnicí vitaminů, neboť v sobě ukrývá vysoké množství karotenu, vitaminu E, B, draslíku, fosforu, hořčíku a dalších. Je také zdrojem vzácného vitaminu K a železa, které podporuje krvetvorbu. Využijte jejích zdravotních přínosů a uvařte si tento jednoduchý recept, pro nějž nám byla inspirací zámecká kuchyně Vysokého Chlumce.

kedlubnova polevka shutterstock 104359430

Kedlubna je neuvěřitelně zdravá a také skvěle zasytí.

Na lahodnou polévku budete potřebovat:

2 kedlubny

2 cibule

máslo

1 velkou mrkev

1,5 litru kvalitního zeleninového vývaru nebo 2 kostky zeleninového bio bujonu

sůl a pepř

Postup:

Zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli s mrkví. Zalijte vodou či zeleninovým vývarem, přidejte kedlubny a nechte je rozvařit, dokud nezměknou. Poté sundejte z plamene a rozmixujte do požadované konzistence. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Podávejte s pečivem a domácími krutony. 

Tip navíc: Podobnou polévku můžete vyzkoušet také z květáku, kapusty nebo celeru.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...